Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans

Talenscholen in Spanje ontvangen doorgaans stromen toeristen die hun vakantie een upgrade geven met behulp van een korte talencursus. In maart werd Spanje echter in het hart getroffen door de coronacrisis en het land ging maandenlang hermetisch op slot. Veel scholen gingen over op online cursussen Spaans die veel meerwaarde blijken te hebben. Zo brengen ze Spanje de huiskamers binnen bij studenten over de hele wereld.


Een nieuwe realiteit

Toen het coronavirus eind februari 2020 het Iberisch schiereiland bereikte, greep het razendsnel om zich heen. Spanje werd een van de hardst getroffen landen van Europa en om het virus in te dammen, kondigde de overheid zeer strikte lockdownmaatregelen af. Spaanse talenscholen, die voornamelijk cursussen geven aan toeristen, studenten en professionals die een tijd in het land verblijven, moesten plotseling de klaslokalen voor onbepaalde tijd sluiten. 

De Spaanse scholen gingen ieder op hun eigen manier met de nieuwe realiteit om. Sommige scholen, zoals Escuela Montalbán in Granada, besloten voorlopig dicht te blijven. Instituten als Aenfis in Barbate waren gewend om een groot deel van hun lessen online te geven en konden hun activiteiten dus probleemloos voortzetten.

Veel scholen zagen zich echter genoodzaakt om hun activiteiten radicaal te veranderen. Nadat ze van de eerste schok bekomen waren, begonnen ze met het opzetten van online cursussen voor alle internationale studenten die niet naar Spanje konden komen. "Het was een logische stap toen alles in lockdown ging en iedereen in quarantaine moest", aldus José López van Instituto Hemingway in Bilbao.

De scholen vonden verschillende manieren om op afstand onderwijs te geven. Zo bieden scholen als Instituto Hemingway complete online cursuspakketten aan die studenten zelfstandig kunnen doorlopen, maar er zijn ook scholen die online de ervaring van een reguliere groepsles bieden. Zo vertelt Rocío Martínez van Instituto Mediterráneo Sol in Granada: "Studenten kunnen hetzelfde verwachten als met onze normale cursussen: dezelfde docenten, dezelfde lessen, hetzelfde evaluatieproces en dezelfde dynamiek. We geven live lessen: de docenten zenden hun lessen uit vanaf de school en studenten kunnen vanaf huis bij die lessen inloggen."


Internationale lessen

Studenten zijn over het algemeen erg positief over de online cursussen Spaans. Sommige scholen hebben op deze manier zelfs studenten bereikt die normaal niet tot de doelgroep van de school zouden behoren, en sommige oud-studenten van de scholen zijn teruggekomen voor een online opfriscursus. Ana Ortega Carmona van Tenidiomas in Jerez de la Frontera bemerkte ook dit enthousiasme: "Toen we startten met de online lessen, dachten we dat veel van onze studenten zouden afhaken vanwege het online format. Verrassend genoeg bleek dat ze allemaal wilden doorgaan met hun lessen bij ons. Daarnaast namen voormalige studenten vanuit de hele wereld contact met ons op om te vragen of we onze lessen hadden aangepast. Ze wilden allemaal weer virtueel bij ons terugkomen. Doordat aan de groepslessen studenten van over de hele wereld deelnemen, krijgen de lessen een internationaal karakter dat voor veel studenten interessant is."

Ook Elisabeth Cazorla van Carmen Spanish School in Valencia heeft gemerkt dat de online lessen meerwaarde bieden. "De afgelopen drie maanden hebben de docenten en studenten nieuwe manieren van onderwijzen en leren geleerd. Onze studenten houden van de online lessen omdat ze zich op school wanen, terwijl ze ook persoonlijke aandacht krijgen bij hun thuiswerk en behoeften omdat onze docenten altijd met ze verbonden zijn. Voorheen gaven we ook online les, maar dan alleen een-op-een. We hebben nu gemerkt dat online groepslessen een hele leuke manier zijn om te leren zonder te reizen. Er kunnen vele redenen zijn waarom het niet mogelijk is om een ander land te bezoeken, en vanuit die optiek is online les een geweldige kans!"

Geen vervanging voor Spanje

Hoewel de online lessen een goed alternatief vormen gedurende de pandemie, hopen veel scholen binnenkort weer studenten te kunnen ontvangen. Die studenten kunnen de online lessen dan bijvoorbeeld als aanvulling gebruiken op een klassikale cursus. Zo vertelt Margarete Fortmann van Escuela Montálban in Granada: "In het verleden hebben we wel online privélessen aangeboden om studenten voor te bereiden op een cursus in Granada of om hun kennis op te frissen na zo'n cursus. Dat werkte heel goed." Ook Instituto Hemingway in Bilbao en Instituto Mediterráneo Sol in Granada hopen dat studenten uiteindelijk weer terug zullen keren naar de klaslokalen en dat de online lessen voortaan als aanvulling kunnen dienen. Daarnaast willen ze de online cursussen voortzetten voor mensen die niet naar Spanje kunnen komen.

Volgens Ortega Carmona van Tenidiomas uit Jerez de la Frontera kan een online cursus een goede introductie vormen: "Met onze online cursussen brengen we een stukje Spanje naar iedere huiskamer. Daarnaast is een online cursus een goede manier om het team te leren kennen voordat je besluit om naar ons toe te reizen en een face-to-face cursus te doen." En hoewel de online cursussen goed kunnen dienen ter introductie, gaat er volgens haar niets boven een cursus in het land zelf: "Wij denken dat de Spaanse taal en cultuur leren kennen in Spanje niet te evenaren is."

Per 21 juni opent Spanje de grenzen voor toeristen. Veel talenscholen zijn al voorbereid om studenten op een veilige manier te laten terugkeren naar de klaslokalen. Benieuwd wat de actuele mogelijkheden zijn voor online en offline lessen? Neem contact op met een talenschool in jouw favoriete Spaanse stad.

Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring