Het oude centrum van Cuenca is zeer spectaculair gelegen op een rotsplateau tussen twee rivieren. Naast het fraaie compacte historisch centrum bestaat het hartelijke Cuenca ook uit een levendig nieuw gedeelte waar je minder toeristen zult tegenkomen. Bij een bezoek aan Cuenca horen ook wandeltochten in de omringende bergen en als het even kan een bezoek aan de bijzondere rotsformaties van La Ciuad Encantada.
 

Oude centrum Cuenca

Het oude centrum ligt op een rotsachtige heuvel afgescheiden door de ravijnen van de rivieren Júcar (498 km) in het noorden en de zijrivier Huécar (15 km) in het zuiden. De Plaza Mayor vormt ook in Cuenca een goed vertrekpunt. Het smalle hoofdplein van Cuenca wordt gedomineerd door de pakkende kathedraal en een strook terrassen geflankeerd door arcades. Vervolgens kun je verschillende kanten op vanuit het plein. Wij gaan eerst voor de beroemde hangende huizen die in de avonduren in combinatie met het weidse bergpanorama prachtige ansichtkaarten opleveren. Via het smalle straatje van de Hangende Huizen sta je vervolgens snel bij de Puente de San Pablo (op het eerst gezicht een wankel bruggetje) die je van het ene naar het andere bergplateau brengt. Aan de overkant ligt het enorme klooster San Pablo dat nu dienst doet als parador. We lopen weer terug naar het Plaza Mayor en lopen nu de andere kant op onder de bogen van het stadhuis door. Hier vinden we een steil, smal straatje die voert naar het fraaie klooster Merced aan het gelijknamig pleintje. Maar het hoogtepunt vinden we wat verder bij de oude Moorse toren Mangana gelegen aan een magistraal panoramapunt (tevens archeologische vindplaats) die met verlichting magisch oogt. 

Nieuwe stad Cuenca

Ten westen en ten zuiden van de oude stad is het nieuwe gedeelte van Cuenca gelegen. Het centrum van de nieuwe stad wordt gevormd door de Calle de Carreteria. Het nieuwe gedeelte is naast winkelen een aanrader om het lokale uitgaansleven te proeven dat voor een stad van nog geen 60.000 inwoners opmerkelijk levendig is. Ook kun je in het nieuwe gedeelte fijne wandelingen maken, bijvoorbeeld via de Paseo del Jucar , de rechteroever van de gelijknamige rivier, die voert langs parkjes, steile straatjes en serieuze senderos die dieper de bergen intrekken.

 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring