Tips voor een goede taalschool in Spanje

Een cursus Spaans in Spanje is een onvergetelijke ervaring waar je de rest van je leven plezier van zult beleven. Je leert niet alleen Spaans maar komt ook in aanraking met de Spaanse cultuur en gebruiken. Daarnaast ontmoet je studenten uit andere landen waar vriendschappen voor het leven uit kunnen ontstaan. Het grote voordeel van een taalcursus in Spanje is dat je letterlijk de hele dag met Spaans bezig bent. Een betere leerschool is er haast niet! Maar hoe vind je in Spanje een goede taalschool die perfect aansluit op jouw wensen? Spaanstalige Wereld helpt je op weg…

1. Een goede voorbereiding 

Als je alles uit je taalreis wilt halen, start dan tijdig met het zoeken naar een geschikte taalschool. Een logisch vertrekpunt is natuurlijk het internet. Via Google maar ook via handige overzichtssites waar je taalscholen met elkaar kunt vergelijken. Ook social media kun je gebruiken. Heeft een taalschool veel likes, en (minstens zo belangrijk) zijn er veel enthousiaste reacties van studenten. Natuurlijk kun je je taalreis ook volledig laten verzorgen door een taalreisorganisatie, maar houd dan wel rekening met hogere prijzen als gevolg van provisie- en kantoorkosten. 
 

Tenidiomas, Jerez de la Frontera

2. Bestemming

Spanje is ongelooflijk gevarieerd en elke regio heeft zijn eigen charme. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je van de taalreis en bestemming verwacht. Voel je je aangetrokken door grote steden met veel cultuur, hectiek en een bruisend uitgaansleven? Dan zou je het kunnen zoeken in de drie grote Spaanse steden: MadridBarcelona of Valencia. Maar misschien zoek je wel juist het tegenovergestelde, een rustige plaats en mooie natuur. Dan is Spaans leren in een Spaans bergdorpje misschien wel wat voor jou, bijvoorbeeld in de Pyreneeën. Nog meer suggesties? Haal dan meer inspiratie op onze Spanje reispagina

3. Taalprogramma

Wil je serieus gaan blokken of vooral een leuke tijd hebben? Een belangrijke vraag, ook voor de keuze van je school. Als je voor het eerste komt dan zijn er allerlei opties. Je kunt bijvoorbeeld (super)intensieve lessen volgen of uitdagende privélessen op maat samenstellen. En bijna alle taalscholen bieden voorbereidingscursussen voor het DELE examen. Zo bereid je je in een paar weken voor op het het internationaal erkend DELE diploma. Daarnaast is er ook een heel scala aan leuke themacursussen die je kunt volgen. Denk dan aan programma's waarmee je Spaans combineert met surfen, koken, wijn of flamenco, om maar wat te noemen. Ook is het mogelijk om je taalcursus te combineren met (vrijwilligers)werk of een internship. Op die manier kun je zowel je Spaans in de praktijk brengen als werkervaring op doen in Spanje! 

4. Kwaliteit 

Het is nuttig om te checken of de Spaanse taalschool geaccrediteerd is, of met andere woorden: beschikt over een internationaal erkend kwaliteitsmerk. De taalscholen worden daarbij op verschillende onderdelen getoetst: de docenten, de lessen, het lesmateriaal, de voorzieningen van het schoolgebouw, de accommodatie of zelfs het activiteitenprogramma. In Spanje wordt de accreditatie verzorgd door Instituto Cervantes, een Spaanse overheidsorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met het verspreiden van de Spaanse taal. Maar hoe weet je nu of een Spaanse school een Cervantes keurmerk heeft? Tamelijk simpel: bekijk of ze een Cervantes logo op hun website hebben staan of bekijk de website van Instituto Cervantes. In Spanje is er ook de FEDELE, dat staat voor Federación de Escuelas de Español como Lengua Extranjera. Spaanse taalscholen met dit keurmerk hebben de accreditatie verkregen van de Universiteit van Alcalá of het Cervantesinstituut. Hier vind je een lijst met FEDELE scholen. 

5. Prijs 

Spanje is voor Nederlanders extra aantrekkelijk aangezien het leven er goedkoper is. Met dit lagere prijspeil kun je ook je voordeel doen als het gaat om Spaanse lessen. Maar natuurlijk blijft het nuttig om de prijzen van de verschillende taalscholen goed met elkaar te vergelijken. Wat kost bijvoorbeeld een groepscursus en wat is omgerekend het tarief per lesuur? En zijn er extra kosten in de vorm van inschrijfkosten of lesmateriaal? Houd ook goed rekening met de kosten voor de accommodatie dat vaak een aanzienlijk deel van het totale bedrag uitmaakt. En werp ook een blik op de kosten van de activiteiten waar je aan wilt deelnemen (sommige zijn gratis, andere juist niet). Uiteraard moet de prijs altijd afgewogen worden tegen de kwaliteit van de school en je specifieke wensen. 

6. Ligging van de school

De locatie van de taalschool is natuurlijk ook belangrijk. Let erop op dat de school goed bereikbaar is, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Maar bekijk ook of de school en de accommodatie niet al te ver van elkaar verwijderd liggen. Kies voor een locatie die het beste aansluit op je wensen: midden in het centrum, aan het strand of misschien juist in een rustige buitenwijk? Ga je voor langere tijd weg, wacht dan met inschrijven en bezoek de taalschool. Loop een rondje door de school en spreek met de mensen, vaak een hele goede indicatie. 


Tandem, San Sebastián

7. Groepsgrootte 

Bijna alle taalscholen bieden groepslessen en privélessen. Kies je voor een groepsles, let dan goed op het aantal studenten dat maximaal in een groep zit. Het verschilt enorm of je met 8, 10 of 12 personen in de les zit terwijl de prijzen wél vaak hetzelfde zijn! Hoe kleiner de groep hoe meer persoonlijke aandacht je krijgt en hoe sneller je Spaans leert! Veel studenten kiezen voor een standaard programma omdat deze beter te combineren is met (culturele) activiteiten. Wil je echter zo snel mogelijk Spaans leren dan is een intensief lesprogramma en/of privélessen waarschijnlijke de beste optie voor jou.

8. Accommodatie 

Veel taalscholen kunnen ook de accommodatie voor je verzorgen. Vaak valt er veel te kiezen. Je kunt dan denken aan studentenappartementen, privé-appartementen, gastgezinnen of een hotel. Elke accommodatievorm heeft zo zijn eigen voordelen. Het verblijf bij een gastgezin is natuurlijk perfect om permanent met je Spaans bezig te zijn tezamen met een uniek inkijkje in de Spaanse cultuur. Daar komt bij dat het verblijven bij een Spaanse familie vaak de voordeligste optie is. Wil je meer privacy of lijkt het je juist leuk om een huis te delen met medestudenten? In het laatste geval kun je een gedeeld appartement overwegen, vaak ook een betaalbare optie. 


Academia Eureka, Madrid

9. Activiteitenprogramma 

Zo'n beetje alle Spaanse taalscholen hebben een activiteitenprogramma en niet zelden zijn de meeste activiteiten inbegrepen in de cursusprijs. Ideaal om de omgeving te ontdekken, je medestudenten beter te leren kennen en om je Spaans in de praktijk toe te passen. Voorbeelden van activiteiten zijn tapastours, Spaanse lezingen, filmvertoningen, museabezoek, intercambios, sportactiviteiten, kooklessen, themafeesten of zelfs meerdaagse excursies naar andere steden of landen. Per taalschool kan het aanbod, de prijs en de kwaliteit van de activiteiten sterk verschillen. Laat je dus vooraf goed informeren over het activiteitenaanbod inclusief de kosten. Zo haal je het beste uit je taalreis!

Tip: Wil je extra goed voorbereid op pad? Laat je taalschool of taalreisorganisatie je dan in contact brengen met een oud-student. Zij kunnen je voorzien van handige tips en achtergrondinformatie. 

Waar wacht je nog op? Ga vandaag nog op zoek naar de taalschool en bestemming van je dromen! Op onze website vind je alvast een gevarieerd overzicht van taalscholen in Spanje.

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool

Blog

Terug naar...

Startpagina