Machu Picchu is de meest tot de verbeelding sprekende attractie van heel Zuid-Amerika met jaarlijks een een miljoen bezoekers. Iedereen heeft weleens een foto gezien van het oogverblindende Incacomplex met de zo karakteristieke groene rots op de achtergrond. Maar wie oog in oog staat met het Incabouwwerk zal versteld staan en zich blijven verbazen over de pracht en praal van deze in nevelen gehulde stad die nooit door de Spanjaarden werd ontdekt.

Wayna Picchu

De verloren stad van de Incas
Over de geschiedenis van Machu Picchu bestaan veel onduidelijkheden. Aangenomen wordt dat het Incacomplex rond 1450 is gebouwd voor de Incaleider Pachacuti en diende als buitenverblijf voor de Inca-elite. Naar alle waarschijnlijkheid diende het ook als een heilige, religieuze plek vanwege de locatie op en tussen de bergen die een grote religieuze waarde hadden in de Incacultuur. Reeds honderd jaar na de bouw werd Machu Picchu verlaten uit angst voor de Spaanse veroveraars. Maar het lag zo goed verstopt dat de Spanjaarden het nooit zouden vinden. Pas in 1911 kwam Machu Picchu weer boven water door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham met de hulp van een elfjarig Quechua-jongetje. Bingham onderzocht het gebied en noemde het complex 'De verloren stad van de Inca's'. De begroeiing werd verwijderd en langzaam maar zeker werd de hele stad zichtbaar. In 1983 werd Machu Picchu Unesco Werelderfgoed. Een bezoek aan Machu Picchu is een onvergetelijke gebeurtenis. Alleen de ligging al tussen de bergen en in wolken gehuld geven de gave ruïnes iets magisch. Hoe was het mogelijk om een dergelijk bouwwerk te bouwen ruim 500 jaar geleden? Vanwege het massatoerisme is het wel aan te bevelen om een goed moment van de dag uit te kiezen (bij voorkeur het eerste uur na de opening of de laatste twee uur voor sluiting) om te kunnen genieten van al dit moois. 

Hoogtepunten
De sublieme combinatie van de Incabouwtechnieken en de onovertroffen locatie maken Machu Picchu de geliefdste archeologische attractie van Zuid-Amerika. En dit maakt dat in het hoogseizoen (van mei tot september) dagelijks 2500 bezoekers het complex aandoen. Als je het complex betreedt via de hoofdingang dan loop je al snel aan tegen de Hut van de toezichthouder. Deze plek is is een geliefde fotoplek gezien het totaaluitzicht op Machu Picchu inclusief de terrassen die direct naast de hut liggen en de karakteristieke Huayna Picch rots die op menige ansichtkaart prijkt. Machu Picchu kent een aantal wijken die bestemd waren voor de Incavorsten, de priesters en de burgers. In het koninklijke deel kun je de keizerlijke Inca-architectuur bekijken. De nabijgelegen Tempel van de Zon dat wordt gezien als het mooiste voorbeeld van Machu Picchu's bouwkunst, was vermoedelijk het domein van Inca-astronomen. Andere bekende plekken zijn de Heilige plaza (hier bevindt zich onder meer het huis van de hogepriester), Intihuatanasteen (gebruikt voor de zonnewende) en de Burgerwijk (hier zouden de arbeiders hebben gewoond).  

Via de Inca Trail of met de trein vanuit Cusco
De beroemdste trail van Zuid-Amerika: de Inca Trail, de route die de Inca's aflegden om bij Machu Picchu te komen. De wandeltocht (de meeste mensen lopen hem in 4 dagen) bestrijkt ruim 43 kilometer dwars door de Heilige Vallei om uit te monden in Machu Picchu. De tocht voert langs schitterende berglandschappen, besneewde bergtoppen, ruïnes en tal van mystieke plekken. Als je rustig wandelt over de Incapaden bedenk dan dat hier ooit renners holden die boodschappen in een razend tempo verspreidden en soms wel 400 kilometer per dag maakten! Je eerste blik op het betoverende complex aan het einde van de Incatrail zul je werpen vanaf de Zonnepoort, een indrukwekkend plaatje! Maar er zijn ook makkelijke manieren om bij Machu Picchu te geraken. De meeste reizigers pakken de trein vanuit Cusco die in 3,5 uur naar Aguas Calientes rijdt, ook bekend Machu Picchu Pueblo. De reis is formidabel en voert midden door groen Andeslandschap die vanwege het glazen dak in vol ornaat valt te bewonderen. 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring