Spaanstalige Wereld Agenda

Reyes Magos in Spanje

05-01-2024


Spaanse kinderen kijken er het hele jaar naar uit: Reyes Magos. Het Driekoningenfeest is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest maar op een aantal punten net even anders. Driekoningen verwijst naar de drie wijzen die het kindje Jezus na zijn geboorte kwamen bezoeken met geschenken. Lees meer over Reyes Magos en de belangrijkste optochten (cabalgatas) van Spanje. 

Aankomst van de drie koningen

Op 5 januari in het dan zover: de drie koningen Melchor, Gaspar en Baltasar arriveren per boot in Spanje. De aankomst wordt opgevolgd door grote optochten in verscheidene Spaanse steden. Niet op een schimmel maar op kamelen. De oudste optocht is die van Alcoy die teruggaat tot 1866. Andere bekende cabalgatas zijn die van Granada, Barcelona, Valencia en Madrid. Na de Driekoningenoptocht zetten de kinderen verwachtingsvol hun schoenen onder de kerstboom of bij de open haard. Voor de kamelen van de koningen worden kleine geschenken als water, mandarijnen of walnoten neergezet. En om de drie wijzen gunstig te stemmen worden er ook liedjes gezongen. De kinderen die braaf zijn geweest kunnen cadeaus verwachten in de nacht van 5 op 6 januari.

Cadeautjes uitpakken

Op 6 januari is het groot feest voor de Spaanse kinderen als tijdens het ontbijt de cadeaus worden geserveerd. Traditiegetrouw gaat dit samen met de Spaanse lekkernij Roscón de Reyes. Een Driekoningenkrans versierd met gekleurde snoepjes. Goed om te weten, in deze ronde cake zit een boon verstopt. De regel is dan: wie hem vindt, betaalt de cake. Maar dit moet niet al te letterlijk worden genomen. Vind je een kleine kroon of koning? Dan word je een dag lang als een koning behandeld. Kom in de stemming met een sfeerimpressie van TVE of lees meer over de Spaanse kerstviering en oud- en nieuwtradities van Spanje. Op 6 januari wordt in Spanje ook nog een grote loterij gehouden: Lotería del Niño.


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring