Carnaval de Cádiz

28-02-2019Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen van de nauwe Andalusische havenstad overspoelen.

Satire en liedjes 
Het carnaval wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. In plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen de chirigotas een belangrijke rol. Dit zijn muziekgroepen die satirische liedjes schrijven en voordragen over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoir liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook competities waarvoor sommige groepen wel een jaar repeteren. Culinair wordt het festival opgesierd met vooral veel vis, de specialiteit van Cádiz, waarbij gedacht kan worden aan pescado frito (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval de Cádiz
De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt plaats op donderdag om 19:00 uur en om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC) waar ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee doen. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval en iedereen is dan vermomd. In de omgeving van Mercado Central worden de versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen ten gehore gebracht. In de oude zeewijk La Viña worden vervolgens 's avonds de prijzen uitgereikt. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er een grote carnavalsstoet met praalwagens. Een week later, op zondag, eindigt het carnaval traditiegetrouw met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij Castillo de San Sebastián. 

Ruim 600 jaar carnaval 
De oorsprong van het carnaval gaat helemaal terug tot de 15e eeuw toen de Baai van Cádiz zich ontwikkelde tot een van de druktste havens van het Spaanse rijk waar zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden aanmeerden. Het waren Italiaanse zeevaarders die de tradities van het carnaval van Venetië introduceerden. De gaditanos namen deze over en voegden er een aantal eigenaardigheden aan toe. Inmiddels wordt het carnaval van Cádiz al ruim 600 jaar gevierd!

Periode: 28 februari - 10 maart 2019 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool

Kalender

« februari 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728