Spaanstalige Wereld Agenda

El Gordo in Spanje

22-12-2023


De megaloterij El Gordo domineert jaarlijks de dagen voorafgaand aan kerst in Spanje. De kerstloterij is niet alleen de oudste loterij van Spanje maar ook de grootste loterij in de wereld. El Gordo (De Dikke) is een verwijzing naar de vette prijzenpot. 

Vette jackpot

Met een jaarlijks prijzengeld van 2,5 miljard (!) mag gerust gesproken worden van een reusachtige jackpot. Spanjaarden zijn er gek op. Ze kopen massaal loten, niet zelden in een collectief van families, straten of zelfs complete dorpen. Zo mocht het dorpje Grañén (1800 inwoners) onderling 720 miljoen euro verdelen in 2011. In 2015 was het de beurt aan het armlastige Roquetas del Mar dat 450 miljoen euro mocht verdelen. Daar zat een Senegalese immigrant bij die op basis van een tiende lot 400 duizend euro won.

Voorverkoop  

De voorverkoop van de Lotería de Navidad begint al ver voor de kerst, ergens midden in de zomer in juli. Traditiegetrouw worden veel loten op straat verkocht via kiosken en straatverkopers. De laatste jaren worden loten steeds vaker online gekocht met als bijkomstig voordeel dat het eindcijfer van het lot bepaald kan worden. De prijs van een heel lot kost 200 euro, maar de meeste deelnemers geven de voorkeur aan een tiende deel, een décimo. Wil je deelnemen vanuit Nederland? Neem dan een kijkje op Spaanse Loterij. 

Trekking

De trekking (el sorteo) op 22 december begint al om 08:00 uur in de ochtend. De Spaanse nationale zender TVE zendt dit spektakel integraal en live uit vanuit Teatro Madrid. Je ziet de balletjes uit twee ronddraaiende tambolas rollen onder het toeziend oog van controleurs en een dolenthousiast publiek. Een bijzondere rol in deze ceremonie is weggelegd voor de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid. Zij trekken niet alleen de winnende getallen maar lezen ze ook zingend voor. Dit voorlezen van de prijzen, telkens door een koppel van een jongen en een meisje, gebeurt onafgebroken op een welhaast monotone wijze. Ook vermakelijk zijn de straatinterviews met dolgelukkige proostende prijswinnaars. 

Driekoningen loterij

Na de kerstloterij volgt op 6 januari nog een kleinere loterij om het af te leren: Lotería del Niño. Maar met een prijzenpot van 700 miljoen euro is de Niño loterij nog altijd fors te noemen. Sterker nog, het is de op twee na grootste loterij van Spanje. De Driekoningen loterij wordt gehouden op Día de los Reyes Magos, een nationale feestdag in Spanje. terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring