Spaanstalige Wereld Agenda

Día de la Hispanidad

12-10-2022

Op Día de la Hispanidad wordt herdacht dat Columbus op 12 oktober 1492 Amerika ontdekte. In 27 landen op vijf verschillende continenten wordt de band met Spanje gevierd. Columbusdag kent verschillende benamingen in de Spaanstalige wereld. In Latijns-Amerika spreekt men veelal van Día de la Raza, terwijl in Spanje het feest vaak Fiesta Nacional de España wordt genoemd.

Fiesta Nacional de España

Día de la Hispanidad staat in Spanje in het teken van het Spaanse imperium dat ontstond na de ontdekking van Amerika door Columbus die Spanje liet uitgroeien tot het meest machtige land ter wereld. Fiesta Nacional de España wordt door heel het land gevierd met speciale activiteiten als parades en stierenvechten. In de Spaanse hoofdstad Madrid vindt een groot militair defilé plaats waarbij de Spaanse vlag wordt gehesen onder het toeziend oog van de Spaanse koning Felipe en de minister president. Een waar spektakel uitgezonden op de nationale TVE. Voor veel Spanjaarden is de feestdag ook gewoon een vrije dag die niet zelden benut wordt voor een lang weekend vrij. Goed om te weten, Spaanse musea kunnen gratis bezocht worden maar reken wel op grote rijen. 

Día de la Hispanidad in Latijns-Amerika

In de Spaanstalige landen in Latijns-Amerika wordt Columbusdag ook gevierd, maar het accent ligt daar meer op het ontstaan van een nieuw ras door vermenging van Europeanen en indianen. Onomstreden is Día de la Raza in Latijns-Amerika niet, in het bijzonder bij inheemse volken. Zo staat bij de Mapuche-indianen in Chili op 12 oktober de Dag van het Inheemse Verzet als tegenhanger van Columbusdag op het programma. En ook Venezuela kent sinds 2002 haar Día de la Resistencia Indígena.

terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring