De hoofdstad van Mexico is één van de grootste en meest bruisende steden ter wereld. Gelegen in een dal op 2240 meter biedt deze reuzemetropool van twintig miljoen chilangos tientallen interessante wijken die goed zijn voor een duizelingwekkend aantal bezienswaardigheden. In cultureel en toeristisch opzicht heeft Mexico-Stad zich de afgelopen jaren spectaculair ontwikkeld dankzij hippe wijken als Condesa en Roma en een invloedrijke generatie van filmregisseurs, kunstenaars, muzikanten, architecten, chef-koks en modeontwerpers. 
 

Oriëntatie Mexico-Stad

Het zeer uitgestrekte Mexico-Stad telt 16 stadsdelen (delegaciones) die op hun beurt weer opgesplitst kunnen worden in 1800 (!) wijken (colinas). Ciudad de México kent een aantal zeer lange hoofdstraten die kilometers doorlopen. Een daarvan is de Avenida Madero. Om het overzicht te bewaren is het handig om aansluiting te zoeken bij de metrostations waarvan de stad er in totaal een kleine 200 telt. Toch is deze miljoenenstad voor toeristen overzichtelijker dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Dat wil zeggen als je je richt op de bekende, meer centraal gelegen toeristische gebieden: Centro Histórico, Condesa, Roma en Zona Rosa. Bedenk dat Centro Histórico, of kortweg Centro, al goed is voor een oppervlakte van 10 km² met maar liefst 500 gebouwen met de status 'historisch' of 'artistiek'. 

Historisch Centrum Mexico-Stad

Een logisch vertrekpunt voor je verkenning van het oude centrum van Mexico-Stad: het Zócalo, één van de drie grootste pleinen ter wereld. Officieel Plaza de la Constitución geheten hét kloppend hart van het centrum dat een verscheidenheid aan grootse gebouwen herbergt. Sprekende voorbeelden hiervan vormen de kolossale kathedraal en het al net zo uitgestrekte parlementsgebouw, Palacio Nacional. Stap hier binnen voor de muurschilderingen van Diego Rivera, Mexico's beroemdste kunstenaar. Daarna kun je de eerdergenoemde Avenida Madero insteken die direct ten oosten van het Zócalo start. Deze uitgestrekte avenida brengt je onder meer naar de iconische Torre Latinoamericana. Helemaal bovenin op de 44e verdieping bevindt zich een spectaculair uitzichtpunt waarvandaan je heel Mexico-Stad overziet. Iets verder vinden we het eveneens iconische Palacio de Bellas Artes, het belangrijkste instituut van Mexico als het gaat om de schone kunsten. Hier vind je ook Alameda Central, een groot stadspark met een historie die helemaal teruggaat tot 1592.

Westen Mexico-Stad: Chapultepec, Colonia Roma, Condesa, Zona Rosa

Als we verder westelijk opschuiven, komen we uit in Bosque de Chapultepec, één van de grootste stadsparken van het westelijk halfrond waar je met gemak een dag kunt vullen. Naast een verscheidenheid aan grasvelden en vijvers herbergt het Chapultepec-park ook interessante musea waaronder het grote Museo Nacional de Antropología. Dit Nationaal Museum voor Antropologie vertelt de prehispaanse Mexicaanse geschiedenis van de Azotheken, Zapotheken en Mixtheken. Een ander museum in het park dat niet onvermeld mag blijven is Museo de Arte de Moderno. Hier worden werken getoond van hét kunstenaarsechtpaar van Mexico, Frida Kahlo en Diego Riviera. Maar je kunt ook gaan voor een bezoek aan de dierentuin dat zich bevindt in de tweede sectie van het park. Over musea gesproken, bezoek ook zeker Museo Soumaya, op ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van het park, net zo'n spectaculaire verschijning als het Guggenhein in Bilbao. Tussen Chapultepec en het historisch centrum bevinden zich Roma en Condesa die zich hebben ontwikkeld tot de twee aantrekkelijkste en hipste wijken van Mexico-Stad. Roma, ontstaan in het Porfiriato tijdperk begin 20e eeuw, staat bekend als een ware bohemienwijk bezaaid met kunstgalerietjes, cultuurcentra, kroegjes en alternatieve winkels. Condesa op zijn beurt staat bekend om z'n art deco huizen, groene parken, levendige pleinen en rijke gastronomie. Nog dichter tegen Chapultepec aan ligt Zona Rosa. Deze toeristische en ietwat gedateerde wijk telt honderden bars, discotheken, restaurants en hotels. Zona Rosa telt een verrassend grote Koreaanse populatie en staat bekend als een tolerant gaygebied.    

Noordwesten Mexico-Stad: chic Polanco

Ten noorden van het Chapultepecpark bevindt zich het opkomende Polanco dat is opgebouwd uit 5 buurten, colonias. Polanco is wat Zona Rosa was in de jaren 60: een welvarende en aantrekkelijke wijk met eersteklashotels en -uitgaansplekken. In Polanco wonen veel van de rijkste families van Mexico en Latijns-Amerika, net als beroemdheden, politici en zakenmensen. Naast toprestaurants bevinden zich er ambassades, musea, luxueuze winkels en malls met alles erop en eraan. De Avenida Presidente Masaryk is de duurste straat van Mexico-Stad en herbergt de meeste exclusieve winkels in Latijns-Amerika. Eén van de bekendste restaurants wereldwijd vinden we ook in Polanco: Pujol. Dit sterrenrestaurant, recent verkast naar de straat Tennyson, wordt bestierd door de wereldberoemde chef-kok Enrique Olvera. Ben je meer van de cocktailbars? Zet dan koers naar Limantour, want deze cocktailbar maakt deel van uit 'World's 50 Best Bars'. Als je een flink stukje zuidwestelijker opschuift dan kom je uit het Manhattan van Mexico-Stad: Santa Fe. Deze nieuwe wijk van luxueuze wolkenkrabbers is het habitat van rijken en multinationals. Een saillant detail is dat zich hier in de jaren zeventig de grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika bevond.

Zuiden Mexico-Stad: Coyoacán, San Ángel, Universidad, Xochimilco

Op 10 kilometer ten zuiden van het historisch centrum vinden we het dorpse Coyoacán, een mooi contrast met de drukte van de centrale gedeeltes van de stad. Deze wijk wordt gefrequenteerd door Mexicanen en buitenlandse toeristen die in het bijzonder afkomen op Museo Frida Kahl, ook bekend als Casa Azul. In haar geboortehuis woonde en werkte Frida en leefde ze vele jaren met Diego Riviera. De wereldberoemde schilderes stierf er in 1954 waarna het huis vier jaar later al een museum werd. Ten westen van Coyoacán ligt het historische San Ángel, de schilderswijk van Mexico-Stad. Naast vermaarde kunstmarken staat de wijk bekend om zijn traditioneel Mexicaanse architectuur die er volop zichtbaar is. San Ángel ligt heel dicht bij Ciudad Universitaria, een zeer uitgestrekte campus dat deel uitmaakt van de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Met 250.000 studenten is UNAM niet alleen de grootste universiteit van Mexico maar ook de grootste en meest prestigieuze universiteit van Latijns-Amerika. Op toeristisch vlak herbergt de universiteit een werelderfgoed bibliotheek (opgesierd door de Mexicaanse kunstenaar Juan O'Gorman) en Museo Anahuacalli met prehispaanse kunst naar een ontwerp van Diego Rivera. Helemaal aan de zuidrand van de stad vinden we Xochimilco, vooral vermaard om zijn kanalen waar in de weekenden een uitgelaten stemming heerst met in de hoofdrol Mariachi-bands. 

Mexicaanse folklore in de hoofdstad: tacos, mariachis en trajineras

Mexico-Stad is een waar walhalla voor tacoliefhebbers. Op elke hoek van de straat worden wel 'homemade' tacos verkocht. Verder kun je koers zetten naar één van de vele tacorestaurants: taquerías. Als echte Mexicaan eet je in de ochtend tamal, gemaakt van gekookte, fijngemalen maïs en vermengd met vlees en hete saus. Maar de Mexicaanse keuken heeft nog veel meer in huis dan deze smakelijke 'snack'. Goed en voordelig eten kun je ook in een van de ontelbare cantinas van Mexico-Stad. Liever exclusief eten? Zet dan koers naar naar Pujol, het bekendste sterrenrestaurant in de stad dat bestierd wordt door de beroemde chef-kok Enrique Olvera. Op elk tijdstip van de dag bruist Mexico-Stad, maar vooral in de weekenden is het er één grote, feestvierende chaos. Beroemd zijn de trajineras, kleurrijke bootjes die de kanalen van het eerdergenoemde Xochimilco onveilig maken en vooral in de weekenden is het een komen en gaan van deze bootjes met daarop Mariachi-bands die gewapend met een stem, trompetten, violen, gitaren de zo typisch Mexicaanse muziek over het water laten galmen. Als het even kan, pak dit oer Mexicaanse fenomeen zeker mee!

Omgeving Mexico-Stad

Dankzij de centrale ligging van Mexico-Stad zijn er legio mogelijkheden om dagtrips en excursies te ondernemen vanuit de Mexicaanse hoofdstad. Een must see op slechts een uurtje rijden is Teotihuacán, begin 16e eeuw één van de grootste steden ter wereld. Na de verwoesting door de Spanjaarden in 1521 onder leiding van Hernán Cortés werd op de ruïnes van deze Azteekse stad een stad gebouwd die de hoofdstad werd Nieuw-Spanje, de huidige supermetropool Mexico-Stad. Bekende bouwwerken van dit complex zijn onder meer de Pirámide del Sol en Pirámide de la Luna. Mexico-Stad onderhoudt goede goede busverbindingen met tientallen interessante koloniale steden als Cuernavaca (1 uur) en Puebla (3 uur). Maar ook het aan de Pacifische kust gelegen Acapulco is binnen handbereik (circa 5 uur). Of ga vanuit de Mexicaanse hoofdstad op vulkanen excursie. Zo ligt de imposante Popocatépetl op 72 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Met zijn 5426 meter is ze de tweede hoogste berg van Mexico na de Orizaba.  

 






Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring