Spaanstalige Wereld Agenda

Carnaval de Cádiz

22-02-2024
Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen. Honderdduizenden feestvierders overspoelen dan de straten en pleinen van het compacte centrum van de Andalusische havenstad.

Carnaval Cádiz: satire en liedjes 

Het carnaval van Cádiz wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. En in plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen chirigotas een belangrijke rol. Dat zijn muziekgroepen die satirische liedjes vertolken over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoire liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of gewoon op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook ware competities waarvoor sommige groepen wel een jaar voor repeteren. Culinair wordt het festival vooral opgesierd met vis, de specialiteit van Cádiz. Daarbij kun je denken aan pescado (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval Cádiz

De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt elk jaar plaats op donderdag om 19:00 uur. Om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Op vrijdag, een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC). Daar doen ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval van Cádiz wanneer iedereen vermomd is. De versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen worden dan bij de Mercado Central ten gehore gebracht. De prijzen worden 's avonds uitgereikt in de oude zeewijk La Viña. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er de grote carnavalsstoet met praalwagens die door heel Cádiz trekt. Een week later, op zondag, komt er een einde aan het carnaval.  Met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij het fort Castillo de San Sebastián. 

Carnaval Cádiz: ruim 600 jaar carnaval 

De oorsprong van het carnaval van Cádiz gaat helemaal terug tot de 15e eeuw. De Baai van Cádiz ontwikkelde zich tot één van de drukste havens van het Spaanse rijk. Zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden meerden aan en troffen elkaar. Zo introduceerden de Italiaanse zeevaarders de tradities van het carnaval van Venetië. De gaditanos namen deze gretig over maar voegden er wel een aantal eigen ingrediënten aan toe. Daarom kent het carnaval van Cádiz een unieke eigen stijl. Om de historie te illusteren: anno 2019 werd het 600 jarig bestaan van het carnaval van Cádiz gevierd. 

Periode: donderdag 22 februari - zondag 2 maart


Het carnaval beleven in combinatie met een cursus Spaans? Vind dan een taalschool in Cádiz voor Spaanse lessen. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring