Elche ligt op maar 19 kilometer ten zuiden van Alicante maar is veel onbekender dan de toeristische badplaats. De stad geniet bovenal bekendheid vanwege het palmbos, het grootste van Europa. Verder blinkt Elche uit in schoenen: maar liefst 4 van de 10 schoenen in Spanje worden er geproduceerd. Zeker om in je achterhoofd te houden voor wie een mooi paar op de kop wil tikken. Maar ook de archeologische historie, de fietsroutes langs de rivier, de plaatselijke gastronomie en de Elchestranden zijn voldoende aanleiding om de Spaanse schoenenstad aan te doen. 

Palmbos Elche

Palmbos van Elche

Elche wordt aan drie kanten omringd door palmbomen en naar schatting zijn het zo'n tweehonderduizend stuks. De palmen van Elche worden vaak als één palmbos aangeduid, maar in werkelijkheid zijn er tientallen boomgaarden en tuinen gescheiden door evenveel straten en muren verspreid door de stad. Ook is het goed om te weten dat sommige daarvan kosteloos toegankelijk zijn, terwijl andere met vaste tijden en entree werken. Tot de laatste categorie hoort Huerto del Cura. De entree, 5 euro, is de investering waard. Deze botanische tuin telt namelijk volop bezienswaardigheden waaronder palmbomen van ruim 300 jaar. Maar de hoofdrol is hier weggelegd voor de Palmera Imperial, goe voor een gewicht van ruim 10 ton, een verwijzing naar een bezoek van keizerin 'Sissy' van Oostenrijk. 

Dame van Elche

Wat minder bekend bij het grote publiek, maar Elche is ook de vindplaats van Dama de Elche die dateert uit de 4e of 5e eeuw voor Christus. In 1897 werd deze buste gevonden op 2 kilometer ten zuiden van de stad door een kind in La Alcudia, het voormalige Elche dat door de Moren werd verplaatst. Later is ontdekt dat het beeld gebruikt werd als bewaarplaats voor urn. Voor het origineel van de 'Dame van Elche' moet je overigens afreizen naar het Archeologisch Museum in Madrid. In Elche in Museo Arquelógico y de Historia kan wel de beste kopie bekeken worden die vervaardigd is met een unieke lasertechniek. 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring