Ten oosten van Mexico-Stad op drie uur rijden vinden we het aangename Puebla. In vergelijking met de hoofdstad van Mexico voelt het historisch centrum van Puebla welhaast als een dorp aan. Maar vergis je niet, Puebla telt nog altijd ruim anderhalf miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. Met zijn tientallen kerken, waaronder de tweede grootste kathedraal van het land, geldt Puebla in Mexico als een katholiek bolwerk. Fameus is de barokke stad ook vanwege zijn veelzijdige gastronomie, zo vindt de nationale saus mole er zijn oorsprong. Verder staat Puebla bekend om zijn snoep en ambachtelijke talavera-tegels die je op vele plaatsen in de stad kunt bewonderen. Heldhaftig Puebla


Gesticht in 1531 werd in 1575 begonnen met de bouw van de grootse kathedraal van Puebla. In deze periode zou Puebla dankzij zijn strategische ligging uitgroeien tot de tweede belangrijkste stad van het Spaanse rijk. In 1847 werd de stad kort bezet door Amerikaanse troepen die de stad verlieten na het verdrag van Guadalupe Hidalgo. Op 5 mei 1862 vond de historische slag van Puebla plaats. Generaal Ignacio Zaragoza versloeg toen het Franse leger dat op dat moment het sterkste ter wereld was. Elk jaar Elk jaar wordt deze overwinning op 5 mei als Cinco de Mayo gevierd. Als gevolg van deze historische slag heeft Puebla de eretitel Heroica Puebla de Zaragoza (Heldhaftig Puebla van Zaragoza) verkregen. Desalniettemin kwamen de Fransen in 1863 weer terug om in 1866 pas weer definitief te vertrekken. De Franse invloed kan nog royaal teruggevonden worden in de hedendaagse architectuur van de stad. Puebla speelde ook een belangrijke rol in aanloop van de Mexicaanse revolutie van 1910. In datzelfde jaar, vlak voor het uitbreken van de revolutie, werd de politicus Aquiles Serdán, zijn familie en een groep liberalen bij zijn verhuis vermoord, nadat het leger zijn betrokkenheid bij de opstand tegen de toenmalige president Porfirio D?az ontdekte. Talavera-tegels en de kunstenaarswijk


Wie door Puebla loopt, kan onmogelijk om de talavera-tegels heen. In de 16e eeuw werd het geglazuurde aardewerk door Dominicaner monniken uit het Spaanse Talavera de Reina meegebracht. Naast sterke Spaanse en Arabische invloeden is het talavera-aardewerk in de loop van de tijd verder verrijkt met Italiaanse en Chinese elementen. Het vervaardigen van talavera is zeer tijdsintensief en kan wel een halfjaar in beslag nemen. Talavera-aardewerk wordt alleen als authentiek beschouwd als het uit de regio Puebla komt en voldoet aan een specifieke kleisoort vervaardigd in lokale technieken. Makkelijk te herkennen aan schilderijen en kunstwerken die her en der staan opgesteld is Barrio del Artista zonder twijfel een van de aangenaamste gedeeltes van de stad. De artistieke wijk is ook te herkennen aan haar studenten die komen en gaan van het nabijgelegen conservatorium. Maar ook als je niet op zoek bent naar een kunstwerk is het kunstblok een fijne plek om af te struinen en om een drankje te drinken op een van de sfeervolle terrassen waar altijd wel live muziek klinkt.

Mole en snoep


Twee nationale gerechten vinden hun oorsprong in Puebla: Mole Poblano en Chiles en Nogada. Chiles en Nogada is een onvervalst patriottisch Mexicaans gerecht waar gevulde pepers en amandelsaus in de kleuren van de Mexicaanse vlag vertegenwoordigen. Mole ziet eruit als chocoladesaus hoewel het niet helemaal zo smaakt. Belangrijke ingrediënten zijn chocolade, kaneel en noten. Mexicanen serveren de saus bij diverse gerechten. Puebla is ook een feest voor zoetebekken. De snoepjes van Puebla zijn een fijne combinatie van Spaanse, inheemse en Arabische receptuur. De snoeptraditie van Puebla, eén blok van de stad is rijkelijk bezaaid met snoepwinkeltjes, gaat helemaal terug tot de koloniale tijd.
 

Puebla kerkenstad

 
Puebla telt een kleine vijftig kerken en kloosters! De meest imposante en grootste daarvan is de kathedraal, zelfs de op één na grootste Mexico. Voor de kerk staan engelen opgesteld waaraan de stad de bijnaam Puebla de los Angeles (Volk van de Engelen) dankt. Maar het allermooist is zonder twijfel de binnenkant van de kerk, waar een adembenemend beeldhouwwerk de aandacht trekt. Een dergelijk imponerend interieur heeft ook de nabijgelegen Santo Domingo-kerk die is uitgerust met een met bladgoud gedecoreerde kapel.
 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring