Capital Madrid. Madrid bruist als geen andere Spaanse stad van de energie en dat wil wat zeggen. In de hoogstgelegen hoofdstad van Europa, letterlijk middelpunt van Spanje, wordt het leven dag en nacht gevierd, zeven dagen in de week. Naast zijn vermaarde levenslust en onovertroffen nachtleven heeft de stad nog veel meer troeven in huis. Gevarieerde architectuur, topmusea, verscheidene eigenzinnige wijken, sfeervolle parken, beroemde pleinen en de grootste voetbalclub ter wereld, en zo kunnen we nog wel even door gaan. Vervelen is in deze Spaanse metropool met haar ruim zes miljoen madrileños is gewoon geen optie!
 

Districten van de metropool Madrid

Madrid bestaat uit 21 distritos (districten) die weer verder onderverdeeld kunnen worden in talrijke barrios (wijken). De meeste historische bezienswaardigheden bevinden zich in El Centro. Dit district bestaat uit zes barrios: Sol, Palacio, Embajadores, Cortes, Justicias en Universidad. Andere interessante districten voor toeristen zijn onder meer Retiro, Salamanca en La Latina. Naast deze officiële stadsdistricten omvat de metropool Madrid ook verscheidene voorsteden die wel 'periferia' (buitenring) worden genoemd. Madrid is de op vier na grootste stad van Europa en kent het op twee na grootste metronetwerk van Europa. Wie Madrid voor het eerst bezoekt mag in ieder geval niet belangrijke bezienswaardigheden als het Koninklijk Paleis en het Retiropark en haar wereldberoemde musea waaronder het Prado en Museo Thyssen-Bornemisza.


Oud-Madrid: het toeristische centrum

Madrid de los Austrias is een officieuze wijk die staat voor het oude centrum van Madrid. In dit gebied bevindt zich veel middeleeuwse architectuur. Het hart hiervan wordt gevormd door Sol. Het logische vertrek- en referentiepunt in deze wijk is het historische en altijd drukke Puerta del Sol - het hart van Madrid en het letterlijke middelpunt van Spanje. Het is hier waar de Madrileños jaarlijks hun nieuwjaar inluiden met druiven en champagne en het is ook de plek waar in 1808 de Franse bezetters verslagen werden. Toch is er in Madrid een nog beroemder plein te vinden: Plaza Mayor. Het meest gefotografeerde plein van Spanje  is een prachtig rechthoekig stadsplein met stijlvolle balkonnetjes waar ooit terechtstellingen, heiligverklaringen en stierengevechten plaatsvonden. Het is een heerlijk plek om neer te strijken op een van de goedbezette terrassen en al het moois op je gemakje gade te slaan. Maar qua grootsheid spant het Koninklijke Paleis in de barrio Palacio de kroon. Palacio Real, het werkpaleis van de Spaanse koning, behoort tot de allergrootste paleizen van Europa. Laat je rondleiden door de de troonzaal, de eetzaal, de koninklijke apotheek en de elegante, uitgestrekte tuinen rondom het paleis. 


Paseo del Prado: dé museumstraat van Madrid

Madrid is de stad van musea en de 'Gouden Driehoek'. Ofwel: drie wereldberoemde musea allemaal gelegen in de Paseo del Prado. Het museum met de meeste faam wereldwijd is Museo del Prado waar je met gemak dagen kunt doorbrengen. Het Pradomuseum, in 2015 nog goed voor 2,7 miljoen bezoekers, beheert niet alleen de grootste Spaanse schilderkunst ter wereld met werken van Spaanse meesters als Goya, Velázquez en El Greco, maar telt ook tal van andere zalen gericht op onder meer Nederlandse en Vlaamse kunst. Een schilderij die de Nederlandse-Spaanse relatie toont is 'De overgave van Breda' van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Het Reina Sofía is de tweede in het rijtje van beroemdste musea, een feest voor liefhebbers van moderne Spaanse kunst. Het wereldberoemde Guernica van Pablo Picasso vormt hier de grote, niet te missen trekpleister. En dan is er als derde museum ook nog het gerenommeerde Thyssen-Bornemisza. Hier kun je een breed palet van werken uit de 13e tot de 20e eeuw verwachten waaronder Rubens, Van Gogh en opnieuw Picasso. Volgens kunstkenners bevat Thyssen-Bornemisza de belangrijkste verzamelde particuliere collectie ter wereld. 


Retiro en de Gran Vía

De genoemde topmusea bevinden zich in het district Retiro in de omgeving van het immense stadspark van Madrid: Parque del Retiro. In het Central Park van Madrid kun je na een museumbezoek even heerlijk tot rust komen. Je kunt er wandelen, picknicken, een balletje trappen of een van de statige monumenten bezoeken. Hiertoe behoren het grote ruiterstandbeeld van Alfonso Alfonso XII en het meesterlijke Palacio de Cristal ('glazenpaleis') in de omgeving van het meer waar je een roeibootje kunt huren. Net zo iconisch als het Retiro is de Gran Vía, het Broadway van Spanje. Deze flamboyante stadsboulevard van Madrid loopt helemaal van de Plaza de España (in westelijke richting) tot de Plaza de Cibeles (in oostelijke richting) waar het felwitte gemeentehuis van Madrid staat. De Gran Vía is een paradijs voor architectuurliefhebbers: warenhuizen, oude bioscopen en theaters, gesitueerd in en tussen prachtige gebouwen. Ga rustig zitten op een bankje en neem de chaos, mensen en geluiden in je op; zo voelt een Spaanse wereldstad!

Mercado de San Miguel in Madrid

De alternatieve wijken Chueca en Malasaña

Ten noorden van de Gran Vía op nog geen 1,5 kilometer van de Puerta del Sol ligt de creatieve wijk Chueca. Van een vervallen wijk veranderde Chueca in een trendygebied met een prominente gaypopulatie. Je vindt er tal van uitgaans- en winkelstraten met excentrieke winkeltjes, accessoires, gadgets en het winkelcentrum Fuencarral. Een aanrader in Chueca is ook de overdekte mark San Antón, een heerlijke plek om te borrelen, tapas te eten of om je te vergapen aan showcooking op de tweede verdieping. Voor sommigen is Chueca al weer iets te mainstream geworden en daarom gaan ze liever iets noordoostelijker richting Malasaña dat snel aan populariteit wint. De bohemienwijkhet is het domein van kunstenaars, maar ook yuppies en feestvierders. Voor het alternatieve centrum in deze barrio moet je zijn bij Plaza del Dos de Mayo. Hier ontstond de Movida Madrileña waarvan regisseur Pedro Almodóvar de bekendste exponent is.  
Letras, La Latina en Lavapiés: middeleeuwen, tapasbars en multiculturalisme

Las Letras is de wijk waar de schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw woonden, kortom de literaire wijk van Madrid. Neem een kijkje in Calle Cervantes voor Casa-Museo Lope de Vega waar Lope de Vega tussen 1610 en 1635 woonde, de beroemdste Spaanse schrijver na Cervantes. Of ga naar Calle de Atocha (nummer 87) waar in 1604 het eerste deel van Don Quichote werd gedrukt. Met een historie die helemaal teruggaat tot in de 9e eeuw (we hebben het over de Moorse tijd) is La Latina één van de oudste wijken van de stad. Veel historische plekken van deze wijk die in de middeleeuwen het hart van Madrid vormden, kunnen nog bezocht worden. Wandel naar Plaza de la Paja en Plaza San Andrés of bezoek de basiliek Real Basílica de San Francisco el Grande. Ook een van de meest prominente theaters van Madrid bevindt zich in deze wijk: Teatro de la Latina (sinds 1919). Als het ook maar even kan, bezoek dan op zondagochtend het vermaarde El Rastro, de beroemde rommelmarkt van Madrid die al in de middeleeuwen veel volk trok. Maar La Latina is waarschijnlijk op haar best als de avond valt en de Madrilenen er toeslaan in de voortreffelijke én hippe tapasbars, zonder al te veel toeristen. Een niet te missen mooi straatje in Latina is Cava Baja waar fijne tapasbars en restaurants zijn te vinden. Wie vanuit La Latina een kilometer in oostelijke richting gaat, komt in een compleet andere wereld terecht: Lavapiés. Deze van oorsprong Joodse wijk heeft zich ontwikkeld tot dé multiculturele wijk van Madrid waar Indiërs, Chinezen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en autochtonene Madrilenen zorgen voor veel diversiteit en authenticiteit. Het kleurrijke Lavapiés wordt steeds populairder, maar bedenk dat deze rauwe volkswijk niet aan iedereen is besteed. 

 

De exclusieve districten Salamanca en Charmatín en de koninklijke Real Madrid  

In noordoostelijk Madrid ligt het welvarende district Salamanca gedomineerd door wolkenkrabbers, ambassades, ministeries, dure appartementen en exclusieve uitgaansplekken. Je kunt hier met gemak een dag vullen met exlusief shoppen in straten met klinkende namen als Goya en Serrano. Wie ook in de avonduren op chic wil gaan temidden van de rijken van Madrid zou koers kunnen zetten naar de nachtclub Ramses. Bestel een cocktail en wacht tot Cristiano Ronaldo met zijn entourage binnenstapt. Het welvarendste deel van Madrid vind je echter niet in Salamanca maar in het district Charmatín. Het gaat om El Viso waar het inkomen van heel Spanje gemiddeld het hoogst ligt. De villabuurt is opvallend genoeg op een steenworpafstand van het Bernabéu-stadion gelegen. Estadio Santiago Bernabéu, één van de grootste en indrukwekkendste voetbalstadia ter wereld met een capaciteit van 85.454 plaatsen, herbergt een imposant museum rijkelijk gevuld met voetbalbekers en trofeeën, zeg maar gerust een schatkamer. Wil je een wedstrijd bezoeken, regel dan ruim van tevoren kaartjes: ze zijn schaars. Een andere arena is te vinden ten oosten van Salamanca - Plaza de Toros de las Ventas - de tweede grootste stierenarena ter wereld. 

 

Cervantesinstituut en Spaans leren in Madrid

opgericht door de Spaanse overheid heeft Instituto Cervantes als doel om het Spaans en de cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen wereldwijd te promoten. Over de hele wereld, op alle continenten, vind je kantoren van Instituto Cervantes die zich hiermee bezig houden. In Nederland vind je Instituto Cervantes in Utrecht. Van alle gebouwen over de hele wereld springt het hoofdkantoor in Madrid er qua grandeur zeker uit. Instituto Cervantes is sinds 2006 gevestigd in het Edificio de las Cariátides, een prachtig monumentaal gebouw aan de Calle de Embajadores die je niet zal ontgaan als je door deze straat loopt. Wie Spaans wil leren in Spanje vindt in de hoofdstad Madrid een zeer interessante bestemming, in het bijzonder als je van bruisende miljoenensteden houdt en het hele pallet aan Spaanse cultuur bij elkaar wit hebben. Mensen uit alle mogelijke Spaanse regio's leven immers in Madrid. Daarnaast kent Madrid de meeste Spaanse taalscholen van Spanje. Wat Madrid ook aantrekkelijk maakt voor een taalstudent is dat vanuit de centraal gelegen hoofdstad alle Spaanse bestemmingen binnen handbereik liggen, van Sevilla tot Barcelona, een kwestie van een paar uur reizen met de snelle trein. 

 
 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring