Terug

Tips voor een goede taalschool in Spanje

30-12-2014 Redactie

Een cursus Spaans in Spanje is een onvergetelijke ervaring waar je de rest van je leven plezier van zult beleven. Je leert niet alleen Spaans maar komt ook in aanraking met de Spaanse cultuur en gebruiken. Daarnaast ontmoet je studenten uit andere landen waar vriendschappen voor het leven uit ontstaan. Het grote voordeel van een taalcursus in Spanje is dat je letterlijk de hele dag met Spaans bezig bent en een betere leerschool is er natuurlijk niet! Maar hoe vind je in Spanje een goede taalschool die perfect aansluit op jouw wensen? Spaanstalige Wereld helpt je op weg!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk 

Als je alles uit je taalreis wilt halen, start dan tijdig met het zoeken naar een geschikte taalschool. Een logisch vertrekpunt is natuurlijk het internet. Via Google maar ook via handige overzichtssites waar je taalscholen met elkaar kunt vergelijken. Ook social media kun je gebruiken. Heeft een taalschool veel likes, en (minstens zo belangrijk) zijn er veel enthousiaste reacties van studenten. Natuurlijk kun je je taalreis ook volledig laten verzorgen door een taalreisorganisatie. Houd dan wel rekening met hogere prijzen als gevolg van provisie- en kantoorkosten. 
 

Tenidiomas, Jerez de la Frontera

2. Welke bestemming in Spanje spreekt me aan

Spanje is ongelooflijk gevarieerd en elke regio heeft zijn eigen charme. Daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je van de taalreis en bestemming verwacht. Voel je je aangetrokken door grote steden met veel cultuur, hectiek en een bruisend uitgaansleven? Dan zou je het kunnen zoeken in de vier grote Spaanse steden: MadridBarcelonaValencia of Sevilla. Maar misschien zoek je wel juist het tegenovergestelde, een rustige plaats en mooie natuur. Dan is Spaans leren in een Spaans bergdorpje of een kleine badplaats misschien wel wat voor jou. Nog meer suggesties? Vind inspiratie op onze Spanje reispagina en kom erachter welke bestemming bij jou past. 

3. Taalprogramma en doelgroep

Wil je serieus gaan blokken of vooral een leuke tijd hebben? Een belangrijke vraag, ook voor de keuze van je school. Als je gaat voor het eerste komt dan zijn er genoeg opties in uiteenlopende bestemmingen. Zo kun je kiezen voor superintensieve lessen of uitdagende privélessen op maat laten samenstellen. Bijna alle taalscholen verzorgen voorbereidingscursussen voor de DELE examens. Zo bereid je je in een paar weken voor op het het internationaal erkend DELE diploma. Daarnaast is er ook een heel scala aan leuke themacursussen die je kunt volgen. Denk dan aan programma's waarmee je Spaans combineert met bijvoorbeeld surfen, koken, wijn of flamenco, om maar wat te noemen. Ook is het mogelijk om je taalcursus te combineren met (vrijwilligers)werk of een internship. Op die manier kun je zowel je Spaans in de praktijk brengen als werkervaring opdoen in Spanje! De meeste taalscholen bedienen cursisten van verschillende leeftijden. Maar er zijn er ook die zich focussen op kinderen, tieners, studenten, volwassenen of senioren.

4. Kwaliteit taalschool en cursus

Checken of een Spaanse taalschool geaccrediteerd is(in het bezit van een internationaal erkend kwaliteitsmerk) is altijd nuttig. In Spanje wordt de accreditatie verzorgd door Instituto Cervantes. Dit is een Spaanse overheidsorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met het verspreiden van de Spaanse taal. Zij toetsen de taalscholen op verschillende onderdelen getoetst: docenten, lessen, lesmateriaal en de voorzieningen van het schoolgebouw, de accommodatie en zelfs het activiteitenprogramma. Hoe je weet of een Spaanse school een Cervantes keurmerk heeft? Simpel. Check of ze een Cervantes logo op hun website hebben staan en als extra check kan ook bekeken worden op ze op de website van Instituto Cervantes staan. In Spanje is er ook nog de FEDELE. Dat staat voor Federación de Escuelas de Español como Lengua Extranjera. De Federatie van Spaanse Schoolverenigingen in Spanje kent een compleet erkenningssysteem voor 'veilige en maatschappelijk verantwoorde scholen' aan de hand richtlijnen, aanbevelingen en protocollen. Niet iedereen weet dat je ook een cursus Spaans kunt volgen aan een Spaanse Universiteit. Universiteiten in Spanje hebben vaak een afzonderlijk taalprogramma voor buitenlandse studenten. Naast de academische kwaliteit kun je ook profiteren van de vele voorzieningen van de universiteit. 

5. Prijs van cursus en huisvesting

Spanje is voor Nederlanders financieel extra aantrekkelijk omdat het leven er goedkoper is. Met dit lagere prijspeil kun je ook je voordeel doen als het gaat om Spaanse lessen. Maar natuurlijk blijft het nuttig om de prijzen van de verschillende taalscholen goed met elkaar te vergelijken. Wat kost bijvoorbeeld een groepscursus en wat is omgerekend het tarief per lesuur? En zijn er extra kosten in de vorm van inschrijfkosten of lesmateriaal? Houd ook goed rekening met de kosten voor de accommodatie dat vaak een aanzienlijk deel van het totale bedrag uitmaakt. En werp ook een blik op de kosten van de activiteiten waar je aan wilt deelnemen (sommige zijn gratis, andere juist niet). Uiteraard moet de prijs altijd afgewogen worden tegen de kwaliteit van de school en jouw specifieke wensen. 

6. Locatie school en accommodatie

De locatie van de taalschool is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Is de school bijvoorbeeld goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Loop je vanuit je school makkelijk naar het centrum van de stad? Hoe ver ligt het strand van de school? Bekijk ook of de school en de accommodatie waar je verblijft niet te ver van elkaar verwijderd liggen. Kies voor een locatie die het beste aansluit op je wensen: midden in het centrum, aan het strand of juist in een rustige buitenwijk. Ga je voor langere tijd een cursus volgen? Wacht dan even met inschrijven en bezoek de eerst de taalschool als je in de gelegenheid bent. Loop een rondje door de school en spreek met de mensen, vaak een hele goede indicatie. 

7. Groepsgrootte 

Bijna alle taalscholen bieden groepslessen en privélessen. Let bij groepslessen op het maximale studenten waarmee gewerkt wordt. Het kan enorm verschillen of je met 8, 10 of 12 personen in de les zit voor de zelfde prijs. Hoe kleiner de groep hoe meer persoonlijke aandacht je krijgt en hoe sneller je dus Spaans leert! Veel studenten kiezen voor een standaardprogramma omdat deze beter gecombineerd kan worden met (culturele) activiteiten. Wil je echter zo snel mogelijk Spaans leren dan is een intensief lesprogramma en/of privélessen waarschijnlijk de beste optie. 

8. Accommodatie kiezen

Veel taalscholen kunnen ook de accommodatie voor je verzorgen. Zoals eerder gemeld, geen onbelangrijk onderdeel van je totaalprijs. Vaak valt er veel te kiezen: studentenappartementen, privé-appartementen, gastgezinnen of misschien wel een hotel. Elke accommodatie heeft zo zijn eigen voordelen. Verblijven bij een gastgezin is natuurlijk perfect voor een culturele onderdompeling en om na de lessen met je Spaans bezig blijven. En niet onbelangrijk, niet zelden de voordeligste optie. Maar het kan natuurlijk ook dat je hecht aan je privacy. Of misschien vind je het leuk om een huis te delen met medestudenten? In dat laatste geval is een gedeeld appartement een interessante en betaalbare optie. 


Academia Eureka, Madrid

9. Activiteiten en excursies, ook niet onbelangrijk 

Zo'n beetje alle Spaanse taalscholen kennen wel een activiteitenprogramma. Bij veel scholen zijn de meeste activiteiten inbegrepen in de cursusprijs. Ideaal om bijvoorbeeld om de omgeving te ontdekken, je medestudenten te leren kennen en om het geleerde  Spaans in de praktijk te oefenen. Voorbeelden van typische activiteiten? Te veel om op te noemen. Tapastours, Spaanse lezingen, filmvertoningen, musea, intercambios, sportactiviteiten, kooklessen, themafeesten of zelfs meerdaagse excursies naar andere steden of landen. Per taalschool kan het aanbod, de prijs en de kwaliteit van de activiteiten sterk verschillen. Laat je dus vooraf goed informeren over het activiteitenaanbod inclusief de kosten. Zo haal je het allerbeste uit je taalreis!

Tip: Wil je extra goed voorbereid op pad gaan? Laat je taalschool of taalreisorganisatie je dan in contact brengen met een oud-student. Zij kunnen je namelijk op basis van hun ervaringen voorzien van handige tips en achtergrondinformatie. 

Waar wacht je nog op? Ga vandaag nog op zoek naar de taalschool en bestemming in Spanje van je dromen! Op Spaanstalige Wereld vind je alvast een gevarieerd overzicht van taalscholen in Spanje.
Terug
 • 22-03-2024 - Beste Latijns-Amerikaanse schrijvers en boeken
 • 14-03-2024 - Waarom eilanden vaak hun eigen taal hebben
 • 13-03-2024 - Ontdek de meest iconische steden van Spanje
 • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
 • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
 • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
 • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
 • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
 • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
 • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
 • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
 • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
 • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
 • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
 • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
 • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
 • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
 • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
 • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
 • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
 • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
 • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
 • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
 • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
 • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
 • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
 • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
 • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
 • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
 • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
 • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
 • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
 • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
 • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
 • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
 • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
 • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
 • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
 • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
 • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
 • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
 • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
 • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
 • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
 • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
 • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
 • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
 • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
 • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
 • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
 • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
 • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
 • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
 • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
 • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
 • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
 • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
 • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
 • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
 • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
 • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
 • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
 • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
 • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
 • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
 • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
 • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
 • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
 • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
 • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
 • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
 • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
 • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
 • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
 • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
 • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
 • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
 • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
 • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
 • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
 • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
 • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
 • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
 • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
 • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
 • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
 • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
 • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
 • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
 • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
 • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
 • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
 • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
 • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
 • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
 • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
 • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
 • 31-07-2014 - De 4 leukste zomerfestivals met een Spaans tintje!
 • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
 • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
 • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
 • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
 • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
 • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
 • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
 • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
 • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
 • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
 • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
 • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
 • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
 • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
 • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
 • Rubrieken

  Publicidad

  Social Media

      

  Over Spaanstalige Wereld

  Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
  Disclaimer - Privacy verklaring