Op maar een uurtje rijden ten zuiden van Mexico-Stad ligt Cuernavaca. De stad is gezegend met een groene omgeving en een aangenaam klimaat. Daardoor heeft het altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de adel, reeds in de tijd van de Azteken. Later voelden ook rijke Mexicanen en Amerikanen en kunstenaars en schrijvers zich aangetrokken tot de hoofdstad van Moreles. Cuernavaca kent een interessant historisch centrum waar het paleis van Hernán Cortés een hoogtepunt vormt. In de omgeving van Cuernavaca liggen tal van interessante uitstapjes in het verschiet waaronder het zilverstadje Taxco en de piramides van Xochicalco en Tepoztlán. 
 

Stad van de eeuwige lente en parken

Met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden wordt Cuernavaca wel de 'Stad van de eeuwige Lente' genoemd. Wat Cuernavaca ook aangenaam maakt, zijn haar vele tuinen en parken. Eén daarvan is de 18e eeuwse Jardín Borda, oorspronkelijk gebouwd voor zilvermagnaat José de la Borda die er zijn tweede huis had. In 1866 gebruikten keizer Maximilian en keizer Carlota het gebouw als hun zomerverblijf. Hoe de 19e eeuwse aristocratie in die tijd leefde, kun je er met eigen ogen bekijken. Het park zelf bestaat uit een serie terrassen, fonteinen en weelderige botanische tuinen. Ook het vermelden waard is het buiten het centrum gelegen Jardín Etnobótanico. De tuinen en bijbehorende boomgaarden staan vol medicinale planten. Het klimaat en de aangename groene setting zorgden ervoor dat de Azteken afreisden naar het huidige Cuernavaca om er vakantie te vieren.Tegenwoordig zijn de vakantiegangers vooral Noord-Amerikanen en rijkere mensen uit Mexico-Stad waarvan een aanzienlijk deel een tweede huis bezit in Cuernavaca. 

 

Genoeg te zien in het oude centrum van Cuernavaca

Naast het eerdergenoemde Jardín Borda vind je in het koloniale centrum ten oosten van de Plaza de Armas ook Palacio de Cortés, een statig, fortachtig gebouw. Het werd de residentie van de Spaanse conquistador na zijn periode in Mexico-Stad toen hij de titel 'Markies van de Oaxaca Vallei' verwierf. De kathedraal, ook gebouwd in een fortachtige constructie, was het vijfde katholieke gebouw in Mexico. Een ander hoogtepunt in het oude centrum vormt Museo Robert Brady dat gevestigd is in een 16e eeuws klooster. De kunstenaar en kunstverzamelaar Brady verhuisde naar Cuernavaca in 1960 en zou er wonen tot zijn dood in 1986. Ondertussen reisde hij de wereld rond op zoek naar kunst. Zijn internationale kunstcollectie die hij in zijn geheel schonk aan Cuernavaca omvat tevens werken van wereldberoemde Mexicaanse artiesten als Frido Kahlo en Diego Riviera. Wat het museum ook bijzonder maakt is dat de collectie wordt getoond in een woonomgeving inclusief keukens en een badkamer. Naast Brady streken er in de tweede helft van de 20e eeuw verscheidene andere kunstenaars en schrijvers neer in Cuernavaca. 

 

Omgeving Cuernavaca

Op een steenworp afstand van Cuernavaca ligt de beroemde vulkaan Popocatepetl. Je kunt er mooie wandelingen en mountainbiketochten ondernemen. Fraai gelegen in een vallei is ook Tepozteco nabij gelegen. Deze archeologische plaats herbergt een kleine tempel die is gewijd aan de Azteekse god Tepoztecatl. Als uitstapje kun je ook de oude suikerriet haciendas bezoeken. Enkele daarvan zijn gerestaureerd en omgebouwd tot luxe resorts. Als achtergrondinformatie: Cuernavaca en de staat Morelos verzorgden ooit een aanzienlijk deel van de suikerrietproductie wereldwijd. Tijdens de Mexicaanse Revolutie in 1910 zouden echter veel suikerrietvelden en haciendas worden verwoest.  Of bezoek de pittoreske zilverstad Taxco op 96 km ten zuidoosten van Cuernavaca. Interessante dagtrips zijn ook de nabijgelegen inheemse plaatsen Xochicalco en Tepoztlán. Bewoond tussen 700 en 1000 is Xochicalco zelfs een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Mexico, echter nog relatief weinig bezocht door toeristen. Op 26 km ten noordoosten vinden we Tepoztlán dat een spectaculaire ligging kent in een vallei omringd door vulkaantoppen. Met zijn goede restaurants, kwalitatieve handwerk en nabijgelegen precolumbiaanse tempels is de stad een populaire weekendtrip geworden voor de inwoners uit Mexico-Stad. Gezien de goede busverbindingen van Cuernavaca zijn ook Mexico-Stad of of stranden van Acapulco goed bereikbaar.


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring