Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago

Steeds meer Nederlanders lopen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ook wereldwijd stijgt het aantal wandelaars explosief. Dit artikel is speciaal voor wie meer te weten wil komen over de Camino de Santiago of hem overweegt te gaan lopen. Welke pelgrimsroutes lopen er bijvoorbeeld naar Santiago, hoeveel Nederlanders lopen er mee en welke plaatsen en bezienswaardigheden kom je onderweg zoal tegen? Spaanstalige Wereld helpt je op weg met tal van interessante weetjes over de eeuwenoude camino met natuurlijk een focus op Spanje.


Handig om te weten over de pelgrimsroute naar Santiago

De pelgrimsroute naar Santiago maakt een explosieve groei door met een verdubbeling van het aantal pelgrims de afgelopen tien jaar. In 2018 haalden 327.378 wandelaars hun pelgrimscertificaat op waaronder 3.670 Nederlanders. Maar hoe is dit hele fenomeen ooit ontstaan? Het begon allemaal met een legende die er kortweg op neerkomt dat een ster in 813 het graf van Jakobus aanwees waaruit de bouw van een grootse kerk volgde. Santiago als pelgrimsplaats begon echt vorm te krijgen in de de 11e eeuw toen het een bedevaartsoort werd voor pelgrims uit heel Europa. Zij gingen vaak in traditionele dracht waaronder een staf en een hoed versierd met sint-jakobsschelpen, tegenwoordig hét symbool van de camino. Pelgrims hadden net als nu verschillende motieven om naar Santiago te gaan: uit vroomheid, om boete te doen maar ook gewoon voor het avontuur. Wat anders is dat bedevaarten niet meer als straf wordt opgelegd en daarom lopen er nu beduidend minder boeven rond...Leuk om te weten, de oude routes van de middeleeuwen worden nog steeds gevolgd.


Pelgrimstocht routes naar Santiago

Je zou kunnen zeggen dat er oneindig veel routes lopen naar Santiago binnen en buiten Spanje. Twee prominente routes lopen door de Pyreneeën. Camino Francés (Franse Route) heeft als startpunt het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse Roncesvalles. Camino Aragonés (Aragonese Route) vertrekt van het Franse Col de Somport naar het Spaanse Jaca. Deze twee routes komen vervolgens samen bij de Puente la Reina ten zuiden van Pamplona. Vervolgens wordt vanaf dit punt via steden als Logroño, Burgos en León gelopen naar Santiago. Vier Spaanse regio's worden doorkruist: Navarra, La Rioja, Castilië en León en Galicië. De Camino Francés (780 km lang) geldt als de klassieke en populairste route naar Santiago, maar er zijn tal van alternatieve routes. Zo kun je kiezen voor de fraaie en rustige Camino del Norte die voert langs de noordkust van Spanje. Of je kunt vanuit Oviedo vertrekken, de Camino Primitivo. Maar ook verder weg vanuit Madrid (Camino desde Madrid) of zelfs vanuit Sevilla (Camino de la Plata) kun je koers zetten naar Santiago. 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring