Op maar anderhalf uur rijden ten zuiden van Mexico-Stad ligt Cuernavaca. De stad is gezegend met een groene omgeving en een aangenaam klimaat en daardoor altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de adel, reeds in de tijd van de Azteken. Later voelden ook rijke Mexicanen en Amerikanen, net als kunstenaars en schrijvers zich aangetrokken tot de hoofdstad van Moreles. Cuernavaca kent een interessant historisch centrum waar het paleis van Hernán Cortés en de kathedraal de hoofdattracties vormen. In de omgeving van Cuernavaca liggen verschillende interessante uitstapjes in het verschiet. Daartoe behoren het zilverstadje Taxco, de natuurlijke zwembaden en de piramides van Xochicalco en Tepoztlán. 
 

Stad van de eeuwige lente en parken

Met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden geldt Cuernavaca als de 'Stad van de eeuwige Lente'. Wat Cuernavaca ook aangenaam maakt, zijn haar vele tuinen en parken. Eén daarvan is de 18e eeuwse Jardín Borda. Oorspronkelijk gebouwd voor zilvermagnaat José de la Borda die er zijn tweede huis had. En in 1866 ook nog het zomerverblijf van keizer Maximilian en keizer Carlota. Hoe de 19e eeuwse aristocratie in die tijd leefde, kun je er met eigen ogen bekijken. Het park zelf bestaat uit een serie terrassen, fonteinen en weelderige botanische tuinen. Ook het vermelden waard is het buiten het centrum gelegen Jardín Etnobótanico. De tuinen en bijbehorende boomgaarden staan vol met medicinale planten. Het klimaat en de aangename groene setting zorgden ervoor dat de Azteken afreisden naar het huidige Cuernavaca om er vakantie te vieren.Tegenwoordig zijn de vakantiegangers vooral Noord-Amerikanen en rijkere mensen uit Mexico-Stad waarvan een aanzienlijk deel een tweede huis bezit in Cuernavaca.  

Genoeg te zien in het oude centrum van Cuernavaca

De hoofdattractie in het koloniale centrum Palacio de Cortés. Ten oosten van de Plaza de Armas een statig, fortachtig gebouw. Het zou de residentie van de Spaanse conquistador worden na zijn periode in Mexico-Stad toen hij de titel 'Markies van de Oaxaca Vallei' verwierf. De kathedraal, ook gebouwd in een fortachtige constructie, was het vijfde katholieke gebouw in Mexico. Gevestigd is in een 16e eeuws klooster vormt Museo Robert Brady een ander hoogtepunt in het oude centrum van Cuernavaca. De kunstenaar en kunstverzamelaar Brady verhuisde naar Cuernavaca in 1960 om er te wonen tot zijn dood in 1986. Ondertussen reisde hij de wereld rond op zoek naar kunst. Zijn internationale kunstcollectie die hij in zijn geheel schonk aan Cuernavaca omvat tevens werken van wereldberoemde Mexicaanse artiesten als Frido Kahlo en Diego Riviera. Wat het museum bijzonder maakt is dat de collectie wordt getoond in een woonomgeving inclusief keukens en een badkamer. Naast Brady streken er in de tweede helft van de 20e eeuw nog veel meer kunstenaars en schrijvers neer in Cuernavaca. 

 

Omgeving Cuernavaca

Op een steenworp afstand van Cuernavaca ligt de beroemde vulkaan Popocatepetl. Geliefd om mooie wandelingen en mountainbike tochten te maken. Fraai gelegen in een vallei herbergt de archeologische plaats Tepozteco een kleine tempel herbergt gewijd aan de Azteekse god Tepoztecatl. Cuernavaca en de staat Morelos verzorgden ooit wereldwijd een aanzienlijk deel van de suikerrietproductie en als uitstapje kun je ook de oude suikerriet haciendas bezoeken. Een aantal zijn gerestaureerd en omgebouwd tot luxe resorts. Of bezoek de pittoreske zilverstad Taxco, op 96 km ten zuidoosten van Cuernavaca. Interessante dagtrips zijn ook de nabijgelegen inheemse plaatsen Xochicalco en Tepoztlán. Bewoond tussen 700 en 1000 is Xochicalco één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Mexico. Mooie bijkomstigheid, ze wordt door relatief toeristen bezocht. Spectaculair gelegen in een vallei omringd door vulkaantoppen vinden we op 21 km van Cuernavaca Tepoztlán  Met zijn goede restaurants, kwalitatieve handwerk en nabijgelegen precolumbiaanse tempels is de stad een populaire weekendtrip voor de inwoners uit Mexico-Stad. In de staat Moreles liggen verschillende natuurlijke zwembaden. Voor waterpret en thermale baden bezoek je bijvoorbeeld het goed aangeschreven Las Estacas Parque Naturel. Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring