Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Tips voor een goede taalschool in Spanje

Een cursus Spaans in Spanje is een onvergetelijke ervaring waar je de rest van je leven plezier van zult beleven. Je leert niet alleen Spaans maar komt ook in aanraking met de Spaanse cultuur en gebruiken. Daarnaast ontmoet je studenten uit andere landen waar vriendschappen voor het leven uit ontstaan. Het grote voordeel van een taalcursus in Spanje is dat je letterlijk de hele dag met Spaans bezig bent en een betere leerschool is er natuurlijk niet! Maar hoe vind je in Spanje een goede taalschool die perfect aansluit op jouw wensen? Spaanstalige Wereld helpt je op weg…

1. Een goede voorbereiding is het halve werk 

Als je alles uit je taalreis wilt halen, start dan tijdig met het zoeken naar een geschikte taalschool. Een logisch vertrekpunt is natuurlijk het internet. Via Google maar ook via handige overzichtssites waar je taalscholen met elkaar kunt vergelijken. Ook social media kun je gebruiken. Heeft een taalschool veel likes, en (minstens zo belangrijk) zijn er veel enthousiaste reacties van studenten. Natuurlijk kun je je taalreis ook volledig laten verzorgen door een taalreisorganisatie, maar houd dan wel rekening met hogere prijzen als gevolg van provisie- en kantoorkosten. 
 

Tenidiomas, Jerez de la Frontera

2. Welke bestemming in Spanje spreekt me aan

Spanje is ongelooflijk gevarieerd en elke regio heeft zijn eigen charme. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je van de taalreis en bestemming verwacht. Voel je je aangetrokken door grote steden met veel cultuur, hectiek en een bruisend uitgaansleven? Dan zou je het kunnen zoeken in de vier grote Spaanse steden: MadridBarcelonaValencia of Sevilla. Maar misschien zoek je wel juist het tegenovergestelde, een rustige plaats en mooie natuur. Dan is Spaans leren in een Spaans bergdorpje of een kleine badplaats misschien wel wat voor jou. Nog meer suggesties? Haal dan inspiratie op onze Spanje reispagina

3. Taalprogramma en doelgroep

Wil je serieus gaan blokken of vooral een leuke tijd hebben? Een belangrijke vraag, ook voor de keuze van je school. Als je gaat voor het eerste komt dan zijn er genoeg opties in uiteenlopende steden. Je kunt bijvoorbeeld opteren (super)intensieve lessen of uitdagende privélessen op maat samenstellen. Bijna alle taalscholen bieden voorbereidingscursussen voor het DELE examen. Zo bereid je je in een paar weken voor op het het internationaal erkend DELE diploma. Daarnaast is er ook een heel scala aan leuke themacursussen die je kunt volgen. Denk dan aan programma's waarmee je Spaans combineert met surfen, koken, wijn of flamenco, om maar wat te noemen. Ook is het mogelijk om je taalcursus te combineren met (vrijwilligers)werk of een internship. Op die manier kun je zowel je Spaans in de praktijk brengen als werkervaring opdoen in Spanje! De meeste taalscholen bedienen cursisten met verschillende leeftijden maar er zijn er ook die zich meer in het bijzonder richten op kinderen, tieners, studenten, volwassenen of senioren.

4. Kwaliteit taalschool en cursus

Het kan nuttig zijn om te checken of de Spaanse taalschool geaccrediteerd is. Met andere woorden: beschikt ze over een internationaal erkend kwaliteitsmerk. In Spanje wordt de accreditatie verzorgd door Instituto Cervantes, een Spaanse overheidsorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met het verspreiden van de Spaanse taal. De taalscholen worden op verschillende onderdelen getoetst: de docenten, lessen, het lesmateriaal, de voorzieningen van het schoolgebouw, de accommodatie en zelfs het activiteitenprogramma. Hoe je weet of een Spaanse school een Cervantes keurmerk heeft? Simpel: bekijk of ze een Cervantes logo op hun website hebben staan en bekijk vervolgens de website van Instituto Cervantes. In Spanje is er ook de FEDELE, dat staat voor Federación de Escuelas de Español como Lengua Extranjera. Spaanse taalscholen met dit keurmerk hebben de accreditatie verkregen van de Universiteit van Alcalá of het Cervantesinstituut. Niet iedereen weet dat je ook een cursus Spaans kunt volgen aan een Spaanse Universiteit die vaak een afzonderlijk taalprogramma hebben voor buitenlandse studenten. Naast de academische kwaliteit kun je ook profiteren van de voorzieningen van de universiteit. 

5. Prijs van cursus en huisvesting

Spanje is voor Nederlanders extra aantrekkelijk aangezien het leven er goedkoper is. Met dit lagere prijspeil kun je ook je voordeel doen als het gaat om Spaanse lessen. Maar natuurlijk blijft het nuttig om de prijzen van de verschillende taalscholen goed met elkaar te vergelijken. Wat kost bijvoorbeeld een groepscursus en wat is omgerekend het tarief per lesuur? En zijn er extra kosten in de vorm van inschrijfkosten of lesmateriaal? Houd ook goed rekening met de kosten voor de accommodatie dat vaak een aanzienlijk deel van het totale bedrag uitmaakt. En werp ook een blik op de kosten van de activiteiten waar je aan wilt deelnemen (sommige zijn gratis, andere juist niet). Uiteraard moet de prijs altijd afgewogen worden tegen de kwaliteit van de school en je specifieke wensen. 

6. Locatie school en accommodatie

De locatie van de taalschool is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Is de school bijvoorbeeld goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Bekijk ook of de school en de accommodatie niet te ver van elkaar verwijderd liggen. Kies voor een locatie die het beste aansluit op je wensen: midden in het centrum, aan het strand of misschien juist in een rustige buitenwijk? Ga je voor langere tijd een cursus volgen? Wacht dan even met inschrijven en bezoek de eerst de aalschool; loop een rondje door de school en spreek met de mensen, vaak een hele goede indicatie. 

7. Groepsgrootte 

Bijna alle taalscholen bieden groepslessen en privélessen. Kies je voor een groepscursus let dan op het maximale studenten waarmee in de lessen gewerkt wordt. Het kan enorm verschillen of je met 8, 10 of 12 personen in de les zit voor de zelfde prijs. Hoe kleiner de groep hoe meer persoonlijke aandacht je krijgt en hoe sneller je Spaans leert! Veel studenten kiezen voor een standaardprogramma omdat deze beter gecombineerd kan worden met (culturele) activiteiten. Wil je echter zo snel mogelijk Spaans leren dan is een intensief lesprogramma en/of privélessen waarschijnlijk de beste optie.

8. Accommodatie kiezen

Veel taalscholen kunnen ook je accommodatie verzorgen, geen onbelangrijk onderdeel van de totaalprijs. Vaak valt er veel te kiezen: studentenappartementen, privé-appartementen, gastgezinnen of misschien wel een hotel. Elke accommodatie heeft zo zijn eigen voordelen. Verblijven bij een gastgezin is natuurlijk perfect voor een culturele onderdompeling terwijl je tegelijkertijd na de lessen met je Spaans bezig blijft. En niet onbelangrijk, vaak ook de voordeligste optie is. Wil je meer privacy of lijkt het je juist leuk om een huis te delen met medestudenten? In dat geval os een gedeeld appartement een interessante vaak ook betaalbare optie. 


Academia Eureka, Madrid

9. Activiteiten en excursies, ook niet onbelangrijk 

Zo'n beetje alle Spaanse taalscholen kennen wel een activiteitenprogramma en een aantal activiteiten zijn vaak inbegrepen in de cursusprijs. Ideaal om de omgeving te ontdekken, je medestudenten beter te leren kennen en om Spaans in de praktijk te oefenen. Voorbeelden van activiteiten? Tapastours, Spaanse lezingen, filmvertoningen, museabezoek, intercambios, sportactiviteiten, kooklessen, themafeesten of zelfs meerdaagse excursies naar andere steden of landen. Per taalschool kan het aanbod, de prijs en de kwaliteit van de activiteiten sterk verschillen. Laat je dus vooraf goed informeren over het activiteitenaanbod inclusief de kosten. Zo haal je het allerbeste uit je taalreis!

Tip: Wil je extra goed voorbereid op pad gaan? Laat je taalschool of taalreisorganisatie je dan in contact brengen met een oud-student, want zij kunnen je voorzien van handige tips en achtergrondinformatie. 

Waar wacht je nog op? Ga vandaag nog op zoek naar de taalschool en bestemming in Spanje van je dromen! Op Spaanstalige Wereld vind je alvast een gevarieerd overzicht van taalscholen in Spanje.
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring