Spaanstalige Wereld Agenda

IDFA in Amsterdam

06-11-2024




Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is goed voor ruim 300 documentaires uit alle mogelijke windstreken. Welke docu's je moet zien over Latijns-Amerika en Spanje? Spaanstalige Wereld zet ze elk jaar voor je op een rijtje. 

Selectie Spaanstalig IDFA 2023

Adentro mío estoy bailando (Argentinië, 115 min)
De Argentijnse bruiloftenfilmer Leandro Koch heeft geen enkele interesse in zijn Joodse achtergrond, tot hij verliefd wordt op klarinettist Paloma Schachmann. Zij is gespecialiseerd in de traditionele Jiddische bruiloftsmuziek van Oost-Europa, de klezmer.

Anhel de llum (Spanje, 11 min)
In deze filmische liefdesverklaring aan Barcelona, de plek die filmmaker Alba Cros Pellisé haar thuis noemt, speelt de zon in vrijwel elk (analoog) shot een belangrijke rol. Barcelona is de stad waar ze voor het eerst andere lesbische vrouwen ontmoette.

Ch'ul be, Sacred Path (Mexico, 70 min)

In het stadje San Andrés Larrainzar in het zuidoosten van Mexico leeft de Mayacultuur van de Tsotsil nog volop. Iedere inwoner is er medeverantwoordelijk voor het collectieve welzijn, maar slechts een enkeling wordt geroepen - vaak in een droom - om de goden te dienen.

Despelote (Ecuador, 25 min)
In Quito, de hoofdstad van Ecuador, is de aanzwellende voetbalkoorts in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2002 alomtegenwoordig. Ook bij de achtjarige Julián thuis. Zijn ouders kijken voetbal en praten erover. Op school kijkt iedereen uit naar de pauze om zélf een balletje te trappen.

El juicio (Argentinië, 177 min)
Met de woorden nunca más ('nooit weer') besloot aanklager Julio César Strassera in 1985 zijn slotwoord in het proces tegen negen Argentijnse juntaleiders, onder wie dictator Jorge Rafael Videla. Zij stonden terecht voor vrijheidsberoving, marteling en moord van naar schatting dertigduizend Argentijnen tussen 1976 en 1983

En la otra isla (Cuba, 40 min)
Een van de eilanden van de Republiek Cuba is Isla de Pinos, tegenwoordig Isla de la Juventud (Jeugdeiland) geheten. In de periode waarin de Cubaanse filmmaker Sara Gómez deze film schoot, maakte het eiland deel uit van de provincie La Habana; het was een plek waar jongeren uit Havana al dan niet tijdelijk op collectieve boerderijen werkten. 

La memoria infinita (Chili, 85 min)
"Ik ben Pauli. We kennen elkaar al ruim twintig jaar. Je bent met me getrouwd", zegt Paulina Urrutia als ze 's ochtends haar echtgenoot Augusto Góngora wekt. Ooit was hij een bekende tv-journalist in Chili. In de jaren zeventig en tachtig legde hij clandestien op video getuigenissen vast over mensenrechtenschendingen onder dictator Pinochet.

El primer año (Chili, 90 min)
In 1970 komt Salvador Allende aan de macht in Chili als eerste socialistische president. Patricio Guzmán filmt in diens eerste regeringsjaar de gevolgen van deze omwenteling en de impact ervan op de bevolking. 

El eco (Mexico, 102 min)
Het is hard werken in El Eco, een afgelegen Mexicaans dorp, voor alle familieleden. Maar het zijn de jongsten, en dan met name de meisjes, die we van dichtbij volgen.

Floating with spirits (Mexico, 30 min)
Deze filmische virtualreality-ervaring voert je mee naar de berggebieden van de Mexicaanse staat Oaxaca. Daar ontmoeten we Jocelynne en Jaquelyne, twee jonge Mazateken. Dit volk leeft al eeuwenlang in deze regio, nauw verbonden met de gigantische ceiba-bomen en de levendige rivieren.

Los últimos (Paraguay, 87 min)
Het omvangrijke natuurgebied Gran Chaco in Paraguay wordt ernstig bedreigd door massale ontbossing en branden. Samen met de Duitse entomoloog Ulf Drechsel en de Paraguayaanse ornitholoog Jota Escobar reist filmmaker Sebastian Peña Escobar naar het kwetsbare, ontvlambare gebied. 

Malqueridas (Chili, 75 min)
Met door gevangenen gemaakte foto's en filmpjes schetst deze rauwe en tegelijk poëtische debuutfilm een rijk beeld van het tot nu toe verborgen gebleven leven in een Chileense vrouwengevangenis. De focus ligt op moeders die lange tijd vastzitten.

Mixtape, La Pampa (Argentinië, 100 min)
In zijn eerste leven zwierf William Henry Hudson, zoon van arme Noord-Amerikaanse immigranten, als een gaucho over de Argentijnse pampa's, waar hij de flora en fauna bestudeerde. Voor zijn tweede leven vertrok hij in 1874 naar Engeland om schrijver te worden.

Ozogoche (Ecuador, 77 min)
Cuviví noemt de inheemse bevolking van Ecuador de Bartrams ruiter, een steltloper. Het is een vogel met een bijzondere betekenis voor de gemeenschappen die leven rondom de meren van Ozogoche, midden in het Andesgebergte.

Ramonoa (Dominicaanse Republiek, 82 min)
Ongeveer één op de vijf tienermeisjes in de Dominicaanse Republiek is moeder. Het is het onderwerp van de fictiefilm Ramona die een filmmaker en een actrice samen willen maken. Maar de actrice heeft moeite verbinding te voelen met haar zwangere, vijftienjarige personage en besluit daarom in gesprek te gaan met tienermeisjes.


Periode: woensdag 6 november - zondag 17 november (nog niet bevestigd)
Openingstijden: 12:00-22:00
Locatie: diverse filmlocaties  in Amsterdam

Spaans leren? Bekijk dan taalscholen in Nederland, Spanje en Latijns-Amerika voor Spaanse lessen en culturele activiteiten. 

 






terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring