Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Kerst in Latijns-Amerika

Wij denken bij Kerstmis vaak aan sneeuw, kerstbomen en de kerstman. In Latijns-Amerika vallen de kerstvieringen echter midden in de zomer. Hoe vieren ze kerst in een land zonder sneeuw? Wat wordt er gegeten tijdens een Chileens kerstdiner? Wat zijn posadas en novedas? Wat voor kerstboom gebruiken ze in Costa Rica? En wie brengt in Venezuela de cadeautjes rond? Je leest het hier....

Kerst in Argentinië

In Argentinië beginnen de kerstvieringen al op 8 december, de dag van Inmaculada Concepción. Dan worden de kerstbomen opgezet en versierd. De vorm van de boom doet er in Argentinië niet zoveel toe, elke boom kan als kerstboom dienen. Omdat het in Argentinië tijdens kerst zomer is met doorgaans hoge temperaturen zijn picknicks en barbecues bijzonder populair. Op kerstavond (Nochebuena) gaan veel families eerst naar de kerk om daarna samen te genieten van een speciale kerstmaaltijd. Precies om middernacht terwijl het vuurwerk spettert, sluipen Argentijnen naar de kerstboom voor de pakjes die in Argentinië gebracht worden door niemand minder dan Papá Noel. Best verrassend, in Argentinië wordt getoast met cider.  
 

Kerst in Bolivia

In Bolivia loopt de kerstperiode van 24 december tot 6 januari. Traditioneel kent kerst in Bolivia een sterk religieus karakter hoewel een aantal van deze tradities ingeboet hebben. Alom aanwezig, in de kerk en in de huizen, is de kerststal (pesebre). Op kerstavond bezoeken veel Bolivianen de Misa del Gallo (letterlijk: de Mis van de Haan, de Spaanse benaming voor de middernachtmis). Rond middernacht klinkt er in de Boliviaanse steden het geknetter van vuurwerk waarna het tijd is voor een groot kerstmaal. Cadeautjes worden pas op 6 januari in Bolivia uitgedeeld tijdens het Driekoningenfeest (Día de Reyes). 

 

Kerst in Chili

In Chili wordt de Chileense kerstman Viejito Pascuero genoemd die naar Chili afreist met zijn slee om de kinderen van cadeaus te voorzien. Kerstmis is een echt familiefeest in Chili. Op kerstavond komen families bij elkaar voor een kerstdiner waarbij traditionele Chileense gerechten als cazuela de ave (een stoofschotel met kip, aardappelen, uien en mais) en pan de pascua (een zoete fruitcake) op tafel komen. Veel Chilenen bezoeken eerder op de kerstavond de Misa del Gallo.

 

Kerst in Colombia

In Colombia begint het kerstseizoen al op 7 december wanneer veel families een kaarsje opsteken voor de heilige maagd Maria. Op de dag van Inmaculada Concepción, 8 december, worden de straten versierd met kaarsjes en kerstlichtjes. Op 16 december is het tijd voor het plaatsen van de kerstboom en de kerststal wat in Colombia een echte familie-aangelegenheid is. De daaropvolgende week wordt er door gelovigen elke avond gebeden en gezongen. Op kerstavond komt iedereen bij elkaar om te eten. In Colombia is het Niño Jesús die de cadeautjes meeneemt voor de kinderen. Nadat de cadeautjes zijn geopend is het gebruikelijk om te dansen en tot diep in de nacht feest te vieren. De kerstvieringen eindigen voor de meeste Colombianen op 31 december. 

Kerst in Costa Rica

Het Costa Ricaanse kerstseizoen wordt op 16 december ingeluid met drie kleurrijke parades. In de negen dagen voor kerstmis vinden er religieuze optochten (posadas) plaats. In Costa Rica bestaan geen dennen en daarom worden cipressen als kerstbomen gebruikt. Voor kerstversieringen komen de tropische bloemen van Costa Rica goed van pas. Een typisch Costa Ricaans kerstgerecht is tamal, dat vaak rijkelijk gevuld is met vlees. Op kerstochtend mogen de Costa Ricaanse kinderen hun schoen zetten in de hoop dat Niño Jesús of de kerstman (deze laatste wint aan populariteit ook in Costa Rica) ze verwent met cadeaus. Op kerstavond komen Costa Ricaanse families samen voor het kerstdiner en een bezoek aan de Misa del Gallo. 

 

Kerst in Cuba

Een bijzonder detail: in 1969 werd Kerstmis in Cuba verboden, maar sinds een aantal jaren is het gelukkig weer een officiële feestdag. Ook in Cuba is Kerstmis een familiefeest, hoewel het beduidend minder gevierd wordt dan elders in Latijns-Amerika. Degenen die het zich kunnen veroorloven, kopen een kerstboom en versieringen en bereiden een kerstmaaltijd. De meest in het oog springende kerstversieringen zijn vaak te vinden in westerse hotels en in sommige winkels. Katholieken en belangstellenden bezoeken op kerstavond de Misa del Gallo.  


Kerst in de Dominicaanse Republiek

Kerst is een grote aangelegenheid op de Dominicaanse Republiek. Zo groot zelfs dat de vieringen soms wel drie maanden duren! Tijdens de kerstperiode wordt overal feestgevierd. Families en vrienden komen dan samen om te eten, zingen, dansen en vuurwerk af te steken. De belangrijkste feestelijkheden vinden plaats op kerstavond waarop alle families samenkomen voor een groot feestmaal. Ook is er een speciale traditie voor het uitwisselen van geschenken. Iedereen trekt een lootje om uit te vinden wie zijn of haar angelito (engeltje) is, die vervolgens elke week een cadeautje ontvangt.

 

Kerst in Ecuador

Al negen dagen voor kerstdag wordt er in Ecuador elke avond gezongen en gebeden, een religieuze traditie die bekend staat als novedas. De Ecuadorianen bezoeken in deze tijd hun vrienden en familie om elkaars mooi versierde kerststallen te bekijken. Kinderen op hun beurt stoppen een verlanglijstje in hun schoen en wachten tot Niño Jesús hen cadeaus komt brengen. Tijdens kerstavond wordt er uitgebreid gedineerd met de familie. Traditionele kerstsnacks zijn pristiños, speciale koekjes gemaakt van ahoornsiroop. 


 

Kerst in Guatemala

In de negen dagen voor kerstmis trekken er posadas door de straten van Guatemala. Op kerstavond komen de posadas ten einde en barst er een groots feest los. Op kerstavond komen alle families samen voor een traditioneel kerstdiner waarbij Guatemalaanse tamales een vast onderdeel zijn. Om 12 uur wordt er vuurwerk afgestoken om de geboorte van Jezus te vieren. Families bidden om de kerstboom en delen cadeaus uit.  
 

Kerst in Mexico

In Mexico begint het kerstfeest al op 12 december met Fiesta de La Guadalupana. Tot 24 december worden er dagelijks posadas gehouden. Tijdens deze posadas wordt de tocht van Maria en Jozef uitgebeeld, terwijl kinderen zingend door de straten trekken en aankloppen bij hun buren. Op kerstavond wonen families vaak de nachtmis bij, die opgevolgd wordt door een uitgebreid feest met vuurwerk. Cadeaus worden pas uitgedeeld tijdens het driekoningenfeest op 6 januari waarmee de kerstfeesten aan een einde komen. 


 

Kerst in Nicaragua

In Nicaragua beginnen de kerstvieringen meestal na Inmaculada Concepción dat op 8 december wordt gehouden. In december wordt er tijdens de kersperiode veel gezongen. Ook het leggen van bloemen bij het Mariabeeld behoort tot de vaste rituelen. Tijdens de laatste negen dagen voor Kerstmis wordt er elke avond gebeden. Op 24 december op kerstavond komen families bij elkaar om samen de kerstmaaltijd te bereiden. Op kerstdag wordt er uitgebreid feestgevierd met kerstliedjes op straat, vuurwerk en processies. 

 

Kerst in Peru

Kerstmis wordt in Peru vooral gevierd op kerstavond. Veel katholieken bezoeken op Nochebuena de kerk en families komen bijeen voor een groot kerstdiner waar kalkoen met appelsaus of panetó(cake gevuld met fruit) wordt geserveerd. In bijna elk Peruaans huis staat wel een mooi versierde kerststal of kribbe. De cadeautjes worden in Peru bezorgd door de kerstman, een traditie die uit het Westen is overgewaaid. Als de kinderen op bed liggen begint het feest pas echt; tot vroeg in de morgen wordt gedanst en gedronken. 

 

Kerst in Uruguay

Kerstmis in Uruguay is vergelijkbaar met Kerstmis in de westerse wereld met de nodige Spaanse maar ook Portugese en Italiaanse invloeden. Op kerstavond komt de hele familie samen voor een groot kerstdiner met heerlijke delicatessen waaronder pan dulce (zoet kerstbrood). Rond middernacht, wanneer het vuurwerk is losgebarsten, wordt er getoast, meestal met cider. Ondertussen zorgt Papá Noel ervoor dat de kinderen hun cadeautjes krijgen. Maar omdat kerstmis in Uruguay in de hete zomer valt, heeft de kerstviering een geheel eigen dimensie met festiviteiten die vooral buiten plaatsvinden. Zo trekken jongeren naar de stranden waar voor de gelegenheid swingende discotheken zijn opgetuigd. 

 

Kerst in Venezuela

In Venezuela beginnen de kerstactiviteiten officieus al in de tweede helft van november na de Feria de la Chinita. Negen dagen voor kerst vinden dagelijks vroegmissen plaats die al om half vijf in de ochtend beginnen. Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen komen op kerstavond families bijeen voor een smakelijk kerstmaal. Rond middernacht wordt er getoast en zorgt Niño Jesús (net als in Colombia) voor cadeaus voor de kinderen hoewel deze ook in Venezuela steeds meer concurrentie krijgt van San Nicolás. Op kerstdag worden de klokken geluid om de mensen na een lange kerstnacht op te roepen uit hun bed te komen. 

Tags: Reizen in Latijns-AmerikaArgentiniëBolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Mexico, Nicaragua, Peru, Uruguay, Venezuela 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring