Vervoer naar Panama
Als je vliegt naar Panama dan is het waarschijnlijk dat je vliegt op Panama-Stad. De internationale luchthaven van Panama is Aeropuerto Internacional de Tocumen op 24 kilometer van Panama-Stad. 

Vervoer in Panama
De meeste binnenlandse vluchten gaan via Aeropuerto Albrook in Panama-Stad. Als reiziger kom je hier bijvoorbeeld als je de de archipel Bocas del Toro wilt bezoeken. De twee bekendste Panamese maatschappijen zijn Aeroperlas en Air Panama. Veel binnenlandse bestemmingen zijn overigens goed en voordelig bereikbaar met de bus. De taxi's (vaak zonder meters) zijn voor Nederlandse begrippen voordelig. Aangezien Panama verscheidene eilanden kent, is ook de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. De enige spoorlijn van het land loopt tussen Panama-Stad en Colón, een mooie route die voert langs het Panamakanaal.

Veiligheid Panama
Panama is over het algemeen veilig voor de reiziger. In de hoofdstad Panama-Stad wordt 's avonds een taxi aanbevolen. Ronduit berucht is de havenstad Colón, zelfs door Panamezen gemeden. Speciale aandacht verdient ook het grensgedeelte met Colombia in de provincie Darién en alleen reizen is hier niet aan te bevelen.

Vaccinaties Panama
Inentingen zijn niet verplicht voor Panama maar een aantal worden aanbevolen zoals vaccinaties tegen Hepatitis-A, gele koorts en DTP. In bepaalde gebieden worden op gezette tijden malariapillen aanbevolen. Neem zekerheidshalve altijd contact op met gezondheidsinspecties als de GGD en de Travel Clinic voor de meest actuele stand van zaken.

Tijdsverschil Panama
In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland (in de zomertijd is dit 7 uur).

Telefoneren Panama
Het internationale toegangsnummer van Panama is 507. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '507'. Als je vanuit Panama naar Nederland of België wilt bellen, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België).

Reisdocumenten Panama
Om het land te bezoeken heb je een paspoort nodig dat 6 maanden geldig is na terugkeer. Als je langer wilt blijven (maximaal 90 dagen), kun je een verlenging aanvragen bij het bureau van migratie en naturalisatie in Panama-Stad.

Klimaat Panama
Panama heeft een tropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 27 graden. Het land kent een droge periode die loopt van december t/m april en een regenperiode die loopt van mei t/m november. Hoewel Panama niet heel groot is, zijn er toch de nodige verschillen aan te merken tussen de populairste toeristische gebieden. Zo geldt de periode december t/m april als de warmste en droogste periode voor Panama-Stad, terwijl voor Bocas del Toro augustus, september, oktober, februari en maart als de droogste maanden worden aangemerkt hoewel er op de archipel altijd wel een subtropische bui kan vallen. In de bergen (in het binnenland) waaronder het toeristische Boquete, is het beduidend koeler dan in Panama-Stad en Bocas del Toro. Van juni tot november kunnen er tropische stormen en orkanen voorkomen in Panama.

Geld Panama
Het betaalmiddel van Panama is de dollar. De Panamese munteenheid, de balboa, is gekoppeld aan de dollar (1 balboa is 1 dollar). De balboa wordt overigens alleen uitgegeven in munten. 
€ 1 = 1,14 USD (richtkoers per 3 november 2018) 

Elektriciteit Panama
Je hebt in Panama een reisstekker nodig conform het VS systeem.


 

Reisbestemmingen Panama

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring