Terug

Argentijnse wijnen beleven in Argentinië

10-04-2022 Peter Schouten

Wie naar Argentinië afreist, komt in de provincie Mendoza smaakpupillen tekort. We nemen je mee op pad door de prachtige wijnvelden en langs verschillende bodega's. Een reis vol passie, druiven en inspirerende ontmoetingen. 'Ik voel mij onderdeel van creatie.'


Terwijl de toppen van de Andes hun laatste restjes sneeuw koesteren, is de druivenoogst in de aangrenzende provincie Mendoza volop in gang. De aangeplante wijnranken tegen de grillige Andes zorgen voor een sprookjesachtig beeld. Het gebied is vier keer zo groot als Nederland en het draait hier maar om één ding: wijn. 

La vendimia

De periode van medio februari tot begin april is hét moment van het jaar voor alle bodega's, want la vendimia, de oogst, is in volle gang. 'Hoeveel kilo's en welke kwaliteit? Dat bepaalt de portemonnee en wat voor jaar het wordt', vertelt Sven Piederiet. Hij is CEO van Salentein, dat wijn levert aan honderdtien wijnwinkels door ons hele land. Dit jaar verwacht zijn bedrijf acht miljoen kilo aan druiven te oogsten. 

Wijntoerisme in Mendoza

Het wijntoerisme is zo'n twintig jaar geleden op gang gekomen in Argentinië en met name Mendoza. Dat betekende ook dat de Argentijnse wijnen steeds bekender in de wereld werden. Bodega's in de regio's Luján de Cuyo, Valle de Uco en San Rafael openden hun deuren voor het publiek dat sindsdien volop kan genieten van wijnproeverijen, rondleidingen en goed - vaak regionaal - eten. 

Mendoza ontvangt miljoenen toeristen per jaar, inclusief grote groepen Nederlanders die naar dit gebied afreizen. Rondom de stad Mendoza (schoon, vriendelijk, ontspannend) kan dat per fiets, maar wie verder trekt heeft een auto nodig. Ter plekke zijn er overigens ook veel aanbieders van wijntours die je kunt boeken, dan zit het vervoer erbij in. Maar je kunt ook prima op eigen houtje gaan. De meeste wijnhuizen bieden een paar keer per dag een rondleiding.

In Luján de Cuyo - op zo'n dertig kilometer ten zuiden van de stad Mendoza - biedt Norton interessante tours. In ruim een uur kom je alles te weten over de geschiedenis en het maakproces. Wie wil kan ook zelf als vinoloog aan de slag en zijn eigen wijn maken. Hoogtepunt is de kelder op twaalf meter onder de grond waar zo'n half miljoen flessen liggen. De temperatuur is twaalf graden en de luchtvochtigheid wordt op 60% gehouden. Er liggen prachtige flessen - bedolven onder het stof - uitgesteld, en zelfs eentje uit 1937. Eenmaal weer buiten kun je eindeloos turen over de wijnvelden met de Andes op de achtergrond. 


Ruta 89: Nederlands tintje 

De provinciale Ruta 89 door Valle de Uco (tussen Tupungato en El Manzano Histórico) is alsof je door een ansichtkaart rijdt met overal bodega's, wijnvelden en restaurants. De weidse panoramische uitzichten op deze Camino del Vino doen je meteen verlangen naar een goed glas wijn. Het Nederlandse Bodegas Salentein is absoluut een aanrader. Het biedt een prachtig complex waar reizigers in hun posada kunnen verblijven. Daarnaast kent Salentein een eigen kapel en een schitterend kunstmuseum, waar zowel oudere als moderne kunst te zien. In hun Catedral is het vervolgens raak als het gaat om proeven: van Malbec en Pinot Noir tot de zeer excellente Gran Vu Blend. 

San Rafael
Minder bekend onder - met name buitenlandse - toeristen is het gebied rondom de stad San Rafael. Daar wemelt het van de boutique bodegas op en rond de provinciale 'Ruta 173': allemaal kleine familiewijnbedrijven die soms maar een paar duizend liter wijn per jaar produceren, bedoeld voor de regio. Ook daar is steeds meer aandacht voor organische wijnen (zonder pesticiden). Veel bodega's bieden verder ook olijfolie, walnoten en chocola.

Een pareltje uit die streek is La Bodega Chayee Bourras, op zo'n acht kilometer van de Ruta 173. Een avondje wijn en kaas onder de wijnranken kost - omgerekend volgens de officiële koers - nog geen twintig euro. Ze zijn gespecialiseerd in Bonarda: een zalige rode wijn, smakend naar licht rood fruit, niet te zuur en fantastisch te combineren met romige kazen. Maar ook de Pagano Chardonnay is zeer de moeite waard: een witte wijn met opvallend veel houtsmaak in combinatie met tropisch fruit en chocoladesmaak. De Pagano Malbec is ook puur genieten: veel zwart fruit en minder hout dan een normale Malbec aangevuld met de smaak van cappuccino. 

Het geheim van de wijn

Mendoza ligt op een hoogte tussen 800 en 1.600 meter. Die ligging - met hete zomers en koude winters - zorgt voor een hoge kwaliteit druif. Het aantal zonuren kan er oplopen tot 3.000 per jaar. De terroir is ideaal, dat wil zeggen de combinatie van grond, klimaat en kennis. "Meten is weten. We graven een gat van zo'n twee meter in de grond en bestuderen de verschillende lagen. Zo weten we welke druif op welke hoogte geplant moet worden", legt Piederiet in de hitte uit. 

"De grond in Argentinië is zo genereus. Het land blijft altijd maar groeien en bloeien. Onze stijl van wijnen is veranderd door de jaren heen naar moderner, eleganter en subtieler. Voorheen was het hoe meer hout hoe beter, dat is niet meer zo. Een wijn moet niet te complex zijn. Onze vinologen zijn echte artiesten. Ik voel mij hier onderdeel van creatie." De oogst vindt overigens altijd van 's avonds laat tot 's morgensvroeg plaats. Dan is het koud en donker. Dat is beter voor de druif die met hoge temperaturen namelijk snel oxideert en fermenteert. Van de duurdere wijnen worden de druiven met de hand geplukt, de rest gaat met grote oogstmachines. 


Meer dan Mendoza

Argentinië is opgedeeld in drie wijnregio's: het noorden, de Cuyo en Patagonië. In alle regio's is de Malbec - rijpe tannine met smaak van zwart fruit - verreweg het dominantst aanwezig. Wie wat verder inzoomt, ziet nog wel interessante verschillen. Zo is het noorden (provincies Salta, Jujuy, Catamarca, Tucumán) een groot producent van de witte droge en frisse wijn Torrontés. De regio Cuyo (Mendoza, La Rioja, San Juan) biedt naast de Malbec ook veel Bonarda (rood), Pedro Giménez (wit) en Cereza (rosé). Wie naar het zuidelijk gelegen Patagonië afreist, komt ook veel Merlot en Chardonnay tegen. Het wijntoerisme staat buiten Mendoza nog wel meer in de kinderschoenen en biedt over het algemeen niet het brede aanbod van activiteiten waar Mendoza in floreert. Dat is ook niet vreemd: bijna driekwart van alle Argentijnse wijn komt uit deze provincie. 

Argentijnse wijn: recordjaar  

Argentinië kende vorig jaar een historisch exportrecord van ruim 700 miljoen euro aan wijn, met als afzetmarkten onder meer de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Daarmee staat het in de top-10 van exporterende wijnlanden. Op bijna 200.000 hectare land worden wijndruiven verbouwd, waarvan 59% bedoeld voor rode wijn, 23% voor rosé en 18% voor witte wijn. Meer dan tweehonderd bodega's uit het hele land hebben zich aangesloten bij Wines of Argentina, de organisatie die zich inzet voor de promotie van Argentijnse wijn in het buitenland. 

Nederland en Argentijnse wijn 

Ondanks het recente record is het aandeel Argentijnse wijn in onze Nederlandse wijninvoer niet groot: 2.5% van het totaal. De Argentijnse wijnen zijn van wereldniveau, maar hebben in Nederland van oudsher te maken met competitie uit het dichterbij gelegen Italië, Frankrijk en Spanje. Vanuit Argentinië zijn de wijnen van Salentein (wijnwinkels) en Norton (supermarkt) bij ons het bekendst. Volgens vinoloog David Bonomi (Norton) houdt de Nederlander vooral van 'een aromatische, niet te zware wijn zonder veel tannine'. 




Terug
  • 11-09-2024 - Gringos en guiris: wat betekenen ze in de Spaanstalige wereld?
  • 04-07-2024 - De leukste zomerfestivals met een Spaans en Latijns-Amerikaans tintje!
  • 22-04-2024 - Ontdek de Spaanse keuken: authentieke en eenvoudige recepten voor beginners
  • 22-03-2024 - Beste Latijns-Amerikaanse schrijvers en boeken
  • 14-03-2024 - Waarom eilanden vaak hun eigen taal hebben
  • 13-03-2024 - Ontdek de meest iconische steden van Spanje
  • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
  • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
  • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
  • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
  • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
  • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
  • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
  • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
  • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
  • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
  • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
  • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
  • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
  • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
  • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
  • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
  • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
  • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
  • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
  • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
  • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
  • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
  • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
  • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
  • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
  • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
  • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
  • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
  • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
  • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
  • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
  • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
  • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
  • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
  • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
  • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
  • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
  • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
  • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
  • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
  • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
  • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
  • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
  • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
  • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
  • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
  • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
  • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
  • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
  • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
  • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
  • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
  • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
  • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
  • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
  • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
  • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
  • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
  • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
  • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
  • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
  • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
  • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
  • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
  • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
  • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
  • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
  • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
  • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
  • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
  • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
  • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
  • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
  • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
  • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
  • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
  • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
  • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
  • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
  • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
  • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
  • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
  • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
  • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
  • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
  • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
  • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
  • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
  • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
  • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
  • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
  • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
  • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
  • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
  • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
  • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
  • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
  • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
  • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
  • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
  • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
  • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
  • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
  • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
  • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
  • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
  • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
  • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
  • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
  • Rubrieken

    Publicidad

    Social Media

        

    Over Spaanstalige Wereld

    Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
    Disclaimer - Privacy verklaring