Kerst in Spanje

Altijd al benieuwd geweest naar hoe Kerstmis in Spanje gevierd wordt? Kom dan via dit artikel meer te weten over de Spaanse kersttradities, de populairste kerstgerechten en de verschillen met Nederland. Van de kerstloterij tot de drie koningen en van cava tot zoete kerstlekkernijen. !Feliz Navidad y próspero año nuevo!

 

In aanloop naar het Kerstfeest

Al weken voor Kerst kun je in de Spaanse straten fraaie kerstverlichtingen verwachten. Dit krijgt een climax in het laatste weekend voor de kerst wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen), terwijl overal villancicos (kerstliedjes) klinken. Op veel Spaanse pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar complete kerstspelen worden nagespeeld door acteurs en actrices die Maria, Jozef en de Drie Koningen vertolken. Sterk in opkomst in Spanje zijn de kerstmarkten. Madrid spant de kroon met kerstmarkten die in alle soorten en maat verspreid over de stad liggen. Wat wij in Nederland niet hebben is een Kerstloterij die het land in z'n greep houdt. In Spanje wordt deze treffend El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro. Een leuk weetje: in tegenstelling tot Nederlanders sturen Spanjaarden geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden die ze in de kerstperiode gaan zien, lekker praktisch toch?

 

Wat wordt er zoal gegeten in Spanje tijdens het Kerstfeest

Een traditioneel Spaans kerstgerecht is pavo asado (gebraden kalkoen), hoewel steeds meer Spanjaarden overgaan op andere gerechten. Wat tegenwoordig echt niet mag ontbreken tijdens het Kerstdiner zijn mariscos (zeevruchten), en dan in het bijzonder de langostino (zeekreeft). Het leuke van Spanje is dat de verschillende regio's elk hun eigen kerstfavorieten hebben. Zo eet een Madrileen graag lubina (zeebrasum), de Bask angula (jonge aal) en de Aragonees bacalao al arriero (kabeljauwsoep). Natuurlijk staat er ook een goede Spaanse wijn op tafel. Een typisch Spaans fenomeen zijn de zogenaamde dulces navideños als turrón (nougat van honing en amandelen) en mazapán (marsepein). Deze overheerlijke en fotogenieke kerstzoetigheden worden vaak als nagerecht bij de koffie gegeten. Turrón verdient een nadere toelichting, want dit zoetige fenomeen is al eeuwenlang een vaste waarde tijdens Kerst in Spanje. Hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan? De zoete massa wordt verkregen door het koken van honing of suiker waar vervolgens amandelen aan worden toegevoegd. Niet aan te slepen tijdens de Kerstperiode is de Turrón de Jijona. Deze noga komt uit het plaatsje Jijona dat in de provincie Alicante is gelegen. 


 

Kerstavond in Spanje

In tegenstelling tot Nederland speelt Kerstavond (Nochebuena) in Spanje de hoofdrol. Het is een echte familiegelegenheid waarbij families in huiselijke kring samenkomen. In het bijzonder op Kerstavond wordt culinair uitgepakt. Tafels zijn dan rijkelijk gevuld met overheerlijke en verfijnde Spaanse gerechten en er wordt werkelijk urenlang getafeld. Om rekening mee te houden tijdens je verblijf in Spanje - restaurants en bars zijn op kerstavond gesloten. Een populaire traditie wat later op Kerstavond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Kom hier alvast in de stemming met tientallen Spaanse kerstliedjes waaronder het welbekende Feliz Navidad. Na het diner is cava een populair, niet weg te denken borreldrankje. Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families tegen middernacht na het kerstdiner naar de Misa del Gallo. In de nachtmis klinken villancicios ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus) onder begeleiding van traditionele instrumenten als de zambomba (rommelpot) en de pandereta (tamboerijn).  

 

Eerste Kerstdag in Spanje

Op Eerste Kerstdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen vieren steeds meer Spaanse families de komst van Papa Noel (de kerstman) op Eerste Kersdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de openhaard. Op Eerste Kerstdag is het ook traditie om met de hele familie een kerststal in te richten. In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen Tweede Kerstdag, hoewel het in sommige regio's niet ongebruikelijk is dat families op 26 december samenkomen om de restjes van het kerstmaal op te peuzelen - niet zelden via een canelón (cannelloni). In Catalonië wordt op 26 december Día de San Esteban gevierd hoewel deze feestdag oorspronkelijk niets met kerst te doen heeft. 

 

Oudjaarsavond, Nieuwjaarsdag en Driekoningen 

Op Oudjaarsavond komen Spaanse families samen voor een uitgebreid diner. Om middernacht klinken via de nationale zender TVE traditiegetrouw door heel het land de klokslagen van de Madrileense Puerta del Sol. Een bijzonder Spaans ritueel rond middernacht is 'Las Uvas de la Suerte'. Bij elke klokslag (in totaal 12) wordt gretig een druif in de mond gewerkt. Als dit je lukt dan ben je een jaar lang verzekerd van geluk. Vervolgens wenst iedereen elkaar het beste en wordt het nieuwe jaar ingeluid met een glas cava. Reyes Magos is een kinderfeest dat opvallend veel gemeen heeft met onze Sinterklaasviering. Het Spaanse kinderfeest begint op 5 januari met spectaculaire optochten door de Spaanse steden die zorgen voor een regen van snoep net als bij onze Sinterklaasintocht. De climax volgt in de nacht van 5 op 6 januari wanneer de langverwachte pakjes in heel Spanje door de drie koningen worden afgeleverd. 6 januari is de dag dat Spaanse kinderen trots met hun nieuwe speelgoed in de weer zijn.   

 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool

Blog

Terug naar...

Startpagina