Terug

Spaanse wijn voor beginners

31-05-2023 Redactie

Wereldwijd is Spanje de derde grootste wijnproducent. Qua oppervlakte is Spanje zelfs het allergrootste wijnland. En wist je dat het grootste wijngebied ter wereld in Spanje te vinden is? Elke Spaanse regio, van noord tot zuid, van het vaste land tot de eilanden, kent zijn eigen wijngebieden. Dat maakt dat je in elke Spaanse uithoek van een lokaal wijntje kunt genieten. Reusachtig veel variëteit! Zou het daarom niet fantástico zijn als je over wat basiskennis beschikt? Om nog meer te kunnen genieten van Spaanse wijn op vakantie of gewoon in eigen land. Met informatie over de belangrijkste Spaanse wijngebieden en druivensoorten helpen we je alvast op weg. En per Spaanse wijnregio vind je in dit artikel ook nog eens een selectie van de beste wijnen in Nederland tegen Spaanse prijsjes. ¡Salud!


Handig om te weten over Spaanse wijnen

Als je een fles Spaanse wijn voor je hebt staan, kijk dan eens goed naar het etiket. Zie je Denominación de Origen staan? DO is een officiële kwaliteitsgarantie waarvan Spanje er ruim 60 telt, een enorm aantal en zeer rijk aan variëteit. De hoogste DO-status kennen Rioja en Priorato: Denominación de Origen Calificada (DOC). Zegt dat etiket en DO alles over de kwaliteit van de Spaanse wijn? Nee, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Je zult wijnen met DO-status tegenkomen die niet goed zijn. Of omgekeerd, wijnen die niet over DO certificering beschikken maar opvallend aangenaam naar binnen gaan. In sommige Spaanse restaurants zul je zelfs smakelijke huiswijnen tegenkomen zonder ook maar enig etiket op de fles. Naast DO kun je in Spanje de Vino de la Tierra tegenkomen, een aparte categorie wijnen waarvoor minder strenge regels gelden. Maar laat je niet afschrikken door deze lagere kwalificatie, want het kunnen mooie wijnen zijn die veel status in Spanje genieten. 

Wat geografische kennis komt natuurlijk ook goed van pas bij Spaanse wijnen. In Spanje bepaalt het klimaat (niet in de laatste plaats de zon!) en de hoogte voor een aanzienlijk deel de (volle) smaak van de wijn. Bedenk dat Spanje van alle wijnlanden het meest bergachtig is. De hoogtes zorgen voor spannende en geconcentreerde Spaanse wijnen én dat proef je volop! Geografisch kunnen de Spaanse wijngebieden op het vaste land grofweg als volgt onderverdeeld worden: het noorden, het oosten, het zuiden en de centrale gedeeltes van Spanje. Elk gebied kent zo z'n eigen specifieke kenmerken. Een rode wijn uit het regenachtige Galicië of een tinto uit het warme Granada, een verschil van dag en nacht. Terugkomend op Spanje als grootste wijnland ter wereld als we kijken naar de oppervlakte. Waarom produceert Spanje dan niet de meeste wijn ter wereld? Dat heeft te maken met de genoemde hoogtes. Ook de extreme klimatologische omstandigheden spelen een grote rol en dat maakt een intensieve aanplanting vaak niet mogelijk. De ouderdom van de wijn mag natuurlijk niet onvermeld blijven. Hoe werkt dat in Spanje? Meestal wordt uitgegaan van de volgende vier gradaties: Jóven (jonge wijnen), Crianza (op fust gerijpt), Reserva (minimaal twee jaar gerijpt) en Gran Reserva (minimaal vijf jaar gerijpt). Of een oude wijn beter is dan een jonge wijn? Nee, dat is vooral een kwestie van smaak. Sterker nog, de laatste jaren winnen soepele jonge wijnen duidelijk aan populariteit in Spanje. Over ouderdom gesproken. Wist je dat in Spanje al sinds de tijd van de Feniciërs wijn verbouwd wordt? 

En last but not least de Spaanse druiven. Want die bepalen een aanzienlijk deel van de smaak. Het is goed om te weten dat Spanje honderden inheemse druifsoorten telt. Van de oer-Spaanse (blauwe) druivensoort Tempranillo tot en met druifsoorten op de Canarische Eilanden die elders in Europa niet meer voorkomen. Voorbeelden van bekende witte Spaanse druiven? Dat zijn de Verdejo en de Airén. Bedenk dat er in Spanje ook volop gewerkt met druiven die hun oorsprong buiten Spanje hebben. Zo kom je bij Spaanse wijnen vrij vaak de Syrah en de Cabernet Sauvignon tegen. Wat kennis van het Spaans komt altijd van pas, ook bij wijnen! We geven je alvast een tip. Tinto staat in het Spaans voor een rode wijn (en dus niet rojo!) en blanco voor een witte wijn. Vino tinto, por favor!


Spaanse rode druivenrassen

De bekendste Spaanse druif is zonder twijfel de Tempranillo. Tot de karakteristieken van de vroeg rijpende Tempranillo behoren een dikke schil en bovengemiddeld veel tannines. Omdat de robuuste Tempranillo druiven resistent zijn tegen oxidatie kunnen ze langer bewaard worden. De Tempranillo wijnen worden in warmere Spaanse gebieden doorgaans omschreven als fruitig en vlezig en in koelere Spaanse gebieden als elegant. De Tempranillo kun je in Spanje in verschillende benamingen tegenkomen. In Ribera del Duero heet ze 'Tinto', in La Mancha 'Cencibel' en in Catalonië spreken ze liever van 'Ull de Llebre'. Goed om te weten voor in de zomer: een tempranillo wijn is geschikt om in de koelkast te bewaren.

Een andere prominente Spaanse blauwe druif is de Garnacha. Zelfs de meest verspreide blauwe druif van Spanje. In tegenstelling tot de Tempranillo heeft deze bleke druif minder tannines en een lager zuurgehalte. De Garnacha ontwikkelt zich goed in droge en warme gebieden. Qua smaak worden Garnacha wijnen vaak omschreven als fruitig, sappig, zoet, zwoel en expressief. Ook de Garnacha kent verschillende benamingen. In het Catalaanse Terra Alta spreken ze bijvoorbeeld van de 'Garnatxa Negra'. De Garnacha komen we ook vaak tegen als component in Rioja wijnen. Het is een druif die minder geschikt is om langer te bewaren. 

Nog een typische Spaanse blauwe druif: Monastrell. Deze komen we met name tegen in Alicante en Murcia. De Monastrell, vaak in combinatie met andere druiven als de Syrah en de Garnacha, levert doorgaans fruitige en bovengemiddeld alcoholrijke wijnen op. Verder staat ze garant voor donkere en aromatische wijnen. De Monastrell kan venijnig en uitgesproken zijn maar in de vorm van een blend juist weer heel soepeltjes. 

De Mencía vinden we vooral in het regenachtige Galicië en het aangrenzende Bierzo. Deze blauwe druif met z'n dunne schil en met relatief weinig tannines zorgen voor lichtere rode wijnen die tegelijkertijd over voldoende power beschikken. Niet zonder reden wordt de Mencía wel vergeleken met de Cabernet Franc, een lichtere variant van de Cabernet Sauvignon en de Pinot Noir. 

Natuurlijk is dat maar een kleine greep uit het enorme arsenaal aan Spaanse rode druiven. Zoals de Graciano, vooral in Rioja verbouwd en gekenmerkt door een dieprode kleur en een sterk aroma. Of de Cariñena afkomstig uit het gelijknamige Spaanse wijngebied dat zich ten zuiden van Zaragoza bevindt. De Cariñena behoort zelfs tot de meest geplante blauwe druivensoorten wereldwijd. 

Spaanse witte druivenrassen

De aromatische Verdejo geldt als één van de beste Spaanse witte druivenrassen. De beroemde Ruedawijnen - zeer aromatisch, fruitig, zacht en fris - worden gemaakt van de Verdejo. Een van de geheimen is dat de Verdejodruif met haar ruwe schil goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De Verdejo groeit vooral in Rueda maar is ook terug te vinden in andere streken. Vooral de fruitigheid - citroen, meloen, ananas, etc - maken de Verdejo een wereldtopper. 

En dan de Albariño uit Galicië die met de dag in aanzien lijkt te stijgen. Deze Galicische topper die magistraal met zeevruchten combineert is inmiddels ook ver buiten Spanje doorgebroken. Neem maar eens een kijkje op een willekeurige kaart van een beter Nederlands (vis)restaurant en je komt hem tegen. De Albariño staat voor frisse en geraffineerde witte wijnen die formidabel combineren met schaaldieren en vis.

Een andere prominente Spaanse witte druif is de Viuara, ook bekend als de Macabeo. Deze druif vinden we veel terug in wijnen met een lage zuurgraad, bedoeld om vroeg te consumeren. De Viura, met een vrij neutraal karakter, komen we veel tegen in regio's als Rioja, Catalonië en Navarra. 

Maar wat is nu de meest gebruikte Spaanse witte druif? Dat is toch echt de Airén. Niet alleen in Spanje maar ook wereldwijd. We komen hem in groten getale tegen in de wijnstreken La Mancha en Valdepeñas, bepaald niet de kleinste wijngebieden. Met haar aroma's van appels, citrus en peer zijn deze heldergele wijnen doorgaans heel toegankelijk. Een aanrader voor niet wijnfanaten die een soepele ongecompliceerde wijn wel kunnen waarderen.


Rioja: de beroemdste Spaanse rode wijn 

Met afstand de bekendste Spaanse wijn: Rioja! Ze geldt dan ook als één van de beste wijnstreken van Europa. Als eerste Spaanse wijnregio met de DO-status én de DOC-status, de allerhoogste kwalificatie in Spanje, geniet Rioja veel status in Spanje. En dat merk je in restaurants en tapasbars waar Rioja prominent op de kaart prijkt en in de regel als wijn per glas wordt geserveerd. Maar ook in Nederland is de Rioja niet te missen in wijnzaken en restaurants. En ook in supermarkten zijn de Riojas goed vertegenwoordigd, niet zelden vriendelijk geprijsd.

Het wijngebied Rioja vinden we op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Atlantische Kust en de Franse grens. De Riojastreek als geheel kent een aantal condities die ideaal zijn voor de wijnbouw. Zo wordt het onstuimige weer van de Atlantische noordkust (oceaanwinden en -regen) afgeweerd door een bergketen. Verder zijn de hoogtes, de aanwezigheid van de Ebro en de klei-kalkbodem buitengewoon gunstig voor het produceren van topwijnen. Daarnaast kent de Atlantisch beïnvloede wijnregio een relatief mild klimaat voor Spaanse begrippen.

Rioja bestaat uit drie wijngebieden: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Kort door de bocht komen de beste Riojawijnen uit Rioja Alta. Daar, in het westelijk deel, vinden we ook de bekende wijnplaats Haro. Naast gezellige wijncafés kun je er rondleidingen volgen bij verschillende gerenommeerde bodegas die rondom het stadje liggen. Een ander Rioja wijnbolwerk dat eveneens is gelegen in Rioja Alta is het centraal gelegen Logroño. Ook hier een verscheidenheid aan bodegas en zaakjes voorhanden om te leren en te genieten van de kwalitatieve Riojawijnen. 

Voor de vermaarde rode Rioja is de Tempranillo met afstand de belangrijkste druif. Vaak wordt ze gecombineerd met de Garnacha (zorgt voor kracht) en in mindere mate met de Mazuelo (zorgt voor robuustheid en kruidenaroma's) en de Graciano (zorgt voor aanvullende aroma's). Waar Rioja vooral bekend stond om haar lange rijpingsproces in eiken vaten (dus oude wijnen) zijn nu vooral de jonge en fruitige Riojawijnen in trek.

Een mooie, originele en zeer betaalbare kennismaking met een top Rioja? Sinds 2022 vinden we in de Aldi de fijne Rivallana Crianza 2019,  inmiddels 2020. En dat voor minder dan 5 euro! Hamersma beloont hem met een kleine 9: "Rijpe kersen, glanzende pruimen, bessen, een vanillefluistering en een milde kneep fijne tannines". Een fijne Rioja voor een vergelijkbare prijs is de Federico Paternina Crianza 2018. Een toegankelijke en verfijnde Rioja in lijn met het blauw-witte label met een bijzonder aangename nadronk. Bij de AH vind je hem voor 6,49 euro. Ook vriendelijk geprijsd voor wat je krijgt. En bij de Gouden Ton vinden we ook nog de Heraclio Alfaro Crianza 2018. "Rioja als een volop glimmende rode biljartbal", aldus Hamersma die hem zelfs met een volle negen beloont. 


Ribera del Duero: beste Spaanse wijngebied van de laatste jaren

120 kilometer boven Madrid vinden we de prestigieuze wijnstreek Ribera del Duero. Letterlijk: Oever aan de Duero. Goed voor 20.841 hectare wijngaarden omvat ze delen van de provincies Burgos, Valladolid, Segovia en Soria. Met circa 200 zijn in dit gebied een select gezelschap bodegas actief wat ongetwijfeld bijdraagt aan haar kwaliteit. Ribera del Duero produceert hoofdzakelijk tintos (97% van de productie). Het restant wordt gevormd door roséwijn die drie procent voor z'n rekening neemt. Ribera del Duero is niet de eerste de beste wijnstreek van Spanje. Sterker nog, het is tegenwoordig de meest bewierookte wijnregio van Spanje. Maar Ribera del Duero gaat al wat jaartjes mee. Zo was Winston Churchill al een grote fan. Opvallend genoeg verwierf het wijngebied pas in 1982 de DO status.

Het geheim van de Ribera del Duero wijnen? In de eerste plaats het extreme klimaat. Negen wintermaanden met temperaturen die 's nachts kunnen dalen tot wel 20 graden onder nul. En dan ook nog eens drie zeer hete zomermaanden met grote temperatuurverschillen gedurende dag en nacht. In de tweede plaats is de hoogte een factor van betekenis; gemiddeld zo'n 750 meter voor het Ribera del Duero gebied als geheel. In de derde plaats is er de druif. De Tinto Fino, de lokale benaming van de Tempranillo, heeft zich perfect weten aan te passen aan de karakteristieken van het Ribera del Duero gebied. Deze Tinto Fino is goed voor circa 95% van de Ribera del Duero wijnen, en wordt ook gecombineerd met de Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot. En als vierde factor is er de innovativiteit van de wijnmakers van Ribera del Duero. Deze vier factoren tezamen, in combinatie met nog veel meer geheimen, maken de veelgeprezen volle, fruitige en complexe smaken van de Ribera del Duero.

Voor het prestigieuze Ribera del Duero valt tegenwoordig voor minder dan 10 euro bij Nederlandse wijnzaken en supermarkten al genoeg interessants te vinden. Een recent voorbeeld is de Monteabellón uit 2020. 5 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken, voor 8,95 euro te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem. 'Niets is meer heilig', aldus Hamersma. Een van de beste voorbeelden van betaalbare Ribera del Duero pareltjes van iets minder recent is de soepele Protos Roble 2018. Voor 9,99 euro was ze gewoon op te halen bij de AH.

Rueda: hofleverancier van de bekendste witte Spaanse wijnen


Rueda staat bekend om z'n prachtige fruitige witte wijnen die tot de beste van Spanje worden gerekend. Fransoos Ilja Gort is ook enthousiast: 'Gevaarlijke wijn. Veel te lekker: sinaasappel, grapefruit, kruisbessen: de volledige fruitmand, maar dan in wijnvorm.'

DO Rueda bevindt zich in de provincies Valladolid, Segovia en Ávila aan de oevers van de Duero op twee uur rijden van Madrid. Het succes van Rueda is van recente aard en mede toe te schrijven aan een innovatieve samenwerking tussen het gerenommeerde Riojahuis Marquéz de Riscal en een Franse professor. Het wijngebied Rueda kent een klimaat van hete zomers en koude winters. De grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen dragen bij aan een heerlijke frisheid en aroma. Ook de kiezelbodems dragen bij aan haar aromatische smaak.

Afkomstig uit Rueda is de Verdejo met afstand de belangrijkste Rueda-druif. Minimaal voor de helft moet die bestaan uit Verdejo, maar liever nog meer! Verder kun je in Rueda-wijnen ook de inheemse Viura en de Rueda Sauvignon Blanc tegenkomen. Wie van fruit houdt, zit sowieso gebakken met Rueda: peer, appel, limoen, perzik, je kunt het allemaal proeven. Goed om te weten, de Rueda drink je zo jong mogelijk.

Wat tips voor Rueda? Een aangename en voordelige kennismaking met een Rueda (nog onder de 5 euro!) is de Señorio de Sarría Verdejo 2021, te koop is bij de Gall & Gall. 'Volbloed Rueda voor een vriendenprijsje', zegt Hamersma treffend. Of probeer de 100% frisse en sappige Esperanza Rueda Verdejo 2022. Beloond met een 9- en te koop bij De Gouden Ton voor 10,95 euro.


Galicië: sublieme frisse witte wijnen en lichtere rode wijnen

Groen en regenkampioen, dat is Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. Galicië staat vooral bekend om zijn aromatische en frisse witte wijnen met de Albariño in de hoofdrol. Maar Galicië waar de zon landinwaarts ook kan schijnen, heeft nog heel wat meer in petto waaronder ook verrassende rode wijnen. 

De beste witte wijnen uit Galicië komen uit Rías Baixas. Te verdelen in vijf subgebieden: Valle del Salnés, Condado de Tea, El Rosal, Sotomayor en Ribera del Ulla. Onthoud vooral het hoog aangeschreven Valle del Salnés, die we vinden in een koude subzone in de omgeving van het stadje Cambados aan de rotsachtige westkust van Galicië. Het gure zeeklimaat in combinatie met de bodem van kalk, krijt en graniet zorgen voor een unieke Atlantische zilte smaak. In het bescheiden Cambados in zuidelijk Galicië kun je verschillende bodegas bezoeken om het een en ander te proeven. 

Een ander bekend Galicisch wijngebied is Ribeira Sacra. In het bijzonder vanwege haar zeer pittoreske en steile terrassen waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd. Dit uitgestrekte wijngebied bevindt zich ten zuidoosten van Santiago de Compostela aan de oevers van de rivieren Cabe, Sil en de Miño, het zuidelijk deel van de provincie Lugo en het noorden van de provincie Ourense. Prachtig om door heen te rijden. Aangekomen in het binnenland van Galicië vinden we meer rode wijnen met de Mencía in de hoofdrol. Deze fijne rode druif vinden we ook in het meer oostelijk gelegen wijngebied Valdeorras dat grenst aan de regio Castilla-León. 

Mooie Mencíawijnen vinden we overigens ook buiten de grenzen van Galicië. We maken dan een uitstapje naar het opkomende wijngebied Bierzo in de provincie León, een overgangsgebied tussen de lichtere wijnen van Galicië en de zwaardere Duerowijnen. De rode wijnen van Bierzo kunnen voor Spaanse begrippen verrassend licht zijn. 

Tips uit Galicië? Dan eentje uit een onbekend gebied landinwaarts gelegen boven Portugal: Valdeorras. Pagos del Galir uit 2021 is een zeer toegankelijke en aangename witte zomerwijn, die door Hamersma met een kleine negen werd bekroond. 'Een wijn met de weelderige statuur van een luxe chardonnay, maar dan met pit en specerijen.' Bijzonder is ook de druif Godello, die je maar heel weinig tegenkomt bij een Spaanse witte wijn. Naast Valdeorras groeit deze aromatische druif ook in Bierzo. Een bijzondere rode zomerwijn? Probeer dan de eigenzinnige Vina Costeira Mencia 2019. Opvallend licht en zomers fruitig met frambozen, aardbeien en aanverwanten. 

Catalonië: duurdere kwaliteitswijnen en cava

Catalonië is één van de toonaangevende Spaanse wijnregio's. Goed voor 11 DO-gebieden waar rood, wit, rosé en cava van hoge kwaliteit worden geproduceerd. Het Catalaanse wijngebied staat bekend om zijn innovatie en ondernemersgeest. Hoewel de regio verschillende klimaatzones telt, worden de wijngebieden gedomineerd door een Mediterraan-continentaal klimaat. Een andere troef van Catalonië is natuurlijk haar cava. De Spaanse 'champagne', ook in Nederland meer dan goed ingeburgerd, wordt gemaakt van de typische cava-druiven Macabeo, Parellada en Xarel·lo.

Gelegen in de provincie Taragona geldt Priorat als het best aangeschreven Catalaanse wijngebied. En dat blijkt wel uit de allerhoogste Spaanse status die ze geniet: DOC. Gemaakt van de Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon staan de Priorat-wijnen bekend om hun verfijndheid, finesse en een complexe en volle smaak. De zeer aromatische druiven zijn te danken aan de vulkanische bodem, zon en droogte.

Geografisch en kwalitatief verwant aan Priorat is het wijngebied Montsant. De prijs is niet verwant, want meestal een stukje vriendelijker dan haar beroemde buurman. Dat er betaalbare en kwalitatieve wijnen uit Catalonië komen bewijst
Mas Picosa De Flor en Flor 2020 van het wijnhuis Celler de Capçanes. Je betaalt bij Henri en Bloem voor deze evenwichtige fruitbom maar 8,95 euro. 

Het meest zuidelijke en hoogstgelegen wijngebied van Catalonië? Dat is Terra Alta in Tarragona nabij het Aragonese Zaragoza en Teruel. Hier worden mooie wijnen gemaakt van de Garnacha, die hier bekend staat als Garnatxa Negra. Een van de meest bekende, innovatieve, groene en ook commerciële wijnhuizen van Spanje is Torres. Ook in Nederland geen onbekende. In Catalonië (ze zitten ook buiten Spanje) zijn ze gevestigd in Pacs del Penedès. Dat is de hoofdstad van het wijngebied Penedès, dat zich deels in de provincie Barcelona en deels in de provincie Tarragona bevindt. Een bezoek aan dit fraai gelegen wijnbedrijf is zeker een aanrader. 

En dan is er ook nog de DO Catalunya bedoeld voor een aantal bodega's die niet deel uitmaken van andere Catalaanse DO's. Een mooie wijn die je bij de AH koopt voor 11,99 euro is de Sangre de Toro Reserva 2018. De druiven Cariñena, Grenacha en Syrah maken een zeer krachtige (14,5%), volle kwalitatieve rode wijn die de prijs meer dan waard is. Hoewel niet te verwarren met de krachtige wijnregio Toro doet ze er wel aan denken. 


Navarra: rosé en vooral krachtige rode wijnen

Grenzend aan Rioja moet Navarra welhaast mooie wijnen opleveren. Toch staat de vrij onbekende wijnregio in eerste instantie bekend om z'n roséwijnen. De wijnstreek Navarra loopt vanaf het zuiden van Pamplona tot de rivierbekken van de Ebro. Goed voor 11.000 ha laat Navarra zich onderverdelen in vijf subgebieden: Valdizarbe (noordelijk), Tierra Estella (centraal oostelijk), Ribera Alta (centraal zuidelijk), Baja Montaña (noordoostelijk) en Ribera Baja (zuiden van Navarra). Het klimaat en de wijnen van deze gebieden kunnen behoorlijk verschillen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is een vruchtbare bodem. Een uitzondering hierop vormt de Ribera Baja die minder goede condities kent. Navarra produceert hoofdzakelijk jóvenes en in mindere mate crianzas. Een bekend Spaans wijnhuis uit de Navarra regio dat al ruim 300 jaar bestaat, is Chivite.

Met ruim 60% van de totale productie worden in Navarra vooral krachtige rode wijnen geproduceerd met Garnacha en Tempranillo. De witte wijnen, circa 10% van de productie, worden er gemaakt van de Macabeo (Viura), Chardonnay, Chardonnay, Garnacha Blanca, Viura en Malsavia. In Nederland vinden we relatief veel aantrekkelijk geprijsde kwalitatieve witte wijnen uit Navarra die zich in het bijzonder in de zomer goed laten smaken. 

Een vette witte zomerwijn uit Navarra is momenteel te koop bij de Jumbo. We hebben het over de Tiempo & Tierra Chardonnay 2022, een echte allemansvriend. Een voortreffelijke tropische vino blanco voor slechts 4,99


Aragón: krachtige rode wijnen met prima prijs-kwaliteitsverhouding

De wijnen uit Aragón zijn doorgaans rood én krachtig en vaak bovengemiddeld goed geprijsd. Het langgerekte Aragón dat loopt van de Spaanse-Franse grens helemaal tot Valencia, herbergt vier DO's: Somontano, Campo de Borja, Cariñena en Calatayud.

Het bekendste wijngebied van Aragón is Somontano. Te vinden in de noordelijke provincie Huesca waar circa 25 wijnmakers actief zijn. Bekende tinto druiven voor de Somontano zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha en Syrah. Voor de blancos zijn dit o.m. Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañon en Cardonnay. Een tip voor een rode wijn uit Somontano? Probeer bijvoorbeeld de Sommot Varietales 2019 voor een kleine 10 euro waarvoor je een blend van drie druiven krijgt: Tempranillo, Syrah, Merlot. "Volle, complexe smaak vol rijp zwart fruit, kersenjam, witte peper en mokka. Mondvullend glas wijn!" Een witte wijn uit Somontano? Ga dan bijvoorbeeld voor de Viñas del Vero Luces 2019 met daarin de druiven Chardonnay, Macabeo en Sauvignon Blanc. "Sappig met de smeuïge smaak van perzik en het opwekkende van citrusfruit". En dat voor slechts 3,99 euro bij de Albert Heijn

In het westelijk deel van de regio Aragón vinden we het wijngebied Campo de Borja dat sinds 1977 de DO-status draagt. Gekenmerkt door een extreem continentaal klimaat bevindt het gebied zich tussen de Ebro en de Sierra de Moncayo. Verbouwd op hoogtes van 350-700 meter zijn de wijnen van Campo de Borja te kwalificeren als fruitig, stevig en krachtig. Tinto druiven van Campo de Borja zijn o.m. de Tempranillo, Garnacha, Syrah en de Cabernet Sauvignon. Voor de blancos zijn dit de Moscatel de Alejandría, Chardonnay en de Macabeo. In het kader van de budgetwijnen is de Viña Temprana Tempranillo 2020 zeker een aanrader. Hij was op een zeker moment voor minder dan 3 euro op te halen bij AH...en dan heb je gewoon een mooie en originele Spaanse wijn op de tafel staan! 

De oudste wijnregio van Aragón is Cariñena waar men al sinds 1932 DO wijnen maakt. Uit de DO Cariñena dat ten zuiden van Zaragoza is gelegen, is ook de gelijknamige Spaanse druif afkomstig. Deze druif wordt daar echter maar weinig gebruikt in tegenstelling tot de wijnstreken Rioja en Cataluña. Een zeldzaam koopje uit Cariñena is de Castillo Mayor Gran Reserva. Een onvervalste Spaanse krachtpatser die voor minder dan 4 euro is op te halen bij de Aldi (inmiddels zijn we aanbeland in het wijnjaar 2015). Hamersma zegt het als volgt: 'Waarschijnlijk weet de wijnkoper van Aldi iets over de wijnmaker van Castillo Mayor en dreigt dit aan zijn vrouw te vertellen.'

Een relatief onbekende en tegelijkertijd kwalitatieve en betaalbare wijnregio is Calatayud. Gekenmerkt door hoge bergketens en rivierdalen bevindt Calatayad zich ten zuidwesten van de stad Zaragoza. Sommige wijnstokken prijken op ruim 1000 meter. De garnacha domineert de rode wijnen, gevolgd door de tempranillo. Een actueel voorbeeld met de garnacha in de hoofdrol is de uitstekende Marqués de Montaña Garnacha 2020. Te koop bij Jumbo voor 7,99 euro en met de zegen van Hamersma.

Castilla y León

Het gebied Castilla y León bevindt zich ten noordwesten van Madrid. Je vindt er een aantal gerenommeerde DO-wijngebieden als Toro, DO Bierzo en in het bijzonder DO Ribera del Duero. En als we het hebben over Spaanse krachtpatsers (een term die voor Spaanse wijnen nog weleens wordt gebezigd) dan zijn de befaamde Toro wijnen zeer representatief te noemen. Naast Do's komen uit dit gebied ook interessante wijnen met de kwalificatie Vino de la Tierra de Castilla y León. Hoewel strikt genomen een lagere kwalificatie worden er vaak verrassend goede wijnen geproduceerd in veelal onbekende subregio's. Voor de liefhebber zeker aantrekkelijk, ook gezien de prijs-kwaliteitsverhoudingen Wie aangenaam en voordelig kennis wil maken met de Castilla y León wijnen probeert de eigenzinnige en evenwichtige Zoraida 2018 Tempranillo. Een houtgerijpte wijn die donker, krachtig en stevig is met de smaken cassis, vanille, leer, zoethout, laurier en pure chocolade, goed voor 14,5%. Of nog hoger aangeschreven: Dehesa La Granja 2018, van de vermaarde wijnmaker Alejandro Fernández. Door Hamersma met een volle negen beloond.


La Mancha: grootste wijngebied ter wereld dat ook kwalitatief imponeert

Verrassend: het relatief onbekende La Mancha is het grootste wijngebied ter wereld. De productie is goed voor ergens tussen de 400.000 en 600.000 hectare aan wijngaarden! De wijn wordt geproduceerd in Toledo, Albacete, Cuenca en Ciudad Real. Deze provincie maken allemaal deel uit van de Spaanse regio Castilië-La Mancha. Te bedenken dat nog niet zo lang geleden La Mancha vooral bekend stond om z'n bulkwijn. Dat is inmiddels anders, want haar wijnen weten het koninklijke paleis te Madrid te bereiken. Het Mancha-wijngebied wordt gekenmerkt door zeer hete maar ook ijzige winters. Maar ondanks deze extreme omstandigheden worden er dankzij moderne technieken frisse en uitgesproken wijnen gemaakt.

De rode Mancha-wijnen hebben een eigen smaak waar je een beetje van moet houden. Of zoals Harold Hamersma een Mancha-wijn omschrijft: 'Het is een stijl. En ik moet meteen zeggen: niet de mijne. Maar ik ken horden met liefhebbers die van deze steil achteroverslaan.' Veelvoorkomende blauwe druiven zijn de Cencibel (een regionale variant van de Tempranillo), de Garnacha en de Cabernet Sauvignon. Ook gecombineerd leveren deze mooie wijnen op. Onderdeel van La Mancha kent Valdepeñas een eigen DO. Zelfs de tweede grootste van Spanje naar volume. De gronden bevinden zich op hoogtes van 700 meter. De wijn bezit ook specifieke kenmerken dankzij de extreme temperatuurverschillen die variëren van min 10 tot 40 graden. Valdepeñas staat bekend om zijn rode reservas en gran reservas vaak gemaakt van de Cencibel. Een bekende witte Mancha-druif is de Airén. De witte Manchawijn is doorgaans heel toegankelijk. Sterker nog: ook bij mensen die minder met wijn hebben, gaat die als een breezer naar binnen.

Een stevige en goede kennismaking met de karakteristieke rode Mancha-wijnen? Probeer bijvoorbeeld de Cimal Tempranillo 2015. Maar eet er wel goed bij, want de eiken en de vanille komen goed binnen! Of probeer de toegankelijke, biologische en scherp geprijsde Merinas Tempranillo 2019. Afkomstig uit het relatief nieuwe wijngebied Úcles dat sinds 2005 de DO status kent. Lichte tannines en voor slechts 4,49 euro op te halen bij Gall & Gall. 'Je proeft rode bessen, rozemarijn en zoethout. Heerlijk bij tapas of gerechten met chorizo.' Gaat er in als bessensap! En bij Hoogvliet kun je nu de Bata Real Merlot uit 2019 ophalen voor minder dan 4 euro! De fles is al een kunstwerkje.

Valencia en Alicante: fruitige volle wijnen


Best verrassend, Valencia is het tweede grootste wijngebied van Spanje. Zelfs goed voor circa 30% van de totale Spaanse productie.  Valencia kent dan ook een zeer oude wijntraditie wat helemaal teruggaat tot de Griekse periode. Het wijngebied en de regio Valencia bestaat uit drie DO-gebieden: Valencia, Alicante en Utiel-Requena.

Het onderschatte Alicante produceert mooie fruitige wijnen. Niet zelden met een hoog tanninegehalte en alcoholpercentage dankzij de zon en de venijnige Monastrell-druif. Bij de Alicante-wijnen kom je vaak de Monastrell tegen, al dan niet gecombineerd met 'hulpdruiven' als Syrah, Garnacha, Tempranillo, Bobal en de Cabernet Sauvignon. Alicante is een zeer vruchtbare streek waar naast druiven ook amandel, honing en tal van fruitsoorten gretig groeien. Het fruitige karakter van de regio proef je volop in haar wijnen. De Alicante wijnstreek bestaat uit twee zones. Tussen de regio's Castilla-La Mancha en Murcia rondom het bergplaatsje Villena bevindt zich het wijngebied Vinalopó. Gelegen aan de noordkust van Alicante bij Denia bevindt zich het wijngebied La Marina waar vooral met de witte Moscatel de Alejandría wordt gewerkt. Wist je dat Alicante al eeuwen bekendheid geniet om haar Fondillón? Een hoogwaardige desertwijn van minimaal 16% alcohol gemaakt van de Monastrell. 

Landinwaarts in de westelijke zone van de regio Valencia op een hoogte van 600-900 meter vinden we de grootste van de drie Valencia wijnzones: Utiel-Requena. De naam verwijst naar de plaatsen Utiel en Requena. Deze DO behoort tot de Spaanse wijngebieden met de meest extreme klimatologische omstandigheden. Grote temperatuurverschillen tussen de zomer- en de wintermaanden plus vorst en hagelsteen in de winter - vaak een fijn recept voor interessante wijnen! Voor de rode wijnen wordt vooral gewerkt met de Tempranillo, Garnacha en in het bijzonder de Bobal. De laatste neemt circa 80% van de wijngaarden voor zijn rekening. 

In 1957 verkreeg Valencia haar DO status, maar al heel lang daarvoor verbouwden Romeinen en zelfs Grieken hier wijnen. Toch is Valencia voor het grote publiek een vrij onbekende wijnregio die uit vier gebieden bestaat: Valentino (noordwestelijk deel Valencia; 175-550 meter); Alto Turia (ten westen van Valentino; 700-1100 meter); Moscatel (ten westen van Valencia; 100 meter) en Clariano (ten zuiden van Valencia; 350 meter). Rode wijnen drink je bij voorkeur jong in Valencia. Maar de regio heeft de afgelopen kwalitatieve stappen gezet. Dat wil zeggen dat er ook steeds betere crianzas worden gemaakt. In Valencia drink je ook uitstekende droge, fruitige witte wijnen.

Een Valencia-topper die we in Nederland vonden, was de Niche de Torre Oria 2015. Met de druiven Petit Verdot en Merlot werd ze door de Volkskrant bekroond met een 9. Voor slechts 6,50 euro uit dit jaar lange tijd te verkrijgen bij de HEMA. Sinds 2022 vinden we in dezelfde winkel een waardige opvolger met de Neleman Cabernet Sauvignon Monastrell 2021. Een originele en ingetogen Valencia-topper, met in de hoofdrol de in Valencia niet zo gebruikelijke cabernet sauvignon. Door Hamersma beloond met een kleine 9. 

Murcia: expressieve, fruitige en al net zo alcoholrijke wijnen


Voor de liefhebbers van volle en bovenal fruitige wijnen is Murcia een van de interessantste Spaanse wijnregio's. Want Murcia is de moestuin van Europa en dat proef je volop in haar wijnen! Net als in Alicante is ook in het wijngebied Murcia de hoofdrol weggelegd voor de Monastrell - niet zelden in een blend met de Syrah, Tempranillo, Garnacha en/of de Carbernet Sauvignon. De rode wijnen van het zeer warme en zonnige Murcia zijn expressief, fruitig en alcoholrijk en daar moet je een beetje van houden. Ben je geen liefhebber van de uitgesproken rode Monastrell druif? Probeer dan eens de witte Murciawijnen. Het fruit spat er werkelijk vanaf! Van noord naar zuid telt Murcia telt drie DO gebieden: Yecla, Jumilla en Bullas. Tezamen goed voor meer dan 35.000 hectare wijngaarden.

In het meest noordelijk deel van Murcia tegen Castilië-La Mancha aan vinden we het kleine en opkomende wijngebied Yecla. Haar tintos worden gedomineerd door de onvermijdelijke krachtpatser Monastrell maar ook de Garnacha. Toch zijn de wijnen uit Yecla met haar tannines milder te noemen dan het bijvoorbeeld zuidelijker gelegen Bullas. Tips in Nederland? Probeer de Castaño Ecológico Monastrell 2020. Toegankelijk, prachtig in balans en vrij mild voor een Monastrell uit de regio Murcia. Slechts 4,99 euro bij de AH. Iets ouder is de Flor de Zalín 2018. Een typische straffe rode Murciawijn, en ook een meer dan aangename kennismaking met Murcia. Je vindt hem voor 5,49 euro bij de Jumbo.

Gelegen rondom het gelijknamige stadje iets ten zuiden van Yecla vinden we het bekendste wijngebied van Murcia: Jumilla. In menig Nederlandse supermarkt en wijnzaak kun je hem spotten, vaak bovengemiddeld scherp geprijsd maar de ene keer wat beter dan de andere. Een onvervalste topper - een relatief milde krachtpatser - is de Parajes del Valles Monastrell (2020, 2019, 2018). Voor een kleine 10 euro op te halen bij Grapedistrict. 'Natuurwijn voor mensen die de fles leeg willen drinken', aldus Hamersma die hem met een kleine 9 beloont. Ophalen dus als je van Spaanse wijnen houdt! Goed om te weten, in Spaanse supermarkten kun je soms al goede wijnen uit Jumilla spotten voor rond de 2 euro...Laat staan als we als een prijscategorie hoger kijken>>>tot 5 euro!

Het meest zuidelijke en centraal gelegen wijngebied van Murcia is Bullas, een wijnregio die de afgelopen jaren aan kwaliteit heeft gewonnen. De jongste D.O. van de drie, maar in werkelijkheid een zeer oud wijngebied. Door haar ligging in de bergen met koude winters staat Bullas garant voor opvallende en stevige smaken. Daar houd je van of juist helemaal niet - zo simpel is het! Verblijf je in Cartagena? Dan is een uitstapje naar het plaatsje Bullas en haar wijnmuseum een aanrader. Het bescheiden Bullas telt meer dan 200 traditionele wijnhuizen waarvan de meeste stammen uit de 18e en 19e eeuw. Op afspraak kun je ook rondleidingen volgen bij een van de bodegas die zich in een fraai natuurgebied rondom Bullas bevinden. Houd rekening met kleinschaliger, niet toeristische bodegas. Voorbeelden van wijnhuizen om te bezoeken zijn Bodegas del Rosario en het kleinere Bodegas Lavia.


Extremadura: onbekende wijnregio met rijpe rode en witte wijnen

Een van de onbekendere Spaanse wijnregio's is Extremadura. Maar ook deze wijnregio heeft de afgelopen jaar van zich laten horen. Zo werd de 'Habla del Silencio' in 2015 gekozen tot beste tinto Spanje en de 'Habla de Ti' gekozen tot beste blanco van Spanje, beide afkomstig van het wijnhuis Habla. Maar het is ook duidelijk dat de Extremadurawijnen, vaak zacht en rijp van smaak, als geheel niet tot de top van Spanje behoren. De Ribera del Guadiana verkreeg zijn DO-status in 1999 en bestaat uit zes subdivisies: Tierra de Barros, Mantanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero en Montánchez.

Tierra de Barros is de meest prominente wijnregio van Extremadura en je zult hem daar op vrijwel elke wijnkaart  tegenkomen. Zowel de rode wijnen (veel biologisch) als de witte wijnen zijn veelal gemaakt van inheemse druivenrassen. Voor de rode wijnen van Extrema zijn o.m. de Garnacha Tinta, Bobal, Mazuela, Monastrell en de Tempranillo toegestaan. Voor de witte wijnen zijn dit de Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Chardonnay, Viura en de Verdejo. Voor wie Extremadura bezoekt, op de wijnkaarten kom je naast de lokale trots Tierra de Barros steevast de kwaliteitswijnen Rioja en Ribera del Duero tegen - niet zelden voor minder dan drie euro per glas! Extremadura is dus ook een fijne regio om te genieten van de beroemde Spaanse toppers maar dan tegen Extremadura prijzen!  

Andalusië: verrassende krachtige rode wijnen  

Dat heel veel zon en warmte heerlijke wijnen kunnen opleveren bewijst Andalusië. Een van de verrassende Andalusische wijnregio's is Granada. Dit wijngebied rondom de Sierra Nevada mag dan onbekend zijn, er wordt al sinds de tijd van de Feniciërs wijn gemaakt. Typerend voor de wijnregio Granada is het microklimaat en de hoogtes waarop de druiven worden verbouwd: van 600 tot wel 1350 meter hoog. De vruchtbare streek en het klimaat (warme dagen, frisse nachten en een overvloed aan zon) zorgen voor een krachtige Spaanse smaak. Dat Granadawijnen aan terrein winnen blijkt uit de DOP-status (Denominacion de Origen Protegida) die ze sinds 2009 draagt; de voorloper van de DO Granada die ongetwijfeld volgt. Neem voor betere wijnen uit Granada zeker een kijkje op Granada Wijnen. Het is een aanrader om je laten adviseren door Dick in de vorm van een verrassingspakket. Een andere zeer verrassende Andalusische wijnregio is het uiterst zuidelijk gelegen Cádiz. Dankzij de bodems van zand, kalk en klei worden hier naast prominente sherrywijnen mooie rode en witte wijnen geproduceerd. Bijvoorbeeld rode wijnen vind je er onder het label Vino de la Tierra de Cádiz.  Canarische Eilanden: heerlijke vulkanische wijnen maar weinig export

De Canarische Eilanden - op alle zeven Canarische Eilanden vindt wijnbouw plaats - bieden unieke en verrassend goede wijnen. Vooral geproduceerd voor de eigen eilanden, kom je ze maar weinig tegen in Nederland, je drinkt ze dus vooral daar! Karakteristiek voor de Canarische wijnen zijn de verscheidenheid aan microklimaten, de oude wijnstokken, de Atlantische invloeden en bovenal de vulkanische gronden. Bekende Canarische druiven? Dat zijn de Listán Negro en de Listán Blanco.

Met ongeveer 7600 ha domineert Tenerife overduidelijk. Het grootste Canarische eiland neemt 
vijf van de zeven Canarische DO's voor zijn rekening: Valle de la Orotava (noorden), Tacoronte-Acentejo (noordoosten), Ycoden-Daute-Isora (noordwesten), Valle de Güímar (zuidoosten) en Abona (zuiden). Karakteristiek voor Tenerife zijn haar aromatische rode wijnen, niet zelden met de Listán Negro in de hoofdrol. Die vind je vooral terug bij Valle de la Orotava (kom je op het eiland veel tegen) en DO Tacoronte-Acentejo (vaak nog aromatischer). Wit? Probeer dan bijvoorbeeld een droge biologische fruitige volle blanco uit Abono uit de gemeente Vilaflor met de Listán Blanco. Daar liggen zelfs de hoogste wijngaarden van Spanje. 

Op een eervolle tweede plek vinden we het bescheiden eiland La Palma, goed voor ongeveer 1273 ha. 
Bijzonder aan het meest noordwestelijke Canarische eiland is dat je er druivensoorten vindt die uit het vaste land van Europa al eeuwen verdwenen zijn. De druiven hebben hier dus weten te overleven.

Met 755 hectare staat Lanzarote bekend om zijn kwalitatieve witte wijnen. 
Dankzij de droge vulkanische gronden weet Lanzarote onderscheidende kwalitatieve wijnen te produceren. Onderscheidend zijn ook de wijngebieden die er heel anders uitzien dan gebruikelijk; wijnstokken worden hier in kuilen gepland in een woestijnachtige setting. De bekendste witte druif van Lanzarote is de van oorsprong Griekse druif Malsavía uit het wijngebied La Geria. 

Dan volgt Gran Canaria dat met slechts een kleine 500 hectare verrassend goede rode en witte wijnen weet te produceren. De wijngebieden op Gran Canaria bevinden zich vooral in het noordoosten van het eiland tussen Las Palmas de Gran Canaria en Santa Brígrada en op de flanken van de zeer spectaculaire kloof van de Bandama-krater. Deze laatste is een aanrader als uitstapje voor wijn- en natuurliefhebbers waarbij ook verschillende bodegas kunnen worden bezocht.Sherry is ook wijn

Sherry heeft in Nederland misschien niet de beste reputatie, maar wie in sherrysteden als Jerez de la Frontera is geweest weet wel beter. Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat sherry een afwijkende smaak heeft ten opzichte van de doorgaans makkelijk drinkbare witte wijnen. Wat basiskennis over sherry kan dan ook geen kwaad om goed beslagen ten ijs te komen in de wereld van sherry. De twee belangrijkste druiven voor sherry zijn de Palomino Fino en de Pedro Ximénez. Daarbij is het goed om te weten dat Palomino droge (sherry)wijnen oplevert en de Pedro Ximénez zoete wijnen. En dan de sherrysmaken. De voor sherrybegrippen minder alcoholrijke finos staan voor drogere sherry's, een goede combi met vis. Daar staan de zoetere olorosos tegenover. Met alcoholpercentages van wel 18% laten die zich mooi combineren met zoete nagerechten. En dan zijn er nog de subtiele manzanillas die vooral in de havenplaats Sanlúcar de Barrameda worden geproduceerd. De smaak lijkt op de fino, maar dan met een ziltige smaak en derhalve een nog betere combi met vis - voor de fijnproevers!

Spaans combineren met wijn en sherry

Sherrycursus bij Tenidiomas in Jerez

Wie van wijn houdt en graag Spaans wil leren, kan twee vliegen in een klap slaan. Als je lessen gaat volgen bij een taalschool in Spanje dan kom je welhaast automatisch in aanraking met Spaanse wijn: bij de lunch, het diner, in een Spaans restaurant of tijdens een tapaskroegentocht met je medecursisten. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door deel te nemen aan een speciaal programma of wijnactiviteiten. We zetten een paar taalscholen op een rijtje die wijn in hun activiteitenprogramma hebben. Bij de Baskische taalschool Instituto Hemingway kun je deelnemen aan wijnproeverijen. Wijnproeverijen kun je ook volgen bij taalschool La Casa del Español. Gevestigd in de wijnprovincie Valladolid waar verschillende beroemde Spaanse wijnen hun oorsprong hebben, zoals de Ribera del Duero en de al net zo beroemde witte Rueda. 

 
Terug
 • 22-04-2024 - Ontdek de Spaanse keuken: authentieke en eenvoudige recepten voor beginners
 • 22-03-2024 - Beste Latijns-Amerikaanse schrijvers en boeken
 • 14-03-2024 - Waarom eilanden vaak hun eigen taal hebben
 • 13-03-2024 - Ontdek de meest iconische steden van Spanje
 • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
 • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
 • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
 • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
 • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
 • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
 • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
 • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
 • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
 • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
 • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
 • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
 • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
 • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
 • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
 • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
 • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
 • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
 • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
 • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
 • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
 • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
 • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
 • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
 • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
 • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
 • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
 • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
 • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
 • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
 • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
 • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
 • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
 • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
 • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
 • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
 • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
 • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
 • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
 • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
 • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
 • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
 • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
 • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
 • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
 • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
 • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
 • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
 • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
 • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
 • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
 • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
 • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
 • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
 • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
 • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
 • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
 • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
 • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
 • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
 • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
 • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
 • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
 • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
 • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
 • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
 • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
 • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
 • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
 • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
 • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
 • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
 • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
 • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
 • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
 • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
 • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
 • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
 • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
 • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
 • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
 • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
 • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
 • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
 • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
 • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
 • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
 • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
 • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
 • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
 • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
 • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
 • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
 • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
 • 31-07-2014 - De 4 leukste zomerfestivals met een Spaans tintje!
 • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
 • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
 • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
 • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
 • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
 • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
 • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
 • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
 • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
 • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
 • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
 • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
 • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
 • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
 • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
 • Rubrieken

  Publicidad

  Social Media

      

  Over Spaanstalige Wereld

  Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
  Disclaimer - Privacy verklaring