Cuenca wordt vaak als mooiste stad van Ecuador genoemd. Net als Quito telt de derde stad van Ecuador verscheidene kerken, kloosters, heiligdommen en pleinen, maar heeft ze minder te kampen met vervuiling. Daarnaast kent de vriendelijke stad een bruisend uitgaansleven met talrijke goede eethuisjes. Cuenca geniet ook bekendheid vanwege de fabricage van panamahoeden en de omvangrijke keramiekindustrie. In de directe omgeving bevinden zich verscheidene stoombaden om te relaxen. Nog niet overtuigd? Vanwege het prettige klimaat en de leefbaarheid van de stad geldt Cuenca als de expat hoofdstad van Ecuador. 

Historie Cuenca

De Spanjaarden stichtten Cuenca op 12 april 1557. Daarvoor was Tomebamba (tevens de naam van de rivier die door Cuenca stroomt) hier al gevestigd. Deze stad moet net zo imposant als Cusco zijn geweest. Door de strijd tussen de broers Atahualpa en Huascar werd ze echter met de grond gelijk gemaakt. Rond 1860 trokken Franse Jezuïeten naar Cuenca. Zij zijn nog steeds in de stad gevestigd. Tot de jaren 70 van de 20e eeuw lag Cuenca geïsoleerd. Tegenwoordig is ze goed verbonden met Guayaquil en zijn er dagelijks vluchten naar Quito. In 1999 werd het stadscentrum van Cuenca toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. 

Parque Calderón en omgeving

Gedomineerd door de nieuwe kathedraal waarvan de koepels opdoemen vanuit verschillende delen van de stad is Parque Calderón het belangrijkste plein van Cuenca. Aan het bloemrijke plein staat tevens de oude kathedraal, die een sobere uitvoering kent in tegenstelling tot de nieuwe. Een ander noemenswaardig plein in het historisch centrum van Cuenca is Plazaleta del Carmen. Eigenlijk nog beter bekend als Plaza de las Flores vanwege de dagelijkse bloemenmarkt. 

Dagtrips vanuit Cuenca

Op een klein uur rijden van Cuenca vinden we het Nationale Park Las Cajas. Dit prachtige gebied laat zich omschrijven als een heuvelachtig toendralandschap. Ze beschikt over een unieke flora en fauna en talloze meertjes. Er bevindt zich een zogenaamd Quinoa bos met rode Papyrus bomen. In dit nationale park kun je verschillende wandelingen maken die variëren in lengte en zwaarte. Ook qua cultuur heeft de omgeving van Cuenca genoeg moois te bieden. We hebben het dan over de Ingapirca-ruïnes. Dit zijn de belangrijkste ruïnes die de Inca's nalieten in Ecuador. De tempel van de zon biedt het mooiste uitzicht over de vindplaats. Ingapirca ligt op ongeveer anderhalf uur rijden.Reisbestemmingen Ecuador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring