Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!

Om optimaal te genieten van Spaanse delicatessen is het leuk als je iets weet over de achtergrond en herkomst. Hieronder vind je een toelichting op typische Spaanse producten als chorizo, jamón, manchego, olijven en olijfolie. Handig voor je vakantie of in de keuken...


CHORIZO (PAPRIKAWORST)

Chorizo zul je ongetwijfeld tegengekomen zijn in een Spaanse tapasbar of simpelweg in een Nederlandse supermarkt. Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst die zich ook verspreid heeft over Latijns-Amerika. In Spanje is de worst meestal gemaakt van varkensgehakt en gemarineerd met kruiden. Wat chorizo onderscheidt van andere worsten is de pimentón (paprikapoeder) die zorgt voor de rode kleur en de pikante smaak. Typisch voor de Spaanse chorizo is ook de toevoeging van ajo (knoflook). 
 


 
Er zijn in Spanje wel honderden soorten chorizo afkomstig uit verscheidene regio's. Een bekend voorbeeld die  is de Chorizo de Pamplona die ook volop verkrijgbaar is in Nederland. Hoewel chorizo meestal gedroogd is, kan die ook vers verkregen worden. De worst wordt in Spanje gegeten als tapas, gebruikt als broodbeleg, meegekookt of gebraden in stoofschotels. 
 
JAMÓN (HAM)
 
Nog zo'n bekende Spaanse delicatesse is jamón. Met reden, want de Spaanse ham behoort tot de beste ham van Europa. Hoewel er verscheidene hamsoorten zijn, kan de ham grofweg onderverdeeld worden in twee hoofdsoorten: jamón ibérico en jamón serrano. De jamón ibérico wordt minstens 18 maanden gedroogd en geldt als een van de beste rauwe hamsoorten. De ibericoham wordt vooral in Zuidwest-Spanje geproduceerd. In Spanje wordt de jamón ibérico vaak aangeduid als pata negra (verwijzend naar de zwarte poten van het varken) hoewel dit geen officiële term is.
 

 
De jamón serrano wordt doorgaans in 12 maanden gedroogd. De serranoham is oorspronkelijk afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië en is herkennen aan het S-logo. Alle hammen worden minimaal 9 maanden gedroogd, nadat ze eerst in zeezout of een pekelbad met kruiden hebben gelegen. Sommige hammen kennen zelfs een droogtijd van 36 maanden! De exclusiefste en duurste Spaanse ham is de jamón ibérico de Bellota Reserva. Deze ham is gemaakt van varkens die exclusief gevoed zijn met eikeltjes (bellota), misschien ben je ze wel eens tegengekomen op het Spaanse platteland. 

QUESO (KAAS)
 
Spanje staat misschien minder bekend om zijn kazen dan Nederland, toch zijn de Spanjaarden echte kaaskoppen. Ze eten kaas als tapas met een glaasje wijn, met brood of als dessert. Spanje zelf produceert circa 200 verschillende soorten kaas. De meeste kazen worden op zuivelhoeves geproduceerd en op beperkte schaal verspreid en geëxporteerd.
 


De harde kazen (vaak als tapas geserveerd) zijn het populairst. De bekendste Spaanse kaas is manchego (schapenkaas). Deze kaas is vernoemd naar La Mancha, de regio waar hij oorspronkelijk vandaan komt. 

ACEITUNAS (OLIJVEN)

 
Wist je dat Spanje de meeste olijven ter wereld produceert? Dat heeft veel te maken met de rijke historie van Spanje. Het waren de Feniciërs die de olijfbomen vermoedelijk rond 1000 v.Chr. door het land hebben verspreid. Spanje telt maar liefst 262 verschillende olijfrassen, elk met hun eigen uiterlijk en karakter. Olijven worden vaak gegeten als tapas of als bijgerecht en in de regio's Extremadura en Andalusië als aperatief in de vorm van aceitunas aliñas. Hierbij worden olijven gecombineerd met onder meer sinaassappel, zout, venkel en rode peper. En natuurlijk worden olijven ook gebruikt voor de productie van de welbekende Spaanse olijfolie.ACEITE DE OLIVA (OLIJFOLIE)
 
Iedereen weet dat het mediterrane dieet gezond is en dat.olijfolie hierin een belangrijke rol speelt. Spanje is de grootste producent en exporteur van olijfolie. De meeste olijfolie komt uit de regio Andalusië (zo'n 75 procent) en de Andalusiche provincie Jaén neemt daarbij het meeste voor z'n rekening. Maar olijfolie wordt ook in andere Spaanse regio’s als Extremadura geproduceerd. 

(Extra) virgen olijfolie kent de meest uitgesproken smaak en geldt als de duurste en beste olijfolie. Het onderscheid tussen tussen 'extra virgen' en 'virgen' zit hem in de zuurheid. Bij Spaanse olijfolie wordt altijd het zuurgehalte vermeld wat gemiddeld tussen de 0,4 tot 0,8 procent schommelt. Net als bij Spaanse wijn krijgen de best producerende olijfgebieden een D.O. status en wordt de kwaliteit zorgvuldig bewaakt.

SIDRA (SPAANSE CIDER)


 
Spaanse (appel)cider wordt voornamelijk geproduceerd en gedronken in Noord-Spanje. Asturië kent de meeste cidersoorten. Typerend voor de Asturische cider is dat het geen koolzuur bevat als gevolg van het fermentatieproces. Daarnaast is de smaak meestal zuurder dan de ciders buiten Spanje. Karakteristiek is ook het inschenken dat vanaf grote hoogte gebeurd - door de ober, niet door de gast! Als gevolg hiervan krijgt de cider een sprankelende smaak en om hiervan te genieten is het zaak om snel toe te slaan. Naast Asturië wordt er in Spanje ook cider geproduceerd in Baskenland en Galicië. 
 
Tags: Reizen in SpanjeBlog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring