Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?

Weleens nagedacht om een rechtenstudie te volgen in een van de Spaanstalige landen? Journalisten van Business Insider keek naar de kosten, baankansen, salarissen en de beste universiteiten voor negen landen. Spaanstalige Wereld zoomt in op Spanje en Mexico en doet een aantal verrassende bevindingen. 


Rechtenstudie Spanje

In Spanje duurt een rechtenstudie vijf tot zes jaar: een vier jaar lange bachelor, een verplichte 1,5 jaar master en een stage in een juridisch bedrijf of bij een juridische afdeling van een bedrijf. Toekomstige juristen in Spanje leggen een bekwaamheidstest af die jaarlijks wordt afgenomen door het ministerie van Justitie. In Spanje ben je voor je studiekosten in totaal 4.800 tot 6.000 euro kwijt. Maar bij privé-universiteiten kan dit per jaar oplopen tot 32.000 euro. Afgestudeerde juristen in Spanje vinden binnen 3 tot 6 maanden een baan. Als eerstejaars jurist kun je in Spanje in de particuliere sector rekenen op een jaarsalaris van 14.400 tot 18.000 euro. Na twee jaar groeit het salaris gestaag door naar 24.000 tot 36.000 euro. Tot de beste universiteiten van Spanje worden o.m. Universidad de Navarra, Universidad Pompeu Fabra (Barcelona) en Universidad Complutense de Madrid gerekend. 

Rechtenstudie Mexico

In Mexico duren de meeste rechtenstudies 4,5 jaar. De studiekosten kunnen aanzienlijk verschillen afhankelijk van de universiteit. Wie gaat studeren aan de National Autonomous University Mexico betaalt voor de toelatingstest slechts 16 euro en voor de studie het symbolische bedrag van 0,04 cent! Maar wie bijvoorbeeld gaat studeren aan de Tec de Monterrey betaalt net iets meer: zo'n 45.000 euro. Om aan de slag te kunnen in Mexico na de rechtenstudie is een professionele licentie nodig. Deze kan verkregen worden met een scriptie of een algemeen examen. De baankansen in Mexico zijn zeer gunstig: de werkgelegenheidsgraad lag in 2020 op 94,8 procent. Maar het gemiddelde startsalaris in Mexico is met 6.000 euro vanuit Nederlands perspectief laag te noemen (mind you: beginnende juristen in Nederland verdienen circa 34.000 euro). Gerenommeerde universiteiten in Mexico zijn o.m. CIDE, UNAM, Universidad Autónoma de Nuevo León en Universidad de las Américas Puebla. 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring