Spaanstalige Wereld Agenda

Día de la Hispanidad

12-10-2023

Op Día de la Hispanidad wordt herdacht dat Columbus op 12 oktober 1492 Amerika ontdekte. Op Columbusdag wordt in 27 landen op vijf verschillende continenten de band met Spanje gevierd. Día de la Hispanidad is in Spanje een nationale feestdag. 

Día de la Hispanidad in Spanje

Día de la Hispanidad staat in Spanje vooral in het teken van het Spaanse imperium dat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. De nationale feestdag wordt door heel het land gevierd met speciale activiteiten als parades en stierenvechten. In de Spaanse hoofdstad Madrid vindt in de Paseo de Castellana een groot militair defilé plaats waarbij de Spaanse vlag wordt gehesen onder het toeziend oog van honderduizenden mensen waaronder de Spaanse koning Felipe VI en de minister-president. Een waar spektakel met straaljagers en al dat op de nationale TVE wordt uitzonden. Maar voor veel Spanjaarden is Día de la Hispanidad ook simpelweg een vrije dag die benut kan worden voor een lang weekend vrij. Goed om te weten, Spaanse musea kunnen tijdens Columbusdag gratis bezocht worden. 

Día de la Raza in Latijns-Amerika

In de Spaanstalige landen in Latijns-Amerika wordt Columbusdag ook gevierd. Het accent ligt daar meer op het ontstaan van een nieuw ras door vermenging van Europeanen en indianen: Día de la Raza. Onomstreden is Día de la Raza in Latijns-Amerika (en ook bij Latijns-Amerikaanse immigranten in Spanje) bepaald niet. En dat sentiment groeit de afgelopen jaren alleen maar. Zo staat bij de Mapuche-indianen in Chili op 12 oktober de Dag van het Inheemse Verzet als tegenhanger van Columbusdag op het programma. En Venezuela kent sinds 2002 haar Día de la Resistencia Indígena. Maar ook in Spanje zijn er op 12 oktober in de grote steden steeds meer protestmarsen met betogers die opkomen voor de rechten van inheemse volken.

 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring