Terug
Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
10-04-2022 Peter Schouten
Wie naar Argentinië afreist, komt in de provincie Mendoza smaakpupillen tekort. We nemen je mee op pad door de prachtige wijnvelden en langs verschillende bodega's. Een reis vol passie, druiven en inspirerende ontmoetingen. 'Ik voel mij onderdeel van creatie.'
Terwijl de toppen van de Andes hun laatste restjes sneeuw koesteren, is de druivenoogst in de aangrenzende provincie Mendoza volop in gang. De aangeplante wijnranken tegen de grillige Andes zorgen voor een sprookjesachtig beeld. Het gebied is vier keer zo groot als Nederland en het draait hier maar om één ding: wijn.
La vendimia
De periode van medio februari tot begin april is hét moment van het jaar voor alle bodega's, want la vendimia, de oogst, is in volle gang. 'Hoeveel kilo's en welke kwaliteit? Dat bepaalt de portemonnee en wat voor jaar het wordt', vertelt Sven Piederiet. Hij is CEO van Salentein, dat wijn levert aan honderdtien wijnwinkels door ons hele land. Dit jaar verwacht zijn bedrijf acht miljoen kilo aan druiven te oogsten. Wijntoerisme in Mendoza
Het wijntoerisme is zo'n twintig jaar geleden op gang gekomen in Argentinië en met name Mendoza. Dat betekende ook dat de Argentijnse wijnen steeds bekender in de wereld werden. Bodega's in de regio's Luján de Cuyo, Valle de Uco en San Rafael openden hun deuren voor het publiek dat sindsdien volop kan genieten van wijnproeverijen, rondleidingen en goed - vaak regionaal - eten. Mendoza ontvangt miljoenen toeristen per jaar, inclusief grote groepen Nederlanders die naar dit gebied afreizen. Rondom de stad Mendoza (schoon, vriendelijk, ontspannend) kan dat per fiets, maar wie verder trekt heeft een auto nodig. Ter plekke zijn er overigens ook veel aanbieders van wijntours die je kunt boeken, dan zit het vervoer erbij in. Maar je kunt ook prima op eigen houtje gaan. De meeste wijnhuizen bieden een paar keer per dag een rondleiding.
In Luján de Cuyo - op zo'n dertig kilometer ten zuiden van de stad Mendoza - biedt Norton interessante tours. In ruim een uur kom je alles te weten over de geschiedenis en het maakproces. Wie wil kan ook zelf als vinoloog aan de slag en zijn eigen wijn maken. Hoogtepunt is de kelder op twaalf meter onder de grond waar zo'n half miljoen flessen liggen. De temperatuur is twaalf graden en de luchtvochtigheid wordt op 60% gehouden. Er liggen prachtige flessen - bedolven onder het stof - uitgesteld, en zelfs eentje uit 1937. Eenmaal weer buiten kun je eindeloos turen over de wijnvelden met de Andes op de achtergrond.
Ruta 89: Nederlands tintje
De provinciale Ruta 89 door Valle de Uco (tussen Tupungato en El Manzano Histórico) is alsof je door een ansichtkaart rijdt met overal bodega's, wijnvelden en restaurants. De weidse panoramische uitzichten op deze Camino del Vino doen je meteen verlangen naar een goed glas wijn. Het Nederlandse Bodegas Salentein is absoluut een aanrader. Het biedt een prachtig complex waar reizigers in hun posada kunnen verblijven. Daarnaast kent Salentein een eigen kapel en een schitterend kunstmuseum, waar zowel oudere als moderne kunst te zien. In hun Catedral is het vervolgens raak als het gaat om proeven: van Malbec en Pinot Noir tot de zeer excellente Gran Vu Blend. San Rafael
Minder bekend onder - met name buitenlandse - toeristen is het gebied rondom de stad San Rafael. Daar wemelt het van de boutique bodegas op en rond de provinciale 'Ruta 173': allemaal kleine familiewijnbedrijven die soms maar een paar duizend liter wijn per jaar produceren, bedoeld voor de regio. Ook daar is steeds meer aandacht voor organische wijnen (zonder pesticiden). Veel bodega's bieden verder ook olijfolie, walnoten en chocola.
Een pareltje uit die streek is La Bodega Chayee Bourras, op zo'n acht kilometer van de Ruta 173. Een avondje wijn en kaas onder de wijnranken kost - omgerekend volgens de officiële koers - nog geen twintig euro. Ze zijn gespecialiseerd in Bonarda: een zalige rode wijn, smakend naar licht rood fruit, niet te zuur en fantastisch te combineren met romige kazen. Maar ook de Pagano Chardonnay is zeer de moeite waard: een witte wijn met opvallend veel houtsmaak in combinatie met tropisch fruit en chocoladesmaak. De Pagano Malbec is ook puur genieten: veel zwart fruit en minder hout dan een normale Malbec aangevuld met de smaak van cappuccino.
Het geheim van de wijn
Mendoza ligt op een hoogte tussen 800 en 1.600 meter. Die ligging - met hete zomers en koude winters - zorgt voor een hoge kwaliteit druif. Het aantal zonuren kan er oplopen tot 3.000 per jaar. De terroir is ideaal, dat wil zeggen de combinatie van grond, klimaat en kennis. "Meten is weten. We graven een gat van zo'n twee meter in de grond en bestuderen de verschillende lagen. Zo weten we welke druif op welke hoogte geplant moet worden", legt Piederiet in de hitte uit. "De grond in Argentinië is zo genereus. Het land blijft altijd maar groeien en bloeien. Onze stijl van wijnen is veranderd door de jaren heen naar moderner, eleganter en subtieler. Voorheen was het hoe meer hout hoe beter, dat is niet meer zo. Een wijn moet niet te complex zijn. Onze vinologen zijn echte artiesten. Ik voel mij hier onderdeel van creatie." De oogst vindt overigens altijd van 's avonds laat tot 's morgensvroeg plaats. Dan is het koud en donker. Dat is beter voor de druif die met hoge temperaturen namelijk snel oxideert en fermenteert. Van de duurdere wijnen worden de druiven met de hand geplukt, de rest gaat met grote oogstmachines.
Meer dan Mendoza
Argentinië is opgedeeld in drie wijnregio's: het noorden, de Cuyo en Patagonië. In alle regio's is de Malbec - rijpe tannine met smaak van zwart fruit - verreweg het dominantst aanwezig. Wie wat verder inzoomt, ziet nog wel interessante verschillen. Zo is het noorden (provincies Salta, Jujuy, Catamarca, Tucumán) een groot producent van de witte droge en frisse wijn Torrontés. De regio Cuyo (Mendoza, La Rioja, San Juan) biedt naast de Malbec ook veel Bonarda (rood), Pedro Giménez (wit) en Cereza (rosé). Wie naar het zuidelijk gelegen Patagonië afreist, komt ook veel Merlot en Chardonnay tegen. Het wijntoerisme staat buiten Mendoza nog wel meer in de kinderschoenen en biedt over het algemeen niet het brede aanbod van activiteiten waar Mendoza in floreert. Dat is ook niet vreemd: bijna driekwart van alle Argentijnse wijn komt uit deze provincie. Argentijnse wijn: recordjaar
Argentinië kende vorig jaar een historisch exportrecord van ruim 700 miljoen euro aan wijn, met als afzetmarkten onder meer de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Daarmee staat het in de top-10 van exporterende wijnlanden. Op bijna 200.000 hectare land worden wijndruiven verbouwd, waarvan 59% bedoeld voor rode wijn, 23% voor rosé en 18% voor witte wijn. Meer dan tweehonderd bodega's uit het hele land hebben zich aangesloten bij Wines of Argentina, de organisatie die zich inzet voor de promotie van Argentijnse wijn in het buitenland. Nederland en Argentijnse wijn
Ondanks het recente record is het aandeel Argentijnse wijn in onze Nederlandse wijninvoer niet groot: 2.5% van het totaal. De Argentijnse wijnen zijn van wereldniveau, maar hebben in Nederland van oudsher te maken met competitie uit het dichterbij gelegen Italië, Frankrijk en Spanje. Vanuit Argentinië zijn de wijnen van Salentein (wijnwinkels) en Norton (supermarkt) bij ons het bekendst. Volgens vinoloog David Bonomi (Norton) houdt de Nederlander vooral van 'een aromatische, niet te zware wijn zonder veel tannine'.
Terug