Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago

Steeds meer Nederlanders lopen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ook wereldwijd stijgt het aantal wandelaars spectaculair. Dit artikel is speciaal voor wie meer te weten wil komen over de Camino de Santiago of hem overweegt te gaan lopen. Welke pelgrimsroutes lopen er bijvoorbeeld naar Santiago, hoeveel Nederlanders lopen er mee en welke plaatsen en bezienswaardigheden kom je onderweg zoal tegen? Spaanstalige Wereld helpt je op weg met tal van interessante weetjes over de eeuwenoude camino.


Handig om te weten over de pelgrimsroute naar Santiago

De afgelopen 10 jaar is het aantal pelgrims dat de camino heeft gelopen verdubbeld. In 2018 haalden 327.378 wandelaars hun pelgrimscertificaat op waaronder 3.670 Nederlanders. De meeste pelgrims trekken ruim zes weken uit voor route. Maar ook een aanzienlijk deel (ruim een kwart) loopt hem veel korter; zij starten vanuit Sarria en de 120 km doen ze in een week. De Compostela ontvang je als je minimaal 100 km hebt afgelegd en deze kortere route volstaat dus ook voor de felbegeerde oorkonde. Naast de groei van het aantal deelnemers valt op dat steeds meer jongeren meelopen; 27 procent van de deelnemers was in 2018 jonger dan 30. Met 50,4 % vormen vrouwen een nipte meerderheid. En dan nog wat geschiedenis. De bedevaart kent een lange historie die helemaal terug gaat tot 813 toen een ster het graf van Jacobus aanwees. Dit wonder leidde tot de bouw van een grootse kerk Santiago de Compostela ontwikkelde zich tot bedevaartsoort in de 11e eeuw waar pelgrims uit heel Europa heen trokken. Zij gingen gekleed in traditionele dracht,, een staf en een hoed versierd met Sint-Jacobsschelpen, die tegenwoordig het symbool van de camino vormen. Net als nu liepen pelgrims de camino met verschillende motieven. Wat wel anders was dat de camino in die tijd nog wel eens als straf werd opgelegd; heel praktisch natuurlijk om lastposten kwijt te raken. Leuk om te weten, de oude routes van welheer worden nog steeds gevolgd. 


Pelgrimstocht routes naar Santiago

Er lopen oneindig veel routes lopen naar Santiago, binnen en buiten Spanje. Zo vertrekken vanuit Nederland ook officiële Jacobspaden. De twee populairste routes van de camino lopen door de Pyreneeën en kruisen elkaar: Camino Francés en Camino Aragonés. De Franse Route start in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port en voert naar het Spaanse Roncesvalles. Hoewel de naam anders doet vermoeden loopt de Franse Route met uitzondering van eerste 20 kilometer volledig door Spanje. De Aragonese Route vertrekt van het Franse Col de Somport en voert naar het Spaanse Jaca. De routes komen samen bij de Puente la Reina ten zuiden van Pamplona. Vervolgens wordt vanaf dit punt via steden als Logroño, Burgos en León het laatste stuk gelopen naar Santiago. Maar liefst vier Spaanse regio's worden daarbij doorkruist: Navarra, La Rioja, Castilië en León en Galicië. De Camino Francés (780 km lang) geldt als de klassieke en populairste route naar Santiago, maar er zijn tal van alternatieve routes. Zo kun je kiezen voor de fraaie en rustige Camino del Norte die voert langs de noordkust van Spanje. Of je kunt vanuit Oviedo vertrekken, de Camino Primitivo. Maar ook verder weg vanuit Madrid (Camino desde Madrid) of zelfs vanuit Sevilla (Camino de la Plata) kun je koers zetten naar Santiago. 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring