Puerta del Sol
Op dit plein en ultieme stadshart luiden de Madrileños elk jaar het nieuwe jaar in met druiven (bij iedere klokslag een druif) en champagne. Het plein staat ook voor veel historie van de stad. In de middeleeuwen stond hier de oostelijke toegangspoort van Madrid en op 2 mei 1808 werden de Fransen er verslagen. Op de hoek van de Calle del Carmen staat een standbeeld van het symbool van Madrid: een uit de klauwen gewassen beer die graait in een aardbeiboom. Lange tijd was er aan het plein ook een grote rol weggelegd voor de reusachtige Tío Pepe reclame aangebracht op het dakterras van Hotel París, maar deze heeft plaats moeten maken voor Apple. Tío Pepe, een begrip in Spanje, is vernoemd naar een van de twee oprichters van het beroemde sherryhuis Gonzalez Byass uit Jerez de la Frontera. 
 
Plaza Mayor
Plaza Mayor was ooit een plein waar ketters berecht werden en stierengevechten plaatsvonden. De indrukwekkende zuilengalerijen maken van het plein een prachtige plek om een drankje te nuttigen op een van de terrassen. Dit grootse en ook gezellige plein met zijn terrasjes en cafeetjes ligt centraal in het oude gedeelte van Madrid op 500 meter ten westen van de Puerta del Sol.

Palacio Real 
Met 135.000 m² en 3.418 kamers is Palacio Real het grootste Koninklijk Paleis van West-Europa. Het werkpaleis van de koning van Spanje herbergt prachtig ingerichte kamers waaronder een gala-eetzaal, een troonzaal en een apotheek. Het paleis, gebouwd op de restanten van een Moors fort, wordt regelmatig gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden. Tegen betaling kun je een rondleiding volgen. Op woensdag (voor bewoners van de Europese Unie) en op 18 mei (de internationale dag van de musea) kun je gratis naar binnen, maar neem wel je paspoort of identiteitsbewijs mee! Op 600 meter te noordwesten van de Plaza Mayor gelegen aan de flaneerpromenade Calle de Bailén. In de omgeving van het Koninklijk Paleis, bevindt zich ook de Santa María la Real de La Almudena, de kathedraal van Madrid waarvan de bouw pas in 1883 begon. Met een combiticket kun je beide gebouwen bezoeken. 

Gran Vía
De Gran Vía is de bekendste straat van Madrid. Deze flamboyante straat herbergt verschillende bouwstijlen die variëren van neoklassiek en art nouveau uit de 19e eeuw tot art deco uit de 20e eeuw. In de straat liggen verscheidene bioscopen, theaters, winkels en hotels. Gebouwen die er uit springen zijn onder meer de Téléfonica (een wolkenkrabber) en de bioscoop Capitol. De Gran Vía is 1,3 kilometer lang en begint in oostelijke richting bij de Calle de Alcalá (eveneens een prominente verkeersader) en eindigt in westelijke richting bij de Plaza de España. 

Plaza de España
Dit symbolische, uitgestrekte stadsplein ligt aan het westelijke uiteinde van de Gran Vía. De vorm van het plein en twee niet te missen wolkenkrabbers stammen uit het Francotijdperk. Met een hoogte van 117 meter is het brede Edificio España nog steeds een van de hoogte gebouwen van Spanje. De Torre de Madrid is met 142 meter nog hoger. Tot 1967 was deze laatste wolkenkrabber het hoogste gebouw van West-Europa. De hoofdrol op de Plaza de España is inmiddels weggelegd voor de monumenten ter ere van de schrijver Cervantes inclusief standbeelden van zijn personages Don Quichot en Sancho Panza. 

Plaza de Cibeles
Dit ronde plein bevindt zich aan het oostelijke uiteinde van de Gran Vía. Rond het plein zijn een aantal prominente gebouwen te onderscheiden.De hoofdrol is weggelegd voor Palacio de Comunicaciones, gelegen op een hoek van de plaza - nu formeel genaamd Palacio de Cibeles geheten. In dit imposante gebouw zat lange tijd het postkantoor gevestigd; sinds 1992 zetelt hier de gemeenteraad. Leuk om te weten het gebouw bevindt zich in verschillende wijken: Centro, Retiro, en Salamanca Dan is ook nog het neobarokke Palacio de Linares, gebouwd in 1873 en midden op het plein staat een zeer weelderige, gebeeldhouwde fontein, Fuente de Cibiles. Aan de andere kant van het plein bevinden zich nog twee andere grote gebouwen: het hoofdkwartier van het leger (Cuartel General del Ejército de Tierra) en het gigantische gebouw van Banco de España. Op het plein zijn veel gebeurtenissen herdacht en gevierd, waaronder de voetbalsuccessen van Real Madrid. 

Plaza de Colón
Dit plein iets ten noorden van de Plaza de Cibiles en ten westen van Salamanca, is een van de prominente plekken van de stad. Het plein is een eerbetoon aan Christoffel Columbus waarvan een opulent standbeeld getuigt. Aan en rondom het Plaza de Colón bevinden zich een aantal bezienswaardigheden. 

Biblioteca Nacional de España
Iets ten zuiden van Plaza de Colón vinden we de nationale bibliotheek van Spanje, 's lands grootste openbare bibliotheek. Filips V stichtte de bibliotheek in 1711. Momenteel herbergt de bibliotheek circa dertig miljoen publicaties.

Museo Arqueológico Nacional
Spanjes Archeologisch Museum is gevestigd in het Palacio de Biblioteca y Museos Nacionales de Madrid, een 20e eeuw neoklassiek gebouw gesitueerd nabij de nationale bibibliotheek. Na zijn verbouwing bestaat het museum uit maar liefst 40 zalen. De heropening vond plaats op 31 maart 2014 in aanwezigheid van de Spaanse president en op 1 april 2014 werden de deuren geopend voor het publiek. 

Nuevos Ministerios 
Nuevos Ministerios is een overheidsgebouw gelegen in noordelijk Madrid. Dit reusachtige gebouw is een voorbeeld van moderne architectuur dat in 1942 onder Franco werd opgeleverd. Nuevos Ministerios (tevens een metrohalte) is gelegen aan de Paseo de la Castellana die loopt van zuidelijk Madrid (vanaf de Plaza de Colón) tot noordelijk Madrid. Naast Nuevos Ministerios zijn in deze prominente Madrileense avenue in de nabije omgeving onder meer Torre de Picasso (met 157 meter de hoogste wolkenkrabber van Madrid), Museo Nacional de Ciencias de Naturales (een museum met onder meer dinosaurissen) en het eerder genoemde Estadio Santiago Bernabéu gelegen.  

Templo de Deblod
Op 500 meter ten noordwesten van de Plaza de España ligt een interessant stadspark. Een opvallende verschijning hier vormt Templo de Deblod. Deze Egyptische tempel uit de 2e eeuw v.Chr. werd ooit door Egypte aan Spanje geschonken als dank voor het redden van oude Egyptische monumenten die onder water waren komen te te staan. Vergeet geen wandeling te maken in dit aangename park dat fraai uitkijkt op het Palacio Real, Parque del Oeste en Casa del Campo. 

Pradomuseum
Eén van Spanjes en Europa's topmusea op het gebied van klassieke kunst: Museo del Prado. Het wereldberoemde en kolossale Pradomuseum werd opgericht in 1819 en is gevestigd in een prachtig gebouw. Het Pradomuseum kent een imposante collectie topstukken met werk van onder meer klassieke Spaanse grootmeesters als El Greco, Goya en Velázquez en beroemde Nederlandse en Vlaamse meesters als Bosch, Bruegel en Rubens. In het Prado kun je met gemak een dag vullen en dan heb je eigenlijk nog te weinig tijd om alles tot je door te laten dringen. Een interessant werk voor Nederlanders om te bekijken is 'De overgave van Breda' van de Spanjaard Diego Velázquez. Op sommige dagen en tijdstippen kan het Prado kosteloos bezocht kan worden en onder voorbehoud hierbij de info: van maandag tot zaterdag van 18:00 tot 20:00 uur, en op zondag van 17:00 tot 19:00 uur. Het museum is verder gratis voor minderjarigen en studenten tussen de 18 en 25 jaar. Verder gelden er gereduceerde prijzen voor 65-plussers. Een regulier ticket kost 16 euro en als je er gids bij neemt dan kom je uit op 25 euro. Het Prado bevindt zich op 1,4 kilometer ten oosten van de Puerta del Sol. 
 
Centro de Arte Reina Sofía
Liefhebbers van moderne kunst gaan naar Centro de Arte Reina Sofía op een steenworpafstand van het Prado. Het museum is gevestigd in een fraai historisch pand dat is uitgerust met emoderne, glazen liftschachten. De grootste trekpleister van Reina Sofía is Guernica, het beroemdste werk van Picasso. In het Reina Sofia kun je gratis naar binnen op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 21:00 uur en op zondag van 13:30 tot 19:00 uur. Een regulier kaartje kost 8 euro. 

Museo Thyssen-Bornemisza
Om het rijtje Madrileense topmusea af te ronden stap je binnen bij het particuliere museum van de Duitse familie Thyssen. Je vindt in Museo Thyssen-Bornemisza een zeer gevarieerde verzameling kunst van de 14 tot de 20e eeuw. Tot de collectie behoren werken van grote namen als Rubens, Van Dyk, Goya, Van Gogh en Picasso. Op maandag kun je gratis naar binnen tussen 12:00 en 16:00 uur. Een regulier kaartje kost 12 euro. 

Parque del Retiro
Het Retiro is het bekendste stadspark van Madrid. Met 118 hectare (1.180.000 m²) biedt het park eindeloze recreatiemogelijkheden en talrijke bezienswaardigheden. Paseo de las Estatuas is een laan waar tientallen beelden staan ter ere van de vorsten van Spanje. In het centrum van het park aan de oevers van het parkmeer waar roeiboten varen, staat een enorm ruitersstandbeeld van Alfonso XII. Ten zuiden van de plas liggen twee paleizen. Een daarvan is Palacio de Cristal, een bijzonder bouwwerk van metaal en glas geïnspireerd op het Crystal Palace die in 1887 gebouwd werd door Ricardo Velázquez Bosco. Het andere paleis is vernoemd naar deze architect. Palacio de Velázques is een neoklassiek gebouw met rode bakstenen gebouwd in 1883. Vooral op zondagen stroomt het Retiro vol, terwijl je in de zomer veel (theater)voorstellingen kunt verwachten. Het Retiro ligt op 800 meter ten noordoosten van het Prado. 
  
Faro de Madrid
De 'Vuurtoren van Madrid' is een relatief nieuw gebouw in het westelijk deel van de stad. De moderne observatietoren werd gebouwd in 1992 toen Madrid de titel ´Culturele Hoofdstad van Europa´ droeg. Vanaf de top (92 meter hoog) heb je een groots uitzicht over Madrid. 

Estadio Santiago Bernabéu
Om de meest succesvolle voetbalclub ter wereld (Real Madrid won 11 keer de Champions League) kan niemand heen. Voor voetballiefhebbers is een bezoekje aan het rijkelijk gevulde museum in de thuishaven van Madrid een must. Nog beter is natuurlijk om een wedstrijd bezoeken en met een beetje geluk (een clubcard is niet nodig) kun je de voetbalsterren dan met eigen ogen in levende wijze zien spelen. Het stadion van Real Madrid ligt een flink stuk in het noorden van Madrid op ruim 4 kilometer van de Puerta del Sol. 

Tropische tuin in Atocha
Misschien niet het eerste waar je aan denkt: het bezoeken van een treinstation. Maar Atocha heeft met een tropische tuin een bijzondere attractie in huis. En tropisch is ook de temperatuur van gemiddeld 29 graden en een luchtvochtigheid van 85% in het grootste treinstation van Madrid. Architect van het 'nieuwe' Atocha is Rafael Moneo, die de uitbreiding en renovatie tussen 1985 en 1992 voor zijn rekening nam. En als je toch op het station bent, waarom zou je dan niet op de trein naar Toledo springen, één van de oudste en meest romantische steden van Spanje. Atocha ligt 3 kilometer ten zuidwesten van de Puerta del Sol. 

Plaza de Toros de las Ventas
De grootste stierenarena van Spanje bevindt zich in de wijk Guindalera in het district Salamanca. Liefhebbers uit heel de wereld zien Plaza de Toros de las Ventas als het walhalla van het stierenvechten. In de arena traden ook grote artiesten op als The Beatles, Shakira en Enrique Bunbury. En recenter trapte Coldplay hier nog zijn tour af.  

Matadero
In het zuiden van Madrid ligt dit opmerkelijke, zeer uitgestrekte kunstcentrum dat lange tijd dienst deed als het slachthuis van de stad. In 2007 vond de wonderlijke transformatie plaats waarbij vlees werd ingeruild voor design, kunst, dans, mode, literatuur en film. Het idee was om Spaanse en internationale creatievelingen met elkaar en hun publiek in contact te brengen. In het gebouw kun je uren dwalen en je verbazen over de vele ruimtes en zalen van het reusachtige complex gevuld met werkruimtes, filmzalen, bibliotheken, cafetarias, speelzalen en heel veel meer. Matadero bevindt zich in het district Arguanzela, 3 kilometer ten zuiden van de Puerta del Sol.   

Parque Lineal del Manzanares
Sinds april 2011 is Madrid een park rijker. Deze groenstrook ligt aan beide kanten van de rivier Manzanares en is uitgerust met skatebanen, speelplaatsen, fonteinen en een stadstrand waar in de zomer gretig gebruik van wordt gemaakt. Het park ligt in zuidelijk Madrid op 3,5 kilometer ten zuiden van Matadero. 

Casa de Campo
In het uiterste westen van Madrid ligt een enorme groenstrook van 1722 hectare. Eeuwenlang was Casa de Campo exclusief bestemd voor de Spaanse koninklijke familie. Dit veranderde in 1931 toen het toegankelijk werd voor alle Madrilenen. Er zijn geen echte grote bezienswaardigheden te vinden, maar de enorme groene ruimte leent zich wel goed om te wandelen, te hardlopen of te fietsen. Voor kinderen is Casa de Campo vooral interessant vanwege het pretpark met achtbanen en waterattracties. Ook is er een dierentuin met een aquarium te vinden. Je kunt er met de metro komen via het donkerblauwe traject met als eindbestemming het metrostation 'Casa de Campo.' Maar veel spectaculairder is een entree met de teleférico (kabelbaan), die Parque Oeste verbindt met Casa de Campo, een afstand van 2,5 kilometer.  

Terug naar introductie Madrid


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring