Sherry, flamenco en paarden: drie woorden die Jerez de la Frontera typeren. De stad van de sherrybaronnen is hofleverancier van de beroemde aperitiefwijn, geboorteplaats van de flamenco en thuisbasis van het edele Cartujano-paard. Daarmee heeft Jerez veel gemeen met Sevilla, maar zonder de drukte van massatoerisme. Dankzij het trein- en busstation is de stad bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor Cádiz en El Puerto de Santa María en de Atlantische stranden.
Jerez lag eeuwenlang op de grens tussen christelijk en islamitisch Andalusië. In 711 begon de Moorse periode, toen de stad nog Scherisch heette. Na de herovering door koning Alfons X in 1264 kreeg Jerez de toevoeging de la Frontera omdat ze aan het Moorse koninkrijk Granada grensde. Het oude centrum bewaart nog altijd sporen van die tijd. Bezoek het robuuste 12e-eeuwse Alcázar met zijn Arabische baden of de kathedraal, waarvan de elegante mudéjar-toren herinnert aan de voormalige moskee.
Naast deze monumenten vind je ook nog delen van de oude stadsmuren die de grensfunctie tastbaar maken. Het Alcázar wordt omringd door tuinen vol sinaasappelbomen die vooral in het voorjaar heerlijk geuren. Vanaf de kathedraal heb je bovendien een prachtig uitzicht over de daken van de stad.
Wie door de straten rondom de bodegas loopt, ademt letterlijk sherry. Jerez is de bakermat van de wijn die hier al sinds de Feniciërs wordt geproduceerd. Tegenwoordig zijn er zo'n twintig sherryhuizen, waaronder het beroemde González Byass (Tío Pepe), naast het Alcázar gelegen. Een rondleiding door een bodega is een must en laat zien dat sherry veel meer is dan de mierzoete variant uit Nederlandse kerstpakketten. Leer het verschil kennen tussen de droge fino, de halfdroge amontillado en de volle oloroso. Het succes van Jerez komt voort uit het perfecte microklimaat, de kalkrijke bodem en de Palomino-druif. Niet voor niets werd Jerez in 2014 uitgeroepen tot Europese Wijnstad.
Veel bodegas combineren hun rondleidingen met proeverijen, zodat je verschillende soorten sherry direct kunt vergelijken. Ook de kleinere familiebedrijven openen hun deuren en geven een intiemer inkijkje in de eeuwenoude traditie. Naast sherry speelt Jerez bovendien een rol in de productie van brandy en likeuren, waardoor de stad ook voor fijnproevers buiten de sherrywereld interessant is.