Vervoer naar Panama

Als je vliegt naar Panama dan is het waarschijnlijk dat je vliegt op Panama-Stad. Aeropuerto Internacional de Tocumen is de internationale luchthaven van Panama, op 24 kilometer van Panama-Stad gelegen. 

Vervoer in Panama

De meeste binnenlandse vluchten gaan vanaf Aeropuerto Albrook in Panama-Stad. Als reiziger kom je hier bijvoorbeeld terecht als je Bocas del Toro gaat bezoeken. De twee bekendste Panamese maatschappijen zijn Aeroperlas en Air Panama. De meeste binnenlandse bestemmingen in Panama zijn goed en voordelig bereikbaar met de bus. De taxi's (vaak zonder meters) zijn voor Nederlandse begrippen voordelig. Aangezien Panama verscheidene eilanden kent, is ook de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. De enige spoorlijn van het land loopt tussen Panama-Stad en Colón, een mooie route die voert langs het Panamakanaal.

Veiligheid Panama

Panama is over het algemeen veilig voor de reiziger. In de hoofdstad Panama-Stad wordt 's avonds een taxi aanbevolen. Ronduit berucht is de havenstad Colón, die zelfs door veel Panamezen wordt gemeden. Speciale aandacht verdient ook het grensgedeelte met Colombia in de provincie Darién. Alleen reizen is hier niet aan te bevelen.

Vaccinaties Panama

Inentingen zijn niet verplicht voor Panama maar een aantal worden aanbevolen zoals vaccinaties tegen Hepatitis-A, gele koorts en DTP. In bepaalde gebieden worden op gezette tijden malariapillen aanbevolen. Neem zekerheidshalve altijd contact op met gezondheidsinspecties als de GGD en de Travel Clinic voor de meest actuele stand van zaken.

Tijdsverschil Panama

In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland (in de zomertijd is dit 7 uur).

Telefoneren Panama

Het internationale toegangsnummer van Panama is 507. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '507'. Als je vanuit Panama naar Nederland of België belt, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België).

Reisdocumenten Panama

Om Panama te bezoeken heb je een paspoort nodig dat 6 maanden geldig is na terugkeer. Als je langer wilt blijven (maximaal 90 dagen), kun je een verlenging aanvragen bij het bureau van migratie en naturalisatie in Panama-Stad.

Klimaat Panama

Panama heeft een tropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 28 graden. Grofweg kent het land een droge periode die loopt van december t/m april en een regenperiode die loopt van mei t/m november. Hoewel Panama niet heel groot is, zijn er klimatologisch toch de nodige verschillen aan te merken. Zo geldt de periode december t/m april als de warmste en droogste periode voor Panama-Stad. Voor Bocas del Toro zijn dit juist februari, maart, augustus, september en oktober, februari en maart; daarbij moet wel altijd rekening gehouden worden met een subtropische bui. In de bergen in het binnenland, waaronder het toeristische Boquete, is het juist weer beduidend koeler. Van juni tot november kunnen zich tropische stormen en orkanen voordoen in Panama.

Geld Panama

Het betaalmiddel van Panama is de dollar. De Panamese munteenheid, de balboa, is gekoppeld aan de dollar (1 balboa is 1 dollar). De balboa wordt overigens alleen uitgegeven in munten. 
1 euro = 1 USD (richtkoers) 

Elektriciteit Panama

Je hebt in Panama een reisstekker nodig conform het VS systeem.


 

Reisbestemmingen Panama

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring