Terug

Kerst in Latijns-Amerika

30-11-2014 Redactie
Wij denken bij Kerstmis vaak aan sneeuw, kerstbomen en de kerstman. In Latijns-Amerika vallen de kerstvieringen echter midden in de zomer. Hoe vieren ze kerst in een land zonder sneeuw? Wat wordt er gegeten tijdens een Chileens kerstdiner? Wat zijn posadas en novedas? Wat voor kerstboom gebruiken mensen in Costa Rica? En wie brengt in Venezuela de cadeautjes rond? Lees alles over kerst in Latijns-Amerika!
Kerst in Argentinië

In Argentinië beginnen de kerstvieringen al op 8 december, de dag van Inmaculada Concepción. De kerstbomen worden dan opgezet en versierd. De vorm van de boom doet er in Argentinië niet zoveel toe, elke boom kan als kerstboom dienen. Omdat het in Argentinië tijdens kerst zomer is met doorgaans hoge temperaturen, zijn picknicks en barbecues bijzonder populair. Op kerstavond (Nochebuena) gaan veel families eerst naar de kerk om daarna samen te genieten van een speciale kerstmaaltijd. Precies om middernacht, terwijl het vuurwerk spettert, sluipen Argentijnen naar de kerstboom voor de pakjes. Die worden in Argentinië gebracht worden door niemand minder dan Papá Noel. In Argentinië wordt getoast met cider.  

Kerst in Bolivia

In Bolivia loopt de kerstperiode van 24 december tot 6 januari. Traditioneel kent kerst in Bolivia een sterk religieus karakter, hoewel een aantal van deze tradities ingeboet hebben. De kerststal (pesebre) is alom aanwezig in de kerk en in de huizen. Op kerstavond bezoeken veel Bolivianen de Misa del Gallo (letterlijk: de Mis van de Haan. Dat is de Spaanse benaming voor de middernachtmis. Rond middernacht klinkt in de Boliviaanse steden het geknetter van vuurwerk. Daarna is het tijd voor een groot kerstmaal. Cadeautjes worden in Bolivia pas op 6 januari uitgedeeld tijdens het Driekoningenfeest (Día del Reyes). 

Kerst in Chili

In Chili noemen ze de kerstman Viejito Pascuero . Deze reist helemaal naar Chili af met zijn slee om de kinderen van cadeaus te voorzien. Kerstmis is een echt familiefeest in Chili. Op kerstavond komen families dan ook bij elkaar voor een kerstdiner. Daarbij komen traditionele Chileense gerechten als cazuela de ave (een stoofschotel met kip, aardappelen, uien en mais) en pan de pascua (een zoete fruitcake) op tafel. Veel Chilenen bezoeken eerder op de kerstavond de Misa del Gallo. 

Kerst in Colombia

In Colombia begint het kerstseizoen al op 7 december. Veel families steken dan een kaarsje op voor de heilige maagd Maria. Op de dag van Inmaculada Concepción, 8 december, worden de straten versierd met kaarsjes en kerstlichtjes. Op 16 december is het tijd voor het plaatsen van de kerstboom en kerststal, wat in Colombia een echte familie-aangelegenheid is. De daaropvolgende week wordt door gelovigen elke avond gebeden en gezongen. Op kerstavond komt iedereen bij elkaar om te eten. In Colombia is het Niño Jesús die de cadeautjes meeneemt voor de kinderen. Nadat de cadeautjes zijn geopend, is het gebruikelijk om te dansen en tot diep in de nacht feest te vieren. De kerstvieringen eindigen voor de meeste Colombianen op 31 december.


Kerst in Costa Rica

Het Costa Ricaanse kerstseizoen wordt op 16 december ingeluid met drie kleurrijke parades. In de negen dagen voor kerstmis vinden religieuze optochten (posadas) plaats. In Costa Rica groeien geen dennen en daarom worden cipressen als kerstbomen gebruikt. Voor kerstversieringen komen de tropische bloemen van Costa Rica goed van pas. Een typisch Costa Ricaans kerstgerecht is tamal (maísdeegrol), vaak rijkelijk gevuld met vlees. Op kerstochtend mogen de Costa Ricaanse kinderen hun schoen zetten in de hoop dat Niño Jesús of de kerstman (deze laatste wint ook in Costa Rica aan populariteit) ze verwent met cadeaus. Op kerstavond komen Costa Ricaanse families samen voor het kerstdiner en een bezoek aan de Misa del Gallo.  

Kerst in Cuba

In 1969 werd Kerstmis in Cuba verboden, maar sinds een aantal jaren is het gelukkig weer een officiële feestdag. Ook in Cuba is Kerstmis een familiefeest, hoewel het beduidend minder gevierd wordt dan elders in Latijns-Amerika. Degenen die het zich kunnen veroorloven, kopen een kerstboom en versieringen en bereiden een kerstmaaltijd. De meest in het oog springende kerstversieringen zijn vaak te vinden in westerse hotels en in sommige winkels. Katholieken en belangstellenden bezoeken op kerstavond de Misa del Gallo.  

Kerst in de Dominicaanse Republiek

Kerst is een grote aangelegenheid op de Dominicaanse Republiek. De vieringen kunnen soms tot wel drie maanden duren! Tijdens de kerstperiode wordt overal feestgevierd. Families en vrienden komen dan samen om te eten, zingen, te dansen en om vuurwerk af te steken. De belangrijkste feestelijkheden vinden plaats op kerstavond. Alle families komen dan samen voor een groot feestmaal. Ook is er een speciale traditie voor het uitwisselen van geschenken. Iedereen trekt een lootje om uit te vinden wie zijn of haar angelito (engeltje). Die ontvangt vervolgens elke week een cadeautje.

Kerst in Ecuador

Al negen dagen voor kerstdag wordt er in Ecuador elke avond gezongen en gebeden. Een religieuze traditie die bekend staat als novedas. De Ecuadorianen bezoeken in deze tijd hun vrienden en familie om elkaars mooi versierde kerststallen te bekijken. Kinderen op hun beurt stoppen een verlanglijstje in hun schoen en wachten tot Niño Jesús hen cadeaus komt brengen. Tijdens kerstavond wordt uitgebreid gedineerd met de familie. Traditionele kerstsnacks zijn pristiños. Dit zijn speciale koekjes gemaakt van ahoornsiroop.

  


Kerst in Guatemala

In de negen dagen voor kerstmis trekken de posadas door de straten van Guatemala om op kerstavond ten einde te komen. Daarna barst een groots feest los. Op kerstavond komen alle families samen voor een traditioneel kerstdiner. De Guatemalteekse tamales zijn daar een vast onderdeel zijn. Om 24:00 uur wordt vuurwerk afgestoken om de geboorte van Jezus te vieren. Families bidden om de kerstboom en delen cadeaus uit.   

Kerst in Mexico

In Mexico begint het kerstfeest al op 12 december met Fiesta de La Guadalupana. Tot 24 december zijn er dagelijks posadas. De tocht van Maria en Jozef wordt dan uitgebeeld. Kinderen op hun beurt trekken zingend door de straten kloppen aan bij hun buren. Op kerstavond wonen families vaak de nachtmis bij. Daarna volgt een uitgebreid feest met vuurwerk. Cadeaus worden pas uitgedeeld tijdens Driekoningen op 6 januari. Daarmee komen de kerstfeesten ten einde. 

 

Kerst in Nicaragua

In Nicaragua beginnen de kerstvieringen meestal na Inmaculada Concepción op 8 december. In december wordt tijdens de kerstperiode veel gezongen. Ook het leggen van bloemen bij het Mariabeeld behoort tot de vaste rituelen. Tijdens de laatste negen dagen voor Kerstmis wordt elke avond gebeden. Op 24 december komen families bij elkaar om samen de kerstmaaltijd te bereiden. Op kerstdag wordt uitgebreid feestgevierd met kerstliedjes op straat, vuurwerk en processies. 

Kerst in Peru

Kerstmis wordt in Peru vooral gevierd op kerstavond. Veel katholieken bezoeken op Nochebuena de kerk. Families komen vervolgens bijeen voor een groot kerstdiner. Daarbij wordt kalkoen met appelsaus of panetón (cake gevuld met fruit) geserveerd. In bijna elk Peruaans huis staat wel een mooi versierde kerststal of kribbe. De cadeautjes worden in Peru bezorgd door de kerstman, een traditie die uit het Westen is overgewaaid. Als de kinderen naar bed zijn, begint het feest pas echt. Tot vroeg in de morgen wordt gedanst en gedronken. 


Kerst in Uruguay

Kerstmis in Uruguay is vergelijkbaar met Kerstmis in de westerse wereld maar met de nodige Spaanse, Portugese en Italiaanse invloeden. Op kerstavond komt de hele familie samen voor een groot kerstdiner. Daarbij horen heerlijke delicatessen, waaronder pan dulce (zoet kerstbrood). Rond middernacht, wanneer het vuurwerk is losgebarsten, wordt getoast, meestal met cider. Ondertussen zorgt Papá Noel ervoor dat de kinderen hun cadeautjes krijgen. Omdat kerstmis in Uruguay in de hete zomer valt, vinden veel festiviteiten buiten plaats. Zo trekken jongeren naar de stranden waar voor de gelegenheid swingende discotheken zijn opgetuigd.

Kerst in Venezuela

In Venezuela beginnen de kerstactiviteiten officieus al in de tweede helft van november, na Feria de la Chinita. Negen dagen voor kerst vinden dagelijks vroegmissen plaats. Deze beginnen al om half vijf in de ochtend. Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen komen op kerstavond families bijeen voor een smakelijk kerstmaal. Rond middernacht wordt er getoast en zorgt Niño Jesús voor cadeaus voor de kinderen, hoewel deze ook in Venezuela steeds meer concurrentie krijgt van Papá Noel. Op kerstdag worden de klokken geluid om de mensen na een lange kerstnacht op te roepen uit hun bed te komen! 

Tags: Reizen in Latijns-AmerikaArgentiniëBolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Mexico, Nicaragua, Peru, Uruguay, Venezuela 
Terug
 • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
 • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
 • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
 • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
 • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
 • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
 • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
 • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
 • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
 • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
 • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
 • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
 • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
 • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
 • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
 • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
 • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
 • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
 • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
 • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
 • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
 • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
 • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
 • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
 • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
 • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
 • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
 • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
 • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
 • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
 • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
 • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
 • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
 • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
 • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
 • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
 • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
 • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
 • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
 • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
 • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
 • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
 • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
 • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
 • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
 • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
 • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
 • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
 • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
 • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
 • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
 • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
 • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
 • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
 • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
 • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
 • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
 • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
 • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
 • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
 • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
 • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
 • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
 • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
 • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
 • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
 • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
 • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
 • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
 • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
 • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
 • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
 • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
 • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
 • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
 • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
 • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
 • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
 • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
 • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
 • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
 • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
 • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
 • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
 • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
 • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
 • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
 • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
 • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
 • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
 • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
 • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
 • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
 • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
 • 31-07-2014 - De 4 leukste zomerfestivals met een Spaans tintje!
 • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
 • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
 • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
 • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
 • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
 • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
 • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
 • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
 • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
 • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
 • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
 • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
 • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
 • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
 • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
 • Rubrieken

  Publicidad

  Social Media

      

  Over Spaanstalige Wereld

  Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
  Disclaimer - Privacy verklaring