Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!

Om het begin van de lente én de vastentijd in te luiden barst begin februari in grote delen van Spanje en Latijns-Amerika het carnaval los. Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat volgens de tradities wordt gevierd op de dagen voorafgaand aan de vastentijd. Maar tegenwoordig is het vooral een excuus om je kleurrijk uit te dossen en bovenal feest te vieren. Voor veel latino’s is carnaval een hoogtepunt van het jaar, waarbij een ieder zich een week lang kan vergapen aan parades met grote praalwagens, prachtig uitgedoste mensen, verleidelijke dansen en swingende muziek. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de bekendste carnavalsvieringen van Spanje en Latijns-Amerika.

Carnaval in Latijns-Amerika: UNESCO Werelderfgoed

Het grootste en bekendste carnaval van Zuid-Amerika is natuurlijk dat van Rio de Janeiro in Brazilië, maar daarna volgen al snel carnavalsvieringen in de Spaanstalige landen. Voorbeelden hiervan zijn Carnaval de Barranquilla (Colombia), Carnaval de Oruro (Bolivia) en Carnaval de Negros y Blancos (Colombia) die dankzij hun tradities en historie deel uitmaken van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Carnaval de Barranquilla - het tweede grootste carnaval van Zuid-Amerika - is een vierdaags carnavalsfeest die de havenstad Barranquilla volledig op z'n kop zet. De lijfspreuk van dit carnavalsfeest is: Quien lo vive, es quien lo goza. Het Carnaval de Oruro is het grootste, jaarlijkse culturele evenement van Bolivia. Het feest wordt gevierd in Oruro, de folkloristische hoofdstad van het land. Carnaval de Oruro (eveneens Colombia) vindt plaats in Pasto van 2 tot 7 januari en wordt ingeluid met een spectaculaire duiveldans, de diablada.

  

Terugkerende thema’s in de Latijns-Amerikaanse carnavalsvieringen zijn de diabolitos (mannen verkleed als duivels) en grootse watergevechten voor jong en oud. Ook bekogelen de feestvierders elkaar met cascarones (confetti-eieren), waarbij ook toeristen dankbare slachtoffers zijn. Elke regio heeft zijn eigen thema’s en tradities die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en cultuur van het land. Tot de ingrediënten behoren lokale carnavalsmuziek, traditionele (volks)dansen, kostuum- en danswedstrijden en kleurrijke parades die door de uitpuilende straten trekken. Carnaval in Latijns-Amerika is een feest voor jong en oud die op straat massaal beleefd wordt en een ware belevenis om je hier als buitenlander in te storten. 

Carnaval in Spanje: Cádiz en Santa Cruz

In heel Spanje wordt carnaval gevierd. Afgetrapt wordt op donderdag met Jueves Lardero. Op deze vette donderdag (in verschillende namen bekend) wordt vet en veel geheten, waarbij elke regio zo zijn eigen streekgerechten kent. Met afstand de bekendste carnavalsvieringen vinden plaats in het zuidelijke Cádiz en het nog zuidelijker gelegen eiland Tenerife, het op één na grootste festival ter wereld. Typerend voor Carnaval de Santa Cruz de Tenerife zijn de zeer uitbundige en kleurrijke kostuums die Zuid-Amerikaans aandoen. De hoofdrol qua extravagante kleding is weggelegd voor de carnavalskoningin, de reina del carnaval. De Zuid-Amerikaanse invloeden komen ook volop terug in de opdwepende dans en muziek. Het kleurrijke spektakel is opgebouwd uit twee vieringen: het officiële carnaval en het straatcarnaval. De festiviteiten duren 15 dagen en trekken massa's belangstellenden: eilandbewoners, carnavalsvierders buiten Tenerife en de nodige nieuwsgierige toeristen die het feest mee willen vieren.

 

Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland. De Andalusische havenstad barst uit zijn voegen tijdens de carnavalsperiode wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen overspoelen en Cádiz veranderen in één groot openluchttheater. Het carnaval van Cádiz heeft zijn eigen karakter waabij humor, satire en ironie traditioneel een belangrijke rol spelen. Middelpunt van alle festiviteiten zijn de satirische zanggroepen (chirigotas) die politici en beroemdheden belachelijk maken.

Wist je dat….....

…ze in Uruguay het langst carnaval vieren? De festiviteiten duren maar liefst 40 dagen!
...er ondanks een verbod van de overheid in Ecuador tijdens carnaval grootschalige watergevechten worden gehouden?
...de voorbereidingen voor de carnavalsfeesten vaak al maanden voor aanvang beginnen?
...in vele Spaanse en Latijns-Amerikaanse landen de carnavalsvieringen worden afgesloten met een symbolische begrafenis van de carnavalsgeest?
...in de Spaanse stad Ciudad Rodrigo carnaval wordt gecombineerd met het traditionele stierenrennen?
...in veel landen de carnavalsparades live worden uitgezonden op de nationale televisie?
...het carnaval van de havenstad Cádiz is komen overwaaien uit Venetië?
...de kostuums van de Spaanse carnavalkoninginnen soms wel meer dan 200 kilo wegen en moeten worden ondersteund door complexe constructies?
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring