Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika

Ben je van plan een reis door Latijns-Amerika te maken? Bijvoorbeeld voor een gap year of een lange vakantie? Dan is een goede voorbereiding van groot belang! Welke landen ga je bezoeken? Hoe ga je reizen? Wat is je budget? Hoe kun je je het beste voorbereiden? Dit zijn belangrijke vragen waar veel beginnende (en ervaren) reizigers mee kampen. Om je reis zo prettig mogelijk te laten verlopen is het van belang een aantal essentiële voorbereidingen te treffen en een (globaal) reisplan op te zetten. Zo kun je relaxed aan je trip beginnen en kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. Spaanstalige Wereld helpt je op weg!

Tip #1: Begin op tijd

Wil je een lange reis plannen en meerdere landen bezoeken dan is het belangrijk dat je op tijd begint met de voorbereidingen. Plannen hoeft helemaal niet vervelend te zijn - nadenken over waar je heen wilt gaan en het kopen van de juiste spullen zorgt vaak voor aardig wat voorpret. Schaf ruim van tevoren alle spullen aan die je denkt nodig te hebben: backpack, reisstekkers, reisgidsen, geschikte kleding, wandelschoenen etc.. Maak verder je reisdocumenten in orde en boek je vliegtickets zo snel mogelijk, want hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het meestal is. Ook is het nuttig om je hotel voor aankomst te boeken. Zo kun je uitgerust aan je trip beginnen en ben je verzekerd van de beste deals. 
 

 
Andere belangrijke zaken zoals het aanvragen van reisdocumenten, het afsluiten van een reisverzekering, vaccinaties en het verzamelen van essentiële reisinformatie (zie tip #3) nemen vaak veel tijd in beslag. Daarom is het aan te bevelen minimaal 3 maanden van tevoren te beginnen met de voorbereidingen.

Tip #2: Maak een globaal reisschema

Welke landen wil ik tijdens mijn reis bezoeken? Op welke manier ga ik reizen? Hoe lang heb ik de tijd en wat is mijn reisbudget? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk bij het opstellen van een globaal reisschema. Bij een globaal reisschema is het belangrijk dat je niet alles precies van dag tot dag vooruitplant, maar dat je een selectie van bestemmingen maakt die je graag wilt bezoeken en nadenkt over een logische volgorde. Laat hierbij ook wat ruimte voor uitloop, je weet nooit wat je onderweg tegenkomt!
 
Reisbestemming
Vaak kom je tijdens het reizen op plekken waar je langer wilt blijven, of plekken die minder leuk zijn dan van tevoren gedacht. Het is dan handig als je op dat moment zelf kunt beslissen of je langer wilt blijven of door wilt reizen. Wanneer je alles al van tevoren geboekt en gepland hebt, ben je minder flexibel en haal je niet het meeste uit je trip. Daarnaast komt het ook vaak voor dat andere reizigers je inspireren tot het bezoeken van plekken waar je van tevoren nooit aan gedacht had - het zou zonde zijn om deze plaatsen over te slaan omdat ze niet in je reisschema passen! Weet je nog niet welke landen of steden je wilt bezoeken? Laat je inspireren door onze reisinformatie
 
 

Reisduur en reisbudget 

Schat van tevoren in hoe lang je de tijd hebt om op reis te gaan. Dit kun je het beste doen op basis van je reisbudget en de bestemmingen die je wilt bezoeken. Twijfel je of je reisschema en budget voldoende zijn? Dan kunnen diverse reisbureaus je helpen bij het opzetten van een realistisch reisplan. Doe je dit liever zelf kijk dan eens op online reizigersfora, waar je tips van ervaren reizigers vindt en gericht vragen kunt stellen.  

Houd er rekening mee dat sommige landen wat duurder zijn dan andere landen. Ook is het i.v.m. veiligheid in sommige landen beter om wat meer geld neer te leggen voor een overnachting in een luxer hotel. Duurdere landen om te bezoeken zijn Mexico, Argentinië en Costa Rica en goedkopere landen zijn Bolivia, Nicaragua en Guatemala
 

Tip #3: Ga voorbereid op pad

 
Een goede reisverzekering 
Voordat je aan je reis begint is het raadzaam een aantal belangrijke zaken te regelen. Zo kom je tijdens je reis niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je eventuele calamiteiten gemakkelijk(er) oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een goede reisverzekering. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage, maar denk ook aan persoonlijke schade als ziekte of een ongeval (letselschade) die tijdens je reis kunt oplopen. 
 
Vaccinaties en reisdocumenten 
Een verre reis brengt vaak risico’s mee voor je gezondheid. Om gezond terug te komen is een goede voorbereiding belangrijk. Check daarom bij de GGD of bepaalde vaccinaties verplicht zijn voor de landen die jij gaat bezoeken. Ook is het belangrijk om te checken welke reisdocumenten je nodig hebt. Voor de meeste landen in Latijns-Amerika - met uitzondering van Cuba - is een paspoort voldoende (deze moet bij aankomst in het land van verblijf minimaal 6 maanden geldig zijn). Met een geldig paspoort kun je maximaal 3 maanden in een land verblijven. Daarnaast moet je vaak in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming. Zorg dat je je reisdocumenten op tijd in orde hebt, het aanvragen van officiële documenten kan vaak lang duren. 
 
Reisinformatie 
Check van tevoren belangrijke informatie op het gebied van klimaat, veiligheid en vervoer. Ook is het verstandig kopieën te maken van belangrijke reisdocumenten zoals je visa, paspoort, vaccinatieboekje, tickets, reserveringen. Draag ook een lijst met belangrijke telefoonnummers en adressen bij je. Zorg ook voor een digitale versie (door deze bijvoorbeeld naar jezelf te mailen). Daarnaast is het aan te raden een reisstekker aan te schaffen en bij aankomst op je bestemming een lokale simkaart te kopen. Zo blijf je bereikbaar en kun je in geval van nood altijd contact opnemen. 
 
 

Taal  
Tenslotte haal je veel meer uit je Latijns-Amerika trip als je minimaal wat Spaanse woordjes kent. Wanneer je de taal van je gastland(en) spreekt is het een stuk makkelijker communiceren, en word je reis nog leuker. Zorg daarom dat je tijdens je reis ook altijd een taalgids of zakwoordenboek bij je hebt. Helemaal voorbereid op pad? Volg dan voorafgaand aan je reis een cursus Spaans. In Nederland zijn verschillende taalscholente vinden waar je Spaanse lessen kunt volgen. Overweeg ook zeker een taalcursus tijdens je reis. Zo ontmoet je andere mensen en de prijzen van de lessen zijn vaak zeer aantrekkelijk. Een overzicht van Spaanse taalscholen in Latijns-Amerika vind je hier
 

Tip #4: Geniet!

 
Laat je vooral niet afschrikken door de vele voorbereidingen. De voorpret is vaak (bijna) net zo leuk als je reis zelf! Praat met andere reizigers en doe inspiratie op. Hoe beter je voorbereiding, hoe meer tijd je hebt om te genieten van je reis. Spaanstalige wereld wenst je alvast..... un buen viaje! 
 Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring