Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden

Wie op tropische wijze carnaval wil vieren, hoeft niet direct honderden euro's neer te tellen voor een ticket naar Rio de Janeiro. Voor een zachter prijsje vlieg je naar de swingendste zomerse carnavalsfeesten in ons eigen Europa. In dit artikel lees je hoe je carnaval viert op de Canarische Eilanden.


Foto: Carlos Teixidor Cadenas

Swing mee in Santa Cruz de Tenerife 

Santa Cruz de Tenerife roept al jaren trots dat deze stad na Rio de Janeiro het grootste carnavalsfeest ter wereld organiseert. Gedurende twee weken verandert de hoofdstad van Tenerife in één bruisende, swingende feesthotspot. 

Het carnaval op Tenerife bestaat uit twee delen. Er is het officiële carnavalsprogramma, waar optochten, concoursen en bijvoorbeeld de verkiezing van de carnavalskoningin onder vallen. Voor sommige van deze evenementen is het nodig om een kaartje te kopen, reserveren kan online. Daarnaast is er het straatcarnaval: een enorme verzameling aan bonte feesten en evenementen die overal in de straten plaatsvinden. Hiervoor zijn geen reserveringen nodig.

Op aswoensdag sluiten de officiële feestelijkheden af met de traditionele entierro de la sardine: de begrafenis van de sardine. Een enorme vis van papier-maché wordt dan door de straten van de stad gedragen en vervolgens in brand gestoken ter teken van een nieuw, voorspoedig begin.

Verken de vele feesten van Gran Canaria

Waar Gran Canaria wellicht niet het tweede carnaval ter wereld organiseert, is er op dit buureiland tijdens de carnavalsperiode eveneens een enorm aanbod aan swingende activiteiten te vinden. De meeste zijn gecentreerd rondom de hoofdstad Las Palmas, maar op Gran Canaria is het eveneens de moeite waard om de talloze carnavalsevenementen te ontdekken in kleinere plaatsen als Maspalomas, Agaete, Mogán en Agüimes. 

Ook op dit eiland vind je optochten met spectaculaire comparsas, dansende carnavalsgroepen in de meest prachtige kostuums en murgas, satirische muziekgroepen. Reken op luide trommels, kleurrijke kostuums, talloze parades en vele feesten in de straten van de steden. Daarnaast kun je ook op Gran Canaria de begrafenis van de sardine beleven en wordt hier een speciaal carnavalsfeest met drag queens gevierd.

Ga voor een unieke ervaring op La Palma


Foto: Walter Stumreich

Op La Palma, een van de kleinere en relatief onbekendere eilanden in de archipel, geeft men een eigen draai aan het carnaval. Hoewel ook hier wekenlang kleurrijk feest wordt gevierd met trommels, muziekgroepen en dansers, is het hoogtepunt van het carnaval hier het unieke feest Los Indianos. Op deze dag vieren de Palmeros dat hun voorvaderen terugkeerden met vele rijkdommen uit Cuba. De hele dag heeft dan ook een Cubaans tintje met bijpassende muziek, rum, sigaren en Cubaanse gerechten als sopas de miel (zoete nagerechten met brood en honing) en buñuelos (een soort gefrituurde deegbollen). 

Alle feestgangers centreren zich op deze dag in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma en dossen zich uit in het wit met een traditionele Panamahoed. Er vindt een optocht plaats en tot in de kleine uurtjes wordt overal op straat gedanst, gedronken en gefeest, waarbij je regelmatig verstrikt kunt raken in vrolijke gevechten met wit talkpoeder. 

Praktisch

De data van de carnavalsperiode zijn ieder jaar anders, in 2020 vinden de meeste festiviteiten plaats tussen 19 februari en 1 maart. Op de websites van de feesten op Tenerife, Gran Canaria en La Palma vind je de uitgebreide programma's. Je leest hier ook of je kaarten of reserveringen nodig hebt voor de evenementen.

Retourtickets naar het gebied bedragen meestal tussen de 100 en 200 euro. Hou echter rekening met hogere prijzen voor de carnavalsperiode, vroeg boeken is aan te raden.

Carnaval op de Canarische eilanden is populair. Hou daarom rekening met hogere prijzen voor accommodaties. Daarnaast raken veel hotels vroeg volgeboekt. Door ruim van tevoren te reserveren, voorkom je teleurstellingen.

Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring