Praktisch Cuba

Vervoer naar Cuba
Het ligt voor de hand dat je vliegt op Havana. Aeropuerto Internacional José Martí (nog bekender als Rancho Boyeros) is de grootste internationale luchthaven van Cuba gelegen op 18 kilometer ten zuiden van Havana. 

Vervoer in Cuba
Voor internationale reizigers is Víazul de enige busmaatschappij voor grotere afstanden. De luxe bussen van Víazul met airconditioning doen de meest populaire plekken van Cuba aan en in Havana zijn er twee opstappunten. De kaartjes kunnen doorgaans direct voor vertrek gekocht worden. Je kunt ook kiezen om Cuba per huurauto te verkennen mat als voordeel dat je bijna overal kunt komen en dat je bijna een lege autoweg tot je beschikking hebt. Cubanen rijden overigens graag een stukje mee aangezien ze zelf zelden over een auto beschikken, laat staan zo'n luxe huurauto. 

Tijdsverschil Cuba
In Cuba is het 6 uur vroeger dan Nederland (in de wintertijd 7 uur).

Telefoneren Cuba
Het internationale toegangsnummer van Cuba is 53. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '53'. Als je vanuit Cuba naar Nederland of België wilt bellen, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België). Telefoneren vanuit Cuba gaat prima via openbare telefoons of bijvoorbeeld vanuit hotels. Bellen via je mobiel kan vrijwel overal. Bellen via Skype naar een Cubaanse telefoon kan, maar is erg duur (ongeveer 1 euro per minuut).

Reisdocumenten Cuba
Voor Cuba zijn een geldig paspoort, een retourticket en een visum verplicht. Een visum dient vooraf bij de ambassade aangevraagd te worden. Bij de Martinair-balie op Schiphol is het visum voor vertrek direct verkrijgbaar. Het visum is dertig dagen geldig en kan daarna in Cuba dertig dagen verlengd worden.

Klimaat Cuba
Het klimaat van Cuba is tropisch. November tot maart geldt als de beste reisperiode. Reken op temperatuursverschillen tussen bijvoorbeeld Havana en het broeierige Santiago de Cuba dat aan het andere eind van het eiland is gelegen. Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden en door de combinatie van hitte en luchtvochtigheid is het raadzaam kalmpjes aan te doen. Orkanen komen het meest voor in september en oktober.

Internet Cuba
Tegenwoordig vind je zowel in de grote als kleine plaatsen wifi, niet zelden te vinden op het centrale plein. Ook de staatsgerunde hotels beschikken over wifi waar zowel gasten als niet gasten gebruik van kunnen maken. Maar wees er op voorbereid dat het internet anno 2018 in Cuba nog geen vanzelfsprekendheid is en dat deze doorgaans niet gratis is. 

Gezondheid Cuba
Cuba kent geen verplichte inentingen, toch worden enkele aanbevolen; benader hiervoor instituten als GGD. Naast zonnecrème zijn insectwerende middeltjes geen overbodige luxe.

Geld Cuba
Creditcards van Visa of MasterCard worden in Cuba geaccepteerd, bankpassen van Maestro doorgaans niet. Cubaanse pinautomaten willen wel eens een pas inslikken en wie dit risico wilt mijden kan het best met de creditcard een loket van de bank bezoeken. Een andere optie is het meenemen van voldoende cash om die vervolgens bij een casa de cambio te wisselen voor Cubaans geld. US dollars worden extra hoog belast en die kun je dus maar beter thuis laten.
Cuba kent twee munteenheden: een ‘toeristenmunt’ (de Cuban Peso Convertible afgekort tot CUC) en een ‘Cubanenmunt’ (de Peso Cubano afgekort tot CUP). Als toerist zul je van de bank en hotels CUC krijgen en ook hotels, restaurants en toeristische attracties werken met CUC. Het dagelijks leven van een Cubaan staat voor een niet onaanzienlijk deel in het teken van het bemachtigen van deze CUC, aangezien ze zelf hun salaris in Peso Cubano krijgen uitbetaald.Ook als toerist kan en mag je deze munt gebruiken, maar daarvoor moet je eerst bij de bank wat CUC’s omwisselen voor Cubaanse peso’s. Met de Peso Cubano krijg je vaak producten van een lagere kwaliteit, maar daar staat tegenover dat ze veel goedkoper zijn en daarnaast is het een leuke manier om op plekken te komen waar ook Cubanen naartoe gaan. Producten die in Peso Cubano worden verkocht kun je ook betalen met CUC, maar houd er rekening mee dat je dan zo’n 10% extra zult betalen. Andersom kun je ‘CUC-producten’ niet met Peso Cubano betalen. 
 1 = 1,16 CUC (richtkoers per 26 juli 2018)
1 Peso Cubano is ongeveer 0,04 CUCTerug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Cuba

Reisbestemmingen in Cuba

Reisorganisaties Cuba