Parque Nacional Natural Tayrona is het bekendste natuurpark van Colombia. Niet voor niets sierde jarenlang een foto van het park op de voorkant van de Lonely Planet Colombia reisgids. De combinatie van jungle, witte stranden en turkoois water maken het onweerstaanbaar voor buitenlandse toeristen. Parque Nacional Natural Tayrona, sinds 1964 een nationaal park, ligt aan de voet van het Sierra Nevada de Santa Marta gebergte op 34 kilometer van de stad Santa Marta. 

Wat feitjes op een rij van Parque Nacional Natural Tayrona

Parque Tayrona bestaat uit 15.000 hectare land en 3.000 hectare zee. Het park is in het noorden van Colombia aan de Caribische kust gelegen en loopt van Taganga tot aan de Río Piedras. De gemiddelde temperatuur in het park is tussen de 27 en 35 graden afhankelijk van het seizoen. De maanden mei en juni en van september tot november zijn de meest natte maanden. Met verschillende klimaten binnen het park is de biodiversiteit erg groot. Het hoogste punt van het park ligt 900 meter boven zeeniveau. 

Flora en Fauna van Parque Nacional Natural Tayrona

In het park komen onder andere cactusbos, tropisch bos en nevelwoud voor en het is de natuurlijke leefomgeving van meer dan 100 soorten zoogdieren waaronder brulapen en tijgerkatten. Je vindt er meer dan 300 soorten vogels, zoals papegaaien en zeearenden. Daarnaast telt Parque Tayrona honderden soorten reptielen, koralen, sponzen en vissen. En alsof dat nog niet genoeg is, komen er ook nog meer dan 350 soorten algen en meer dan 770 verschillende soorten planten voor in het park. De nationale bloem van Colombia (de orchidee) is ook op volop aanwezig in het park. In Parque Tayrona leven een aantal bedreigde diersoorten, zoals de jaguar en de kaaiman. De meeste daarvan verschuilen zich diep in de jungle en de kans dat je ze spot is derhalve klein. 

Inheemse groepen in Parque Nacional Natural Tayrona

Vroeger was de regio aan de kust het thuisland van de Tayrona Indianen maar na de invasie van de Spanjaarden werden zij verdreven. Er zijn ruïnes gevonden van meer dan 500 woningen van de Tayrona en geschat wordt dat op het hoogtepunt meer dan 4.000 Tayrona in het gebied leefden. Pueblito is een van de archeologische vindplaatsen die zich in het Tayrona park zelf bevinden. Er wonen nog nog vier etnische groepen aan de noordelijke kust van Colombia - en dus ook in Tayrona. Deze groepen, de Kankuamo, de Kogui, de Wiwa en de Arhuaco, zijn directe afstammelingen van de Tayrona. De Kogui's zijn te herkennen aan de witte kleding die ze dragen en gehaakte schoudertassen. De steenformaties die er nog staan zijn heilig voor de inheemse groepen. 

Trails in Parque Nacional Natural Tayrona

Er zijn verschillende goed aangegeven wandelpaden in het park. Een gids is dan ook niet nodig. Van de ingang El Zaino naar Castilettes is het ongeveer 4 kilometer lopen. Je kunt ervoor kiezen om tegen betaling dit stuk met een busje af te leggen. Vanaf Castilettes zijn er geen motorvoertuigen toegestaan in het park en je zult je dus alles zelf moeten lopen. Vanaf Castilettes kun je naar Cañaveral lopen waar je gouden stranden en blauwe zee kunt verwachten. Zwemmen wordt hier afgeraden vanwege de sterke stroming. Houd ook rekening met nauwelijks schaduw. Daarom loopt het meerendeel van de bezoekers door naar Arrecifes waar je ook kunt overnachten. Het is ongeveer drie kwartier lopen tot je in Arrecifes bent. Vanuit Arrecifes is het twintig minuten lopen naar La Piscina (letterlijk: het zwembad). Deze plek heet niet voor niets zo: in deze baai kun je heerlijk zwemmen en het is bovendien de beste plek in het park om te snorkelen. Nog eens twintig minuten lopen en je komt in Cabo San Juan del Guía. In totaal vanaf de ingang El Zaino ben je dus zeker anderhalf uur aan het lopen voor je bij Cabo bent. Het is er prachtig met witte stranden en een turkooizen zee. Het is tegelijkertijd ook het meest bezochte strand van het park en daarmee het drukste stukje van het park. Om in Pueblito te komen, ben je iets meer dan een uur aan het lopen vanuit Cabo waar zich een aantal overblijfselen van de Tayrona cultuur bevinden. Het is geen makkelijke weg; een groot deel van het pad is omhoog klimmen en als het geregend heeft, is de weg onbegaanbaar. Ook als je veel bagage bij je hebt kun je deze trail beter overslaan. Vanuit Pueblito kun je of terugkeren naar Cabo of doorlopen naar Playa Brava.

 


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring