Vervoer naar Cusco
De meeste reizigers arriveren in Lima en reizen vandaar naar Cusco. De meest comfortabele en snelle variant is dan per vliegtuig waarbij je in een uur in Cusco staat. Een goedkopere oplossing vanaf de hoofdstad is de bus, maar daarmee ben je wel 18 uur zoet. Cusco kent een groot busstation (Terminal Terrestre) met uiteenlopende verbindingen binnen en buiten Peru en die door verscheidenen busmaatschappijen worden verzorgd. Cusco telt twee treinstations. Vanaf het San Pedro station vertrekken treinen naar Machu Picchu; reserveer je kaartjes tijdig! Vanaf het station Huanchac tuffen de wagonnetjes naar onder meer Arequipa en Puno.   

Vervoer in Cusco
Het toeristische centrum van Cusco kan goed lopend afgelegd worden. 's Avonds en 's nachts kan het raadzaam zijn om je met officiële taxi's te verplaatsen. Er rijden ook veel minibusjes door de stad die je voor een paar dollar vervoeren, bijvoorbeeld naar de luchthaven. Nog goedkoper zijn de lokale bussen.

Veiligheid
Cusco is een relatief veilige stad en op de toeristische plekken is meestal politie aanwezig. Cusco trekt veel toeristen wat ook criminaliteit aantrekt, veelal in de sfeer van diefstal. Ook het bruisende nachtleven brengt risico's met zich mee; verlies je drankje niet uit het oog, nooit een slecht advies.

Klimaat
Het klimaat van Cusco is droog en gematigd. Er zijn twee seizoenen. Het droogseizoen loopt van van april tot oktober en wordt gekenmerkt door zonnige dagen en koude nachten; de gemiddelde temperatuur ligt dan op 13 graden. De koudste maand in het droogseizoen is juli met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Het regenseizoen loopt van november tot maart en kent een gemiddeld temperatuur van 12 graden. Aangezien het 's avonds kan afkoelen tot onder het vriespunt zijn wintertruien bepaald geen overbodige luxe. Tijdens zonnige dagen kunnen de temperaturen oplopen tot 20 graden. Houd rekening met een extra felle zon wat veel reizigers onderschatten gezien de relatief lage temperaturen en een verradelijk windje.

Hoogteziekte
Cusco ligt op een hoogte van ruim 3 kilometer wat bij vrij veel reizigers problemen veroorzaakt. Denk dan aan duizeligheid en hoofdpijn. Doe rustig aan en luister naar je lichaam!

Cusco kortingskaart
Voor zo'n 130 sol (ongeveer € 34) koop je de Boleto Turístico. Met deze kaart (aangeboden in verschillende prijsvarianten) heb je toegang tot bijna alle belangrijke trekpleisters binnen en buiten Cusco. Naast museu is de kaart ook geldig voor een aantal archeologische complexen in de Heilige Vallei waaronder Sacsayhuamán. 

Accommodatie
Het kan een hoop ergenis schelen als je je instelt op een aantal uren zonder water in je hotel. De watervoorziening van Cusco heeft namelijk te kampen met een aantal problemen waaronder de hoge ligging en de droogte van de stad.

Terug naar introductie Cusco


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring