Terug
Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
16-11-2014 Redactie
Om optimaal te genieten van alle Spaanse delicatessen is het handig als je iets weet over de achtergrond en herkomst. In dit artikel lees je meer over typische Spaanse producten als chorizo, jamón, manchego, olijven en olijfolie. Handig voor je vakantie of in je eigen keuken...
CHORIZO (PAPRIKAWORST)
Chorizo ben je ongetwijfeld tegengekomen in een Spaanse tapasbar of simpelweg in een Nederlandse supermarkt. Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst die zich ook verspreid heeft over Latijns-Amerika. In Spanje is de worst meestal gemaakt van varkensgehakt en gemarineerd met kruiden. Wat chorizo onderscheidt van andere worsten is de pimentón. Deze paprikapoeder zorgt voor de rode kleur en de pikante smaak. Typisch voor de Spaanse chorizo is ook de toevoeging van ajo (knoflook).
Goed om te weten, er zijn in Spanje wel honderden soorten chorizo. Die zijn afkomstig uit verscheidene regio's. Een bekend voorbeeld is Chorizo de Pamplona die ook volop verkrijgbaar is in Nederland. Hoewel chorizo meestal gedroogd is, kan die ook vers verkregen worden. De worst wordt in Spanje gegeten als tapas, gebruikt als broodbeleg, meegekookt of gebraden in stoofschotels.
JAMÓN (HAM)
Nog zo'n bekende Spaanse delicatesse: jamón. Met reden, want de Spaanse ham behoort tot de beste ham van Europa. Hoewel er verscheidene hamsoorten zijn, kan de ham grofweg onderverdeeld worden in twee hoofdsoorten: jamón ibérico en jamón serrano. Minstens 18 maanden gedroogd geldt de jamón ibérico als één van de beste rauwe hamsoorten. De ibericoham wordt vooral in Zuidwest-Spanje geproduceerd. In Spanje wordt de jamón ibérico vaak aangeduid als pata negra. Een verwijzing naar de zwarte poten van het varken hoewel dit geen officiële term is.
De jamón serrano wordt doorgaans in 12 maanden gedroogd. Oorspronkelijk afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië is de serrano ham te herkennen aan het S-logo. Alle hammen worden minimaal 9 maanden gedroogd, nadat ze eerst in zeezout of in een pekelbad met kruiden hebben gelegen. Sommige hammen kennen zelfs een droogtijd van 36 maanden! De exclusiefste en duurste Spaanse ham? Dat is de Jamón Ibérico de Bellota Reserva. Een ham gemaakt van varkens die exclusief gevoed zijn met eikeltjes (bellota). Het zou maar kunnen dat je ze wel eens hebt zien scharrelen op het Spaanse platteland.
QUESO (KAAS)
Spanje staat misschien minder bekend om zijn kazen dan Nederland. Toch zijn de Spanjaarden echte kaaskoppen. Ze eten kaas als tapas met een glaasje wijn, met brood of als dessert. Spanje zelf produceert circa 200 verschillende soorten kaas. De meeste kazen worden op zuivelhoeves geproduceerd en op beperkte schaal verspreid en geëxporteerd.
De harde kazen (vaak als tapas geserveerd) zijn het populairst. De bekendste Spaanse kaas is manchego (schapenkaas) die ook in Nederlandse supermarkten goed vertegenwoordigd is. De kaas is vernoemd naar La Mancha, de regio waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
ACEITUNAS (OLIJVEN)
Wist je dat Spanje de meeste olijven ter wereld produceert? Dat heeft veel te maken met de rijke historie van Spanje. Het waren de Feniciërs die de olijfbomen vermoedelijk rond 1000 v.Chr. door het land hebben verspreid. Spanje telt maar liefst 262 verschillende olijfrassen, elk met hun eigen uiterlijk en karakter. Olijven worden vaak gegeten als tapas of als bijgerecht en in de regio's Extremadura en Andalusië als aperatief in de vorm van aceitunas aliñas. Hierbij worden olijven gecombineerd met onder meer sinaassappel, zout, venkel en rode peper. En natuurlijk worden olijven ook gebruikt voor de productie van de welbekende Spaanse olijfolie.
ACEITE DE OLIVA (OLIJFOLIE)
Iedereen weet dat het mediterrane dieet gezond is en dat olijfolie hierin een belangrijke rol speelt. Spanje is dan ook de grootste producent en exporteur van olijfolie. De meeste olijfolie komt uit de regio Andalusië (zo'n 75 procent) en de Andalusiche provincie
Jaén neemt daarbij het meeste voor z'n rekening. Maar olijfolie wordt ook in verschillende andere Spaanse regio's geproduceerd, zoals Extremadura.
(Extra) virgen olijfolie kent de meest uitgesproken smaak. Ze geldt dan ook als de duurste en beste olijfolie. Het onderscheid tussen 'extra virgen' en 'virgen' zit hem in de zuurheid. Bij Spaanse olijfolie wordt altijd het zuurgehalte vermeld wat gemiddeld tussen de 0,4 tot 0,8 procent schommelt. Net als bij
Spaanse wijn wordt de kwaliteit zorgvuldig bewaakt en krijgen de best producerende olijfgebieden een D.O. status.
SIDRA (SPAANSE CIDER)
Spaanse (appel)cider wordt voornamelijk geproduceerd en gedronken in Noord-Spanje. Asturië met
Oviedo als officieuze ciderhoofdstad, kent de meeste cidersoorten. Typerend voor de Asturische cider is dat het geen koolzuur bevat als gevolg van het fermentatieproces. Daarnaast is de smaak meestal zuurder dan de ciders buiten Spanje. Karakteristiek is ook het inschenken dat vanaf grote hoogte gebeurd - door de ober, niet door de gast! Als gevolg hiervan krijgt de cider een sprankelende smaak en om hiervan te genieten is het zaak om snel toe te slaan! Naast Asturië wordt er in Spanje ook cider geproduceerd in Baskenland en Galicië.
Terug