Acapulco is nog steeds de beroemdste badplaats van Mexico. Ooit was Acapulco de favoriete bestemming van Amerikaanse sterren als Frank Sinatra en Elvis Presley, maar die glorietijd ligt al decennia achter ons. Toch is de badplaats met de mooiste baai van Mexico populair gebleven. Tegenwoordig vooral bij Mexicaanse vakantievierders die zo'n driekwart van de bezoekers vormen. Zij komen af op de toeristische voorzieningen, het nog steeds legendarische nachtleven en de tientallen stranden verspreid over drie toeristische zones: Tradicionial, Dorado en Diamante, de laatste aanwinst.


Roemrucht Acapulco

In de 15e eeuw gesticht door de Spanjaarden is Acapulco de haven die het dichtst bij Mexico-Stad ligt. De Spanjaarden bouwden er al snel een groot fort die de stad en de baai moest beschermen. En dat lukte want de stad is nooit ingenomen door piraten, en evenmin door vrijheidsstrijders in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de vroege 18e eeuw. Acapulco was ook de enige stad in 'Nieuw-Spanje' dat handel kon drijven met Azië. De Spaanse kolonisten lieten zich overigens weinig zien in Acapulco want het gebied was toen één groot moeras met veel muskieten en hitte. De bevolking bestond hoofdzakelijk uit inheemse mensen, Afrikanen en Aziaten. Toen de Spanjaarden uiteindelijk uit Mexico verdreven werden, verloor Acapulco aan relevantie. Dit veranderde in de 20e eeuw toen Hollywood sterren als John Wayne en Elizabeth Taylor de stad ontdekten in de jaren 40 en 50. Zij bouwden er ook een spectaculair hotel (Los Flamingos Hotel) op een rots dat nog steeds bestaat. Vanaf de jaren 90 werd een negatieve trend ingezet vanwege criminaliteit. Met als dieptepunt toen de stad in 2015 in de top drie van gevaarlijkste steden ter wereld terecht kwam. De laatste jaren gaat het gelukkig weer en weten ook internationale toeristen de stad weer te vinden. 

Oriëntatie Acapulco 

De Avenida Costera Miguel Alemán is je oriëntatie referentie in Acapulco. Deze zeeboulevard van 12 km volgt de Baai van Acapulco. De promenade begint aan het uiterste puntje van de westelijk inham. Daar bevinden zich de populaire en rumoerige stranden Caleta en Caletilla die uitkijken op Isla la Roqueta. Een aantrekkelijk eilandje geliefd om zijn stranden en watersport mogelijkheden op driekwartier varen. Ten westen van de stranden vinden we ook het befaamde Los Flamingos Hotel. Als we een paar kilometer noordelijker gaan vinden we één van de beroemdste attracties van Acapulco: La Quebrada. Rotsduikers duiken hier vanaf 35 meter voor het oog van toeristen de zee in. In het westelijk deel van Acapulco bevinden zich ook het historisch centrum en Acapulco Traditional, het oudste toeristische gebied van de stad dat ontwikkeld werd tussen 1930-1960. Als we de boulevard in oostelijke richting volgen, komen we vanzelf uit bij Acapulco Dorado. Ook dit gebied kent bekende stranden en een levendig nachtleven. In deze zone bevinden zich rondom 'La Diana' bovengemiddeld veel hotels, restaurants en uitgaansmogelijkheden. Nog verder oostelijk in de richting van de luchthaven komen we terecht in het nieuwe resortgebied Diamante.

Historisch centrum

Acapulco kent een wat rommelig en gefragmenteerd historisch centrum die een bescheiden aantal overblijfselen uit de Spaanse tijd telt. Toch zijn ze voor liefhebbers interessant gezien de unieke historie van de stad. Tot de hoogtepunten behoort het 17e eeuwse Fuerte de San Diego. Het fort had als functie de Spaanse schepen die kwamen van de kolonie Filipijnen, te beschermen tegen Nederlandse en Engelse piraten. Deze zeer kostbare en gewilde goederen werden overland vervoerd naar Veracruz waarvandaan ze verscheept werden naar Spanje. In het fort bevindt zich een goed aangeschreven historisch museum. Nabij het fort ligt het Zócalo. Zeker niet het meest sprankelende plein van Mexico. Maar 's avond kan het centrale plein bruisen als de inwoners van de stad er socializen. Bezienswaardig in het historisch centrum is ook La Casa de los Vientos. Hier woonde en werkte Diego Riviera. Helaas is het huis - een fraaie vertoning met o.m. mozaïek - momenteel gesloten. 

Dorado en Diamante

Verder oostelijk vinden we het tweede toeristisch gebied: Acapulco Dorado. Ontwikkeld in de jaren 50 en de jaren 70 van de vorige eeuw. ademt Dorado een en al toerisme met zijn hoge hotels, restaurants, bars, discotheken en stranden. Vermaard is het nachtleven dat zich grotendeels afspeelt aan de Avenida Escénica. Drie bekende stranden van Acapulco bevinden zich in Dorado: Playa Hornos, Playa Condesa en Playa Icacos. Dit laatste strand is met ruim twee kilometer het grootste strand aan de Baai van Acapulco. Het derde en nieuwste toeristische gebied is Acapulco Diamante op circa 18 kilometer ten zuidoosten van het Zócalo. Deze exclusieve zone met zijn resorts, restaurants en hotels staat te boek als een van de meest exclusieve gebieden van Mexico. Gelegen aan de Baai Puerto Marqués zijn haar stranden piekfijn voor elkaar. Een daarvan is Playa Revolcadero, geliefd om zijn pittige surfgolven. Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring