Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos

Jose Berendse woont al sinds de jaren 90 in Peru en heeft een schat aan reiservaring opgedaan in dit prachtige en veelzijdige land. Na eerst de taalschool Amauta opgezet te hebben, volgde Dos Manos, een reisorganisatie die tours en treks organiseert. Jose vertelt over de populairste trails inclusief verrassende alternatieven voor de beroemde Inca Trail. Daarnaast geeft ze tips voor wie een cursus Spaans wil combineren met een mooie rondreis door Peru. 

  

Dos Manos bestaat al sinds 2003. Hoe zijn jullie eigenlijk in Peru terecht gekomen?

'Ik ben in de jaren 90 in Peru gaan wonen, in Cusco, na een lange reis door Zuid-Amerika. Nadat mijn man César en ik eerst de taalschool Amauta opgezet hebben, hebben we later - inderdaad in 2003 - het reisbureau geopend. Dat was eigenlijk vooral op verzoek van de studenten die Spaans lessen bij Amauta volgden: zij waren altijd op zoek naar een betrouwbaar en niet te duur reisbureau. Zo is 'Dos Manos Peru Travel' geboren en begonnen we tours en tickets voor de studenten te organiseren. Maar al snel kreeg het reisbureau ook een eigen naam en een eigen publiek dat tours in Peru via ons boekte, zonder dat ze iets met de Spaanse school te maken hadden.

We zijn nu vooral gespecialiseerd in Zuid-Peru, zowel 'adventure'  - denk aan rafting, treks, zipline, biking etc -  als traditionele tours én bijzondere tours. We bieden bijvoorbeeld ook workshops aan, zoals 'Peruaans Koken', 'Salsa Dansen' en dat soort dingen. Dankzij de contacten bij de sociale projecten waar we vrijwilligers plaatsen, kunnen we voor kleine groepjes ook een bezoek aan een kliniek voor kinderen organiseren als mensen graag een donatie willen doen.'

Dos Manos biedt een groot aantal tours aan in Peru: van stedentours Lima en Arequipa tot de populaire Inca Trail. Wat is jullie populairste tour en wat is je persoonlijke favoriet?

'Er worden heel veel treks en tours naar Machu Picchu geboekt. De populairste tour blijft denk ik toch de Inca Trail, de beroemde 4 daagse trek naar de oude Incastad. Maar dit is niet de meest geboekte tour, helaas, omdat deze trek vaak al maanden van te voren is volgeboekt. Mensen vinden dat vaak wel even jammer, maar dat hoeft eigenlijk niet want er zijn alternatieve treks die net zo mooi of nog mooier zijn!

'Een van deze alternatieve treks is de Salkantay Trek'

Een van deze alternatieve treks is de Salkantay Trek die meer variatie in landschap biedt dan de Inca Trail; of de Inca Jungle Trek die meer afwisseling in activiteiten heeft. Deze trek combineert lopen met fietsen en, eventueel, river raften of zip-lining. Al deze treks eindigen met een bezoek aan Machu Picchu, en dat blijft voor mij toch wel een hele magische bestemming. Hoe vaak je er ook heen gaat, ik blijf het prachtig vinden. De ligging is prachtig, de ruïnes zijn zo groot en indrukwekkend, het landschap er omheen is imposant, en het verhaal erachter is mooi! Maar dat geldt eigenlijk voor de hele vallei die tussen Cusco en Machu Picchu ligt, de Heilige Vallei van de Inca's.

Verder vind ik de Colca Canyon, ten noorden van Arequipa, ook heel indrukwekkend. Maar ook andere streken van Peru zijn zo de moeite waard: het regenwoud is een wereld op zich, en de Peruaanse kust is wéér heel anders. Sandboarden in Inca is een topper deze dagen maar ik ben ook heel erg gecharmeerd van dorpjes als Mancora en Huanchaco, aan de kust ten noorden van LIma, waar je kunt surfen. Echt wéér totaal iets anders.'
 
Amauta verzorgt ook Spaanse lessen in Cusco. Wat zou je mensen willen adviseren die een cursus Spaans willen combineren met een reis door Peru?

  


'Spaans leren en rondreizen door Peru is een unieke ervaring, al dan niet gecombineerd met vrijwilligerswerk wat veel studenten ook doen. Peru is zo'n mooi land dat het eigenlijk zonde zou zijn om alléén maar te gaan om Spaans te leren op één enkele locatie, zonder wat van het land te zien.

'Vanuit onze school in Cusco kun je een week in de Heilige Vallei gaan studeren of een week in het Peruaanse regenwoud.'

We hebben daar ook op ingespeeld, door Spaanse lessen op meerdere locaties aan te bieden. Vanuit onze school in Cusco kun je een week in de Heilige Vallei gaan studeren of een week in het Peruaanse regenwoud. Daarnaast gaan veel mensen nog zelfstandig op rondreis nadat ze de cursus afgesloten hebben. Ondanks wat klassieke 'ontberingen', zoals bussen die te laat vertrekken, koude avonden, een keer gezakkenrold worden en eventueel maagklachten, is Peru prima te bereizen!  Wij helpen je graag om je route uit te stippelen en je tijdrovende klussen uit handen te nemen, zoals het boeken van hotelletjes, tickets, of bepaalde tours. En dan kun je echt met een gerust hart aan het rondreizen slaan en ervan genieten!'
 
Heb je tot slot nog iets wat je aan onze lezers zou willen meegeven? 

'Als je onze Facebookpagina's Dos Manos en Amauta gaat volgen dan krijg je een heel goed beeld van wat we doen en wie we zijn en zul je door ons enthousiasme nog meer zin krijgen in je reis naar Peru! Door Peru reizen is een geweldige ervaring en als je dat wilt combineren met Spaans, prima! We bieden je cursussen op alle niveaus. Bedenk dat het Spaans van Peru een van de best uitgesproken varianten is, een prima land dus om je Spaans te leren. Ik hoef je niet te vertellen dat Spaans steeds belangrijker wordt en dat het in vele landen gesproken wordt.

'Het Spaans en de Latijns-Amerikaanse en Spaanse cultuur zullen op de een of andere manier je leven verrijken'

Het Spaans en de Latijns-Amerikaanse en Spaanse cultuur zullen op de een of andere manier je leven 'verrijken', al klinkt dat wat hoogdravend: er spreekt zoveel levenslust en vrolijkheid uit de muziek, en recepten, de dansen, de feesten, de taal en de mensen! Je zult er geen spijt van krijgen!'

Klik hier verder voor alle contactgegevens van Dos Manos en AmautaBlog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring