Agenda Spaanstalige Wereld


Carnaval de Cádiz

24-02-2022Carnaval de Cádiz is het grootste carnaval van het Iberisch Schiereiland en één van de beroemdste carnavals ter wereld. Tijdens de carnavalsperiode barst Cádiz letterlijk uit zijn voegen wanneer honderdduizenden feestvierders de straten en pleinen van de nauwe Andalusische havenstad overspoelen.

Carnaval Cádiz: satire en liedjes 

Het carnaval van Cádiz wordt getypeerd door creatieve kostuums, geestige woordspelingen en scherpe kritiek. En in plaats van maskers worden gezichten beschilderd. Als het gaat om satire spelen de chirigotas een belangrijke rol, muziekgroepen met satirische liedjes over politici, bekendheden en de actualiteit. De gekostumeerde zangers laten hun brede repertoir liedjes horen in carnavalsverenigingen, cafés of op straat tijdens de optochten. Daarnaast zijn er ook ware competities waarvoor sommige groepen wel een jaar repeteren. Culinair wordt het festival opgesierd met vooral veel vis, de specialiteit van Cádiz, waarbij je kunt denken aan pescado frito (gefrituurde vis), erizos de mar (zee-egels) en ostiones (oesters).  

Programma Carnaval Cádiz

De inauguratie van het carnaval van Cádiz vindt plaats op donderdag om 19:00 uur en om het carnaval welkom te heten worden de lampen in de straten van Cádiz aangestoken. Een dag later, op vrijdag, is er de finale van de officiële optocht met carnavalsgroepen (COAC) waar ook de eerdergenoemde chirigotas aan mee doen. De zaterdag is één van de meest enerverende dagen van het carnaval van Cádiz wanneer iedereen vermomd is. De versjes van carnavalsgroepen die tot de finales zijn doorgedrongen worden ten gehore gebracht bij de Mercado Central. In de oude zeewijk La Viña worden 's avonds tenslotte de prijzen uitgereikt. Op zondag, vanaf 13:00 uur, is er een grote carnavalsstoet met praalwagens die door Cádiz trekt. Een week later, op zondag, eindigt het carnaval traditiegetrouw met het in brand steken van de heks Piti en met vuurwerk bij Castillo de San Sebastián. 

Carnaval Cádiz: ruim 600 jaar carnaval 

De oorsprong van het carnaval van Cádiz gaat helemaal terug tot de 15e eeuw toen de Baai van Cádiz zich ontwikkelde tot één van de druktste havens van het Spaanse rijk waar zeevaarders en handelaren uit alle delen van de werelden aanmeerden en elkaar troffen. Zo introduceerden de Italiaanse zeevaarders de tradities van het carnaval van Venetië. De gaditanos namen deze gretig over maar voegden er wel een aantal eigen ingrediënten aan toe waarmee het carnaval van Cádiz een unieke stijl kent. Anno 2019 wordt het carnaval van Cádiz al ruim 600 jaar gevierd!

Periode: donderdag 24 februari - zondag 6 maart 
« januari 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring