Voordat je maar een blik hebt geworpen op de watervallen van Iguazú maakt het natuurgeweld al indruk. Het oorverdovende lawaai van het naar beneden kletterende water is van grote afstand te horen. De watervallen maken deel uit van Parque Nacional del Iguazú bij het drielandenpunt Brazilië, Argentinië en Paraguay. Tot dit nationaal park dat jaarlijks 1,5 miljoen bezoekt trekt, behoort tevens een prachtig subtropisch regenwoud dat talrijke soorten planten, vogels, reptielen en insecten herbergt.  In totaal is Iguazú goed voor 77.000 hectare waarvan 100 hectare beschikbaar zijn voor bezoekers. Drie paden verbonden aan waterbruggen kun je volgen: het lage pad, het hoge pad en de Garganta del Diablo. 
Iguazú: toeristische trekpleister van formaat

Met jaarlijks ruim anderhalf miljoen bezoekers zul je bepaald niet alleen zijn in Parque Nacional Iguazú. Het mag dan één van de meest toeristische plekken van Argentinië zijn, het doet niets af aan het natuurspektakel dat je voorgeschoteld krijgt! De geweldige uitzichten vanaf de wandelpaden en vanuit de speedboot die tot onder de watervallen varen (gegarandeerd een nat pak!) zijn onvergetelijk. Het beste zicht op de watervallen heb je vanaf de bovengelegen wandelpaden waarvoor een heel circuit is aangelegd. Zo kun de watervallen vanaf verschillende kanten bewonderen. Je bent hier zo een paar uur zoet met rondwandelen en de kans is niet denkbeeldig dat je onderweg apen en andere dieren tegen het lijf zult lopen. Area de Recepción is het beginpunt van park, waarvandaan je met de ecotrein gemakkelijk bij de watervallen kunt komen. De bekendste uitvalsbasis is het stadje Puerto Iguazú op 17 kilometer van Iguazú.

De Keel van de Duivel

De watervallen variëren in hoogte van 60 tot wel 80 meter. En vanaf de rand is de waterval maar liefst 2,7 kilometer breed. Het spectaculairste deel daarvan wordt gevormd door de Garganta del Diablo. Vanuit de Keel van de Duivel dondert het water 80 meter naar beneden om terecht te komen in een hoefijzervormige opening van ruim 150 meter breed en 700 meter lang. Door de enorme kracht van het vallende water ontstaat er een permanente stoomwolk boven de Garganta del Diablo en dit spektakel kun je optimaal ondergaan vanaf de balkons van het wandelcircuit.

Met speedboten onder de watervallen

Niet te missen voor elke bezoeker: een boottocht onder de watervallen! Vertrekkend vanaf verschillende plekken varen de speedboten met groepen toeristen dwars door de stoomwolken tot bijna helemaal onder de watervallen. Je voelt niet alleen het water opspatten, je haalt gegarandeerd een nat pak of poncho...Vanuit zo'n bootje ervaar je pas echt de grootsheid van het natuurgeweld van de watervallen. Het is handig om de boottrip reeds in je hotel of hostel te reserveren, maar ook ter plekke kan een kaartje geregeld worden. En de waterdichte tas die je krijgt voor je waardevolle spullen - die heb je echt nodig!

Excursies door de jungle van Iguazú

Naast de watervallen kun je je in het nationaal park van Iguazú ook richten op het subtropische regenwoud, goed voor 67.620 hectaren. De jungle is het natuurlijke habitat van jaguars, kaaimans, reuzenotters, drie soorten apen (kapacijnaapje, bruine brulaap en zwarte brulaap) en nog veel meer indrukwekkende schepsels. Je bezoek aan de watervallen combineren met een korte trip door de jungle kan bijvoorbeeld met Iguazú Jungle Explorer. Zij rijden je rond in een open truck en een gids vertelt je alles over de flora en fauna in het park. Een erg leuke leuke aanvulling op je bezoek aan de watervallen, hoewel een dergelijke trip eigenlijk te kort is om recht te doen aan de rijkdom van het kolossale regenwoud. 

 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring