Vervoer naar La Paz

Lufthansa vliegt met twee tussenstops in minimaal 20 uur naar La Paz. Retourtickets vanaf 900 euro. KLM vliegt vanaf 1000 euro met één tussenstop op Bogotá); terugvlucht ook twee tussenstops. Een alternatief vormt bijvoorbeeld vliegen op Lima (vaak een stuk goedkoper) en vandaar met een lokale luchtvaartmaatschappij als LAN Airlines naar La Paz. 
 Aeropuerto Internacional El Alto bevindt zich in de stad El Alto op 10 kilometer ten zuidwesten van het centrum van La Paz.  Vanaf de luchthaven kun je met een taxi of een collectivo het laatste stuk naar La Paz overbruggen.
La Paz kent drie busterminals. Reizigers maken vooral gebruik van Terminal de Buses, op 15 minuten lopen van het centrum. Als je gaat lopen houd dan rekening mee dat de ijle lucht en de route die bergopwaarts gaat; met bagage best een stevige expeditie. Er vertrekken bussen naar alle binnenlandse bestemmingen ten oosten en zuiden van La Paz en ook naar internationale bestemmingen.

Vervoer in La Paz

Een ervaren en avontuurlijke reiziger die een woordje Spaans spreekt kan in La Paz met lokale bussen zeer voordelig uit de voeten. Daarnaast rijden er mini- en microbussen die vooral het centrum aandoen. In La Paz zijn ook genoeg plekken waar je een auto kunt huren. Zoek je een veilige en centrale parkeerplek voor je huurauto, dan is de hoek van Ingavi en Sanjinés aan te raden. Verder zijn er natuurlijk de taxi's. Pas wel op voor illegale taxi's en houd in de gaten dat de chauffeur de autolichten 's nachts aanhoudt. In La Paz zijn er ook de zogenaamde Trufis. Dit zijn auto's met meerdere passagiers die vaste routes rijdens.

Veiligheid La Paz

La Paz kent voor reizigers een aantal specifieke veiligheidsrisico's. In La Paz zijn bijvoorbeeld incidenten met nepagenten en toeristenbureaus die niet in de haak zijn. Wat tips. Een echte politieman is altijd in uniform, zal niet vragen naar je paspoort of om plaats te nemen in een taxi in te stappen en fouilleert je evenmin in het openbaar. Als je twijfelt, laat dan niet je waardevolle bezittingen zien en ga te voet naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Pas ook op met het delen van een taxi met vreemden; er zijn chauffeurs die samenwerken met criminele straatbendes om reizigers te bestelen. Een andere groep om in de gaten te houden, zijn de lustrabotas (schoenenpoetsers). Niet zozeer gevaarlijk maar wel vervelend. Deze jongemannen zijn soms lastig af te schudden en kunnen erg aandringen voor het poetsen van je schoenen. De meesten hebben een anoniem uiterlijk met zwarte bivakmutsen en baseballpetjes zover mogelijk over hun hoofd getrokken waardoor hun ogen nog nauwelijks zichtbaar zijn. Er wordt gezegd dat zij op deze manier proberen te ontsnappen aan een sociaal stigma en dat veel van deze jongens erg hard werken om hun gezin te onderhouden of hun schoolgeld te bekostigen.

Klimaat La Paz

De gemiddelde jaartemperatuur in La Paz is 16 graden. November is de warmste maand en juli is de koudste maand. De winter, in Bolivia lopend van mei tot september, geldt als de beste periode om La Paz te bezoeken omdat er dan de minste neerslag valt. Let erop dat La Paz is gelegen in het hoogland van Bolivia waardoor het flink koud kan worden; warme kleding is dus een must! Verraderlijk is tegelijkertijd de felle hoogtezon; vergeet je dan ook vooral niet in te smeren! 

Hoogteziekte La Paz

Bezoekers krijgen de eerste dagen in La Paz vaak te maken met hoogteziekte. De lage luchtdruk en het daarmee samenhangende lage zuurstofgehalte in de lucht, kunnen leiden tot o.m. hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Dit duurt doorgaans maar enkele dagen. Volgens de inwoners van La Paz is het drinken van maté de coca (een thee gebrouwen van cocabladeren) de beste remedie tegen hoogteziekte. 

Terug naar introductie La Paz


Reisbestemmingen Bolivia

Natuurparken Bolivia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring