Vervoer naar Bogotá
KML vlliegt voor een tarief van 700-800 euro met een reistijd van 13-20 uur naar Bogotá. Air Europa en Lufthansa doen het soms voor nog scherpere tarieven, maar houd wel de reisduur en de locatie van de tussenstop in de gaten. 
Aeropuerto Internacional El Dorado bevindt zich op 13 kilometer ten noordwesten van het historisch centrum van Bogotá. El Dorado heeft een eigen taxiservice die passagiers beschermt tegen overprijzing en in het bijzonder gedoe met de prijs. Bij de baggageruimte kun je een uitdraai opvragen van de verwachte prijs naar je bestemming (reken op ongeveer 30.000 peso, circa 9 euro). Maar houd ook bij deze service rekening met gehaaide chauffeurs die je naar een ander hotel willen brengen of iets te nadrukkelijk om een fooi vragen. Liever geen taxi en avontuurlijk ingesteld? Dan kun je ook de bus pakken door vanaf de luchthaven naar de snelweg te lopen (ongeveer 5 minuten). Je betaalt dan slechts 4000-5000 peso (circa 1,80 euro) naar het centrum. Verder kunnen avontuurlijke reizigers ook Uber of de Tappsi App overwegen. 
Als je vanuit Bogotá per vliegtuig wilt doorreizen naar andere binnenlandse bestemmingen dan kan dit snel en comfortabel via de luchtmaatschappij Copa Airlines. In ongeveer een uur sta je dan in steden als Cartagena, Medellín of Cali. De strakgeprijsde vluchten kennen nauwelijks vertraging. Het is aan te bevelen om de binnenlandse vluchten al in Nederland online te boeken. Op de site van Copa Airlines kun je ook kiezen voor de optie 'multi-ciudad': het tegelijkertijd boeken van meerdere vluchten voor een totaalprijs. 

Vervoer in Bogotá
Het meest opvallende vervoersmiddel in Bogotá is de TransMilenio. Dit bussysteem bestaat uit verschillende lijnen en (verhoogde) stations met inmiddels al een totale lengte van ruim 84 kilometer. Hiernaast zijn er de zeer voordelige stadsbussen die zo'n beetje overal komen. Maar voor toeristen is het nog niet zo makkelijk om de haltes te vinden, want op slechts een paar straten staat een busstop. Behulpzamen Colombianen zullen je echter graag helpen. Wil je instappen, dan is het gebruikelijk om even naar de chauffeur te zwaaien waarop deze doorgaans stopt, waar je ook staat. En in de bus hangt een belletje die je kunt laten rinkelen als je er weer uit wilt. Het is ook gebruikelijk om te roepen naar de chauffeur wanneer je wilt stoppen. In sommige bussen zijn displays waarop je kunt lezen welke route gereden wordt. Verder zijn er ook nog de colectivos (reken op een dollar per rit) die rijden op vaste routes. Nog makkelijker en sneller is natuurlijk de taxi. Bogotá kent een indrukwekkend aantal yellow cabs die allemaal een meter hebben die meestal ook gebruikt worden, maar het kan geen kwaad dit vooraf te checken. Leuk om te weten: Bogotá kent één van de meest uitgestrekte fietsroutenetwerken, goed voor 300 kilometer fietsplezier! De meeste fietspaden bevinden zich in het noordelijk deel van de stad. Verreweg de beste dag om op je fiets te stappen en het historisch centrum te verkennen, is de autovrije zondag.

Veiligheid Bogotá
Bogotá is door de jaren heen steeds veiliger geworden. De toeristische wijk La Candelaria voelt overdag veilig dankzij de overmacht aan politie en beveiligingsmensen op straat. 's Avonds, met minder beveiliging en met rondzwervende daklozen en drugsverslaafden op straat, voelt het anders aan en moet je attenter zijn. Let in Bogotá op pickpockers, ook overdag. Houd tijdens het uitgaan je drankje in de gaten en als je ’s nachts een taxi neemt, dan wordt aanbevolen om deze telefonisch te reserveren. Je krijgt dan een code die moet overeenstemmen met de code van de chauffeur. Na La Paz en Quito is Bogotá de hoogst gelegen hoofdstad van Zuid-Amerika (2640 meter) en hoogteziekte mag niet onderschat worden, hoewel de meeste reizigers in de Colombiaanse hoofdstad er doorgaans geen last van hebben. 

Toerismebureau Bogotá
Het toerismebureau bevindt zich aan de Plaza de Bolívar in het zuidwestelijk deel van het plein. Handig voor informatie of bijvoorbeeld een uitgebreide plattegrond. Ook op de luchthaven vind je een toerismebureau.

Oriëntatie Bogotá
Bogotá ligt op een plateau en wordt ingeklemd door twee bergketens: in het oosten door de Cordillera Oriente en in het westen door verschillende gebergtes. Het historisch centrum Candelaria bevindt zich in het zuidoosten van de stad en ligt tegen de Cordillera Oriente aan. De luchthaven bevindt zich in noordwestelijke richting. Verder is het handig om te weten dat de Carreras in noordelijke richting en de Avenidas in zuidelijke richting lopen. Dan zijn er nog de Calles die in westelijke en oostelijke richting gaan. De belangrijkste doorgangswegen van de stad zijn de Carrera 7 en de Carrera 10. 

Klimaat Bogot
á
Eerlijk is eerlijk: voor het weer hoef je niet naar Bogotá te gaan. Met een gemiddelde temperatuur van 14 graden houdt het weer niet over. Wie vanuit het tropische Cartagena komt, zal dan ook even moeten slikken: lage temperaturen, regen en een weerbeeld al net zo onvoorspelbaar als dat van Nederland. Het droogseizoen loopt van december tot maart, hoewel het ook dan stevig kan regenen. De natste maanden zijn april en oktober. Maar op droge, zonnige dagen kan het best aangenaam zijn met temperaturen die kunnen oplopen tot ongeveer 18 graden.
 

Terug naar introductie Bogotá


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring