Bij veel mensen roept Patagonië een haast magische voorstelling op. Indrukwekkende natuur met kolossale ijsmassa's, hoge bergtoppen en helderblauwe meren, maar ook de uitgestrekte vlaktes; een eindeloos niets. Nationaal Park Los Glaciares heeft het allemaal - en met als absolute hoogtepunten de vermaarde Perito Moreno gletsjer en de Fitz Roy berg.

Gegevens Nationaal Park Los Glaciares 

Het Parque Nacional Los Glaciares kent een totale oppervlakte van 726.927 hectare. Maar liefst een derde daarvan is met ijs bedekt. Het nationaal park bestaat uit twee delen: het noordelijke deel (uitvalbasis El Chaltén) en het zuidelijke deel (uitvalsbasis El Calafate). Sinds 1937 kent het gebied de status van nationaal park en sinds 1980 maakt het deel uit van het Unesco werelderfgoed. Het nationaal park herbergt twee grote meren: Lago Argentino (het grootste meer van Argentinië met 1466 km²) en Lago Viedma. Tussen de twee meren bevindt zich zona centro. Een weinig bezocht gebied, want voor toeristen is hier niet veel te zien.

Perito Moreno Gletsjer

Alleen al de aanwezigheid van Perito Moreno gletsjer is veel reizigers een reden om af te reizen naar Argentinië. 60 meter boven het water uitkomend is deze zeer imposante gletsjer 4,5 kilometer breed en ruim 30 kilometer lang. Bijzonder is dat de gletsjer niet krimpt als gevolg van de huidige klimaatveranderingen. Aan de achterkant groeit zelfs iedere dag 2 meter aan om vervolgens van de voorkant weer af te breken. Dit zorgt voor spectaculaire schouwspelen van gigantische stukken ijs die met veel geweld van de ijswand afbreken om met een ferme knal weer in het water vallen. Dit schouwspel kun je vanaf Península de Magallanes gadeslaan. Op het vaste land is een enorm labyrint van balkons gebouwd die je de enorme gletsjerwand vanuit verschillende hoeken laten bewonderen. Het is ook mogelijk om met een boot langs de gletsjer te varen. Zo heb je een bijzonder perspectief van beneden en besef je pas hoe hoog 60 meter wel niet is! Gelegen aan Lago Argentino is de Perito Moreno gletsjer goed bereikbaar vanuit El Calafate.


De spectaculaire rotswand Fitz Roy

Vanuit El Chaltén zie je de spectaculaire rotswand al liggen. Met 3375 meter in combinatie met zijn steile wanden is de Fitz Roy voor iedere rotsklimmer een enorme uitdaging. In januari 2020 kwam nog een Nederlandse vrouw in problemen bij het beklimmen van de Mount Fitz Roy. Een reddingsteam van maar liefst 30 personen moest er aan te pas komen om haar naar beneden te kunnen dragen over de steile en gevaarlijke bergpaden. Bij helder weer kleurt het enorme gesteente bij zonsopkomst fel rood. Sommige klimmers blijven daarom weken lang in El Chaltén hangen wachtend op de juiste weersomstandigheden om vervolgens de klim te wagen. Goed om te weten: tijdens de wandeltochten heb je vrijwel altijd zicht op de Fitz Roy. Waar die naam vandaan komt? Een verwijzing naar de kapitein van Darwins boot The Beagle: Robert Fitz Roy. De beroemde rots vormt niet alleen het symbool van de provincie Santa Cruz maar staat ook afgebeeld op de provinciale vlag. 

Wandelroutes Laguna Torre en Laguna de los Tres

De klassieke wandeltocht vanuit El Chaltén voert naar Laguna Torre. Je loopt dan door de Fits Roy-vallei langs een rivier die uitkijkt op de besneeuwde Andesbergen. De wandeltocht eindigt bij Laguna Torre waarin grote ijsschotsen van de aangelegen gletsjer drijven. Achter het meer zie je een andere spectaculaire rotsformatie liggen: Cerro Torre. Het beginpunt van deze tocht is aan de noordwest kant van El Chaltén; op de Avenida San Martin staat een richtingwijzer. In totaal loop je ongeveer 6 uur (3 uur heen en 3 uur terug). Ook voor ongetrainde wandelaars is dit goed te doen. De route is grotendeels vlak, maar houd wel rekening met sterke wind. Een wat zwaardere tocht van in totaal acht uur voert naar Laguna de los Tres. Opnieuw met fantastische vergezichten. Het eerste stuk is behoorlijk stijl te noemen maar al na 1,5 uur bereik je een adembenemend uitzichtpunt. Daarna loop je door een vallei voordat je nog een flinke klim moet maken tot het kobaltblauwe Laguna de los Tres in zicht komt waarachter de beroemde Fitz Roy prijkt. Deze laatste wandeling begint aan het eind van Avenida San Martin in El Chaltén. 

Nog meer wandelingen in Nationaal Park Los Glaciares 

De twee eerder genoemde tochten zijn de populairste wandelingen vanuit El Chaltén, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Bijvoorbeeld de Sendero Loma del Pliegue Tumbado. Een steile klim ten zuiden van het dorpje waarbij je minder toeristen zult treffen. Je klimt via een ruiger wandelpad naar een hoge top. Daarvandaan zie je zowel de Fitz Roy als de Cerro Torre liggen. Een andere interessante wandeloptie is de tocht naar Chorillo del Salto. Bij deze tocht volg je de rivier en loop je door bos tot aan een ruim 20 meter hoge waterval. De wandeling duurt ongeveer een uur en is ook met de fiets goed te doen. Ben je moe van het vele lopen? Dan is paardrijden ook een fantastische manier om te genieten van de omgeving van El Chaltén.

 

 


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring