Vervoer naar Madrid
Vanuit Nederland vlieg je in een kleine 2,5 uur naar Madrid. Vliegtickets Madrid kunnen via KLM vanaf 100 euro geboekt worden. Aeropuerto de Madrid-Barajas ligt op 14 kilometer ten noordoosten van het centrum van Madrid. De grootste luchthaven van Spanje telt vier terminals en het kan bij de terugreis geen kwaad om te kijken welke terminal je moet hebben en voldoende tijd in te bouwen. Naar T4, de laatste aanwinst, rijdt een gratis Airport Shuttle. Madrid-Bajas, telt twee metrostations: een behorend bij T1, T2 en T3 en een behorend bij T4. Het tarief van de luchthaven naar het stadshart Puerta del Sol (metrostation Sol) doet 5 euro. Een nog voordeliger vervoersmiddel naar het centrum is de bus (lijnen 101, 200, 823, 824, 827, 828). Taxi's rekenen tussen de 25 en 30 euro. Het busstation voor langeafstandsbussen is Estación Sur de Autobuses, gelegen aan de Calle de Méndez Álvaro, 83. Madrid kent twee belangrijke treinstations: ten zuiden van het centrum is dit Estación de Atocha en ten noorden van het centrum is dit Estación de Chamartín.   

Vervoer in Madrid
Madrid kent een uitstekend metronetwerk dat vrijwel elk deel van de stad bereikt. Als je een kaartje koopt van 3 euro kun je alle delen van Madrid bereiken met uitzondering van de luchthaven. Als je reist in de centrale gedeeltes dan betaal je doorgaans 1,50 euro voor een sencillo (enkeltje). Daarnaast zijn er ook nog de tienrittenkaarten die door meerdere personen kunnen worden gebruikt en worden aangeboden voor 11,20, 12,20 en 18,30 euro (tevens buitenwijken). Het tarief wordt overigens op de automaat getoond nadat de eindbestemming is aangegeven en je kunt contant, per bankpas of met een creditcard betalen. Als je gebruik maakt van het noordelijke gelegen metro-treinstation Nuevos Ministerios naar de luchthaven dan hoef je niet over te stappen; ook vertrekken er hier forensentreinen die stoppen bij de luchthaven. Neem een kijkje op de website van de Metro Madrid voor alle routes en prijzen; of maak gebruik van hun app. Bussen rijden in Madrid dag en nacht. Overdag rijden de bussen tussen 06:00 en 23:30 uur; de nachtbussen vertrekken vanaf Plaza de Cibiles. Op de bussen staan de begin- en eindbestemmingen vermeld. Ook handig om te weten: in het centrum kan het metrokaartje ook voor de bussen gebruikt worden. In het historisch centrum kun je lopend prima uit de voeten. Verder duiken er steeds meer fietsen op in het straatbeeld van Madrid; ideaal om de uitgestrekte hoofdstad van Spanje te verkennen. Het centrum van Madrid inrijden is sinds begin 2019 af te raden. In het historisch gebied rondom de Plaza del Sol staan verschillende borden die aangeven dat bewoners die niet in het centrum wonen hier niet mogen rijden.

Madrid Card
Met de Madrid Card kun je een groot aantal musea gratis bezoeken en krijg je korting bij restaurants en winkels. Er zijn een viertal varianten: 24 uur (60 euro), 48 uur (60 euro), 72 uur (67 euro) en 120 uur (77 euro). 

Klimaat Madrid
De beste periode om Madrid te bezoeken is het voor- of najaar. In de zomer kan het erg warm zijn in de Spaanse hoofdstad en voor veel Madrilenen reden genoeg om de stad verlaten. De warmste maand is juli met een temperatuur die gemiddeld op 30 graden ligt. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 6 graden, maar houd in de winter ook rekening met vrieskou. Hoewel Madrid niet direct geassocieerd wordt met een wintersportvakantie liggen er in de omgeving goede wintersportoorden.

Internet Madrid
Wifi wordt in bijna elk hotel aangeboden. In de Calle de Atocha, op 350 meter ten zuidwesten van de Plaza Mayor, vind je het internetcafé Locutorio. Op de Plaza Mayor kun je ook gratis internetten bij het toerismebureau, hoewel er weinig privacy is en de Spartaanse computer maar even gebruikt kan worden.


 

Terug naar introductie Madrid


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring