Pleinen van Madrid

Puerta del Sol
Het iconische Puerta del Sol staat voor veel historie van de stad. In de middeleeuwen stond hier de oostelijke toegangspoort van Madrid waar op 2 mei 1808 de Fransen werden verslagen. Op de hoek van de Calle del Carmen staat een standbeeld van het symbool van Madrid: een uit de klauwen gewassen beer die graait in een aardbeiboom. Op dit plein en ultieme stadshart van Madrid luiden de madrileños elk jaar het nieuwe jaar in met druiven (bij iedere klokslag een druif) en champagne. 
  
Plaza Mayor
Plaza Mayor was ooit een plein waar ketters berecht werden en stierengevechten plaatsvonden. Inmiddels is het een toeristische attractie van formaat. De indrukwekkende zuilengalerijen maken van dit grootse en ook sfeervolle plein een prachtige plek om een drankje te nuttigen op een van de terrassen. Plaza Mayor is centraal gelegen in het oude gedeelte van Madrid op 500 meter ten westen van de Puerta del Sol.

Plaza de España
Plaza de España is een uitgestrekte stadsplein gesitueerd aan het westelijke uiteinde van de Gran Vía. De vorm van het plein, inclusief twee niet te missen wolkenkrabbers, stammen uit het Francotijdperk. Met 117 meter is het brede Edificio España nog steeds één van de hoogte gebouwen van Spanje. Met zijn 142 meter is de Torre de Madrid nog hoger. Tot 1967 zelfs het hoogste gebouw van West-Europa. De hoofdrol is weggelegd voor de monumenten ter ere van de schrijver Cervantes waaronder standbeelden van zijn personages Don Quichot en Sancho Panza. 

Plaza de Cebiles
Plaza de Cebiles bevindt zich aan het oostelijke uiteinde van de Gran Vía. Gelegen op een hoek (formeel Palacio de Cibeles geheten) staat Palacio de Comunicaciones. In dit imposante gebouw zat lange tijd het postkantoor van Madrid gevestigd. Sinds 1992 zetelt hier de gemeenteraad. Interessant weetje: het gebouw bevindt zich in verschillende wijken: Centro, Retiro, en Salamanca. Gebouwd in 1873 springt ook het neobarokke Palacio de Linares in het oog. Midden op het plein staat ook nog een zeer weelderige, gebeeldhouwde fontein: Fuente de Cibiles. Aan de andere kant van het plein vinden we nog twee andere grote gebouwen: het hoofdkwartier van het leger (Cuartel General del Ejército de Tierra) en het gigantische gebouw van Banco de España. Op het plein zijn veel gebeurtenissen herdacht en gevierd waaronder de voetbalsuccessen van Real Madrid. 

Plaza de Colón
Plaza de Colón, iets ten noorden van de Plaza de Cibiles en ten westen van Salamanca, is een van de prominente plekken van Madrid. Het plein is een eerbetoon aan Christoffel Columbus. Aan en rondom het Plaza de Colón bevinden zich een aantal bezienswaardigheden waaronder een opulent standbeeld van de ontdekkingsreiziger. De prominente Paseo de la Castellana komt uit op het plein.   

Palacio Real 

Met 135.000 m² en 3.418 kamers is Palacio Real met afstand het grootste Koninklijk Paleis van West-Europa. Het werkpaleis van de koning van Spanje herbergt prachtig ingerichte kamers waaronder een gala-eetzaal, troonzaal en apotheek. Gebouwd op de restanten van een Moors fort wordt het paleis met regelmaat gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden. Tegen betaling kunnen ook rondleidingen gevolgd worden.  Aan de flaneerpromenade Calle de Bailén in de omgeving van het Koninklijk Paleis vind je ook Santa María la Real de La Almudena. De bouw van de Kathedraal van Madrid startte pas in 1883. Met een combiticket kun je beide gebouwen bezoeken. 

Gran Vía

Met een lenge van 1,3 kilomter is de Gran Vía de beroemdste straat van Madrid. De flamboyante avenida herbergt een groot aantal bouwstijlen waaronder neoklassiek en art nouveau uit de 19e eeuw en art deco uit de 20e eeuw. In de Gran Vía staan verscheidene bezienswaardige bioscopen, theaters, winkels en hotels. Gebouwen die de aandacht trekken, zijn o.m. de wolkenkrabber Telefónica en de bioscoop Capitol. De Gran Vía begint in oostelijke richting bij de Calle de Alcalá (eveneens een prominente verkeersader) om in westelijke richting te eindigen bij de Plaza de España. 


De beroemde musea van Madrid

Prado museum
Museo del Prado is het bekendste museum van Spanje en één van de topmusea van Europa op het gebied van klassieke kunst. Opgericht in 1819 is het wereldberoemde en kolossale Prado museum gevestigd in een prachtig gebouw. Een imposante collectie topstukken is een understatement met werk van onder meer klassieke Spaanse grootmeesters als El Greco, Goya en Velázquez en beroemde Nederlandse en Vlaamse meesters als Bosch, Bruegel en Rubens. In het Prado vul je met gemak een dag. En eigenlijk heb je dan nog veel te weinig tijd om alles tot je door te laten dringen. Een interessant werk om te bekijken van de Spanjaard Diego Velázquez: De overgave van Breda. Een normaal ticket kost 15 euro. Bekijk op Museo del Prado meer over de entree en openingstijden. 

Centro de Arte Reina Sofía
Liefhebbers van moderne kunst gaan naar Centro de Arte Reina Sofía op een steenworpafstand van het Prado. Gevestigd in een fraai historisch pand is het museum uitgerust met een moderne, glazen liftschachten. De grootste trekpleister van Reina Sofía is Guernic is het beroemdste werk van Picasso. Een regulier ticket is 12 euro. 

Thyssen Bormeiszma museum
Museo Thyssen-Bornemisza biedt een zeer gevarieerde verzameling kunst van de 14 tot de 20e eeuw. Tot de collectie van dit p
articuliere museum van de Duitse familie Thyssen behoren werken van grote namen als Rubens, Van Dyk, Goya, Van Gogh en Picasso. Entree is 13 euro. Ook Museo Thyssen-Bornemisza is gelegen aan de Paseo del Prado. 

Archeologisch museum
Museo Arquelógico Nacional is gevestigd in een 20e eeuw neoklassiek gebouw gesitueerd nabij de nationale bibibliotheek: Palacio de Biblioteca y Museos Nacionales de Madrid. De heropening van het museum vond plaats op 31 maart 2014 in aanwezigheid van de Spaanse president. Na zijn verbouwing bestaat het museum uit maar liefst 40 zalen. Ook in dit goed aangeschreven en moderne museum kun je met gemak een dag vullen. Zo kun je bijvoorbeeld leren over de ontstaansgeschiedenis van Spanje. Entree 3 euro.

Estadio Santiago de Bernabéu
Om de meest succesvolle voetbalclub ter wereld (Real Madrid won 14 keer de Champions League) kunnen sport- en voetballiefhebbers niet heen. Voor voetballiefhebbers is een bezoekje aan het rijkelijk gevulde museum in de thuishaven van Madrid dan ook een must. Nog beter natuurlijk om een wedstrijd bezoeken om de voetbalsterren (een clubcard is niet nodig) met eigen ogen te zien spelen. Het stadion van Real Madrid ligt een flink stuk in het noorden van Madrid op ruim 4 kilometer van de Puerta del Sol. 

Templo de Deblod
Op 500 meter ten noordwesten van de Plaza de España bevindt zich een interessant stadspark (Parque de la Montaña) waar Templo de Deblod een opvallende vertoning vorming. Een Egyptische tempel uit de 2e eeuw v.Chr. werd ooit door Egypte aan Spanje geschonken als dank voor het redden van oude Egyptische monumenten die onder water waren komen te te staan. Vergeet geen wandeling te maken in dit aangename park dat fraai uitkijkt op het Palacio Real, Parque del Oeste en Casa del Campo. 

Parken van Madrid 
Parque del Retiro
Het bekendste stadspark van Madrid is Parque del Retiro. Met 118 hectare (1.180.000 m²) biedt het park eindeloze recreatiemogelijkheden en een hele reeks bezienswaardigheden. Zo is er de Paseo de las Estatuas, een laan waar tientallen beelden staan ter ere van de Spaanse vorsten. In het centrum van het park aan de oevers van het geliefde parkmeer waar roeiboten varen, vinden we een enorm ruiterstandbeeld van Alfonso XII. Ten zuiden van de plas bevinden zich twee paleizen waaronder Palacio de Cristal. Het is een bijzonder bouwwerk van metaal en glas geïnspireerd op het Crystal Palace die in 1887 gebouwd werd door Ricardo Velázquez Bosco. Het andere paleis, vernoemd naar de, architect. Palacio de Velázques is een neoklassiek gebouw met rode bakstenen gebouwd in 1883. Vooral op zondagen stroomt het Retiro vol. In de zomer kun je er veel (theater)voorstellingen verwachten. 

Casa de Campo
In het uiterste westen van Madrid ligt nog een enorme groenstrook van 1722 hectare in het verschiet. Eeuwenlang was Casa de Campo exclusief bestemd voor de Spaanse koninklijke familie. In 1931 werd het toegankelijk voor alle Madrilenen. Dit enorme grote park leent zich om te wandelen, te hardlopen of te fietsen. Voor kinderen is Casa de Campo vooral interessant vanwege het pretpark met achtbanen en waterattracties. Ook is er voor de kinderen een dierentuin met aquarium. Je komt er met de metro via het donkerblauwe traject met als eindbestemming het metrostation 'Casa de Campo.' De spectaculairste entree maak je met de kabelbaan (teleférico) die Parque Oeste verbindt Casa de Campo, een afstand van 2,5 kilometer.  

Parque Lineal del Manzaneres 
Sinds april 2011 is Madrid een park rijker. Uitgerust met skatebanen, speelplaatsen, fonteinen en een waar stadsstrand waar in de zomer gretig gebruik van wordt gemaak. Gelegen aan beide kanten van de rivier Manzanares is deze groenstrook gelegen in zuidelijk Madrid op 3,5 kilometer ten zuiden van Matadero.  

Plaza de Toros de Ventas
De grootste stierenarena van Spanje bevindt zich in de wijk Guindalera in het district Salamanca. Liefhebbers uit heel de wereld zien Plaza de Toros de las Ventas als het walhalla van het stierenvechten. In de arena traden grote artiesten op als The Beatles, Shakira, Enrique Bunbury en Coldplay. 

Matadero
In het zuiden van Madrid ligt dit opmerkelijke, zeer uitgestrekte kunstcentrum. Lange tijd deed dit gebouw dienst als het slachthuis van de stad. In 2007 vond de wonderlijke transformatie plaats; vlees werd ingeruild voor design, kunst, dans, mode, literatuur en film. Het idee was om Spaanse en internationale creatievelingen met elkaar en hun publiek in contact te brengen. In het gebouw kun je uren dwalen en je verbazen over de vele ruimtes en zalen van het reusachtige complex: werkruimtes, filmzalen, bibliotheken, cafetaria's en speelzalen. Matadero bevindt zich in het district Arguanzela, 3 kilometer ten zuiden van Puerta del Sol.   

Nog meer Madrid

Nuevos Ministerios
 Nuevos Ministerios is een enorm overheidsgebouw gelegen in noordelijk Madrid. Dit reusachtige gebouw is een voorbeeld van moderne architectuur dat in 1942 onder Franco werd opgeleverd. Nuevos Ministerios (tevens een metrohalte) is gelegen aan de Paseo de la Castellana die loopt van zuidelijk Madrid (vanaf de Plaza de Colón) tot noordelijk Madrid. Naast Nuevos Ministerios zijn in deze prominente Madrileense avenue in de nabije omgeving onder meer Torre de Picasso (met 157 meter de hoogste wolkenkrabber van Madrid), Museo Nacional de Ciencias de Naturales (o.m. dinosaurussen) en het eerder genoemde Estadio Santiago Bernabéu gelegen.  

Biblioteca Nacional de España
Iets ten zuiden van Plaza de Colón vinden we de nationale bibliotheek van Spanje. En tevens 's lands grootste openbare bibliotheek. Filips V stichtte de bibliotheek in 1711. Momenteel herbergt de bibliotheek circa dertig miljoen publicaties. Een aanrader voor liefhebbers van historie, architectuur en bovenal boeken. 

Faro de Madrid 
De 'Vuurtoren van Madrid' - een soort van Euromast - is een relatief nieuwe aanwinst in het westelijk deel van de stad. De moderne observatietoren werd gebouwd in 1992 toen Madrid Culturele Hoofdstad van Europa was. Vanaf de top (92 meter hoog) heb je een groots uitzicht over Madrid. 

Treinstation Atocha
Het grootste treinstation van Madrid heeft met zijn tropische tuin een bijzondere attractie in huis. De temperatuur van gemiddeld 29 graden en een luchtvochtigheid van 85% zijn daarop aangepast. Architect van het 'nieuwe' Atocha is Rafael Moneo. Hij nam de uitbreiding en renovatie tussen 1985 en 1992 voor zijn rekening. Artocha is ook het station waar je de trein kunt pakken naar interessante omringende historische steden als Toledo. Op 3 kilometer ten zuidwesten van de Puerta del Sol. 

Terug naar introductie Madrid


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring