Terug

Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking

29-08-2014 Redactie
Twijfel je tussen het leren van een nieuwe taal of vrijwilligerswerk? Bij Pop Wuj in Quetzaltenango in Guatemala kan het allebei! Dat wil zeggen, je leert Spaans en draagt tegelijkertijd bij aan het leven van de lokale Mayabevolking. Spaanstalige Wereld spreekt met schoolcoördinator Jorge Archila over zijn organisatie en stad omringd door een verscheidenheid aan natuurschoon.  

 

Jullie school is gevestigd in de Guatemalteekse stad Quetzaltenango,ook bekend als Xela. Wat voor stad en omgeving kunnen Nederlandse taalstudenten verwachten?

'Xela is gelegen in de bergachtige hooglanden van Guatemala, 2333 meter boven de zeespiegel. Xela is de op één na grootste stad van het land. Zoals in andere grote steden vind je hier veel restaurants, kunst, cultuur, sportfaciliteiten en een uitgebreid nachtleven.

'Toch is Quetzaltenango geen typische toeristenstad want het toerisme hier is vooral gericht op het culturele en sociale bewustzijn'

Binnen en buiten de stad valt er van alles te zien. Inheemse markten en dorpjes, oude kerken, natuurlijke sauna's, hete vulkanische bronnen en exotische bloemen en planten. Toch is Quetzaltenango geen typische toeristenstad want het toerisme hier is vooral gericht op het culturele en sociale bewustzijn.

Je kunt hier een interessante mix van culturen en religies verwachten. Quetzaltenango staat in Guatemala namelijk bekend als de wieg van de cultuur. Daarnaast kent de stad maar liefst 11 universiteiten wat veel jongeren naar de stad trekt. Veel buitenlanders komen naar de regio om vrijwilligerswerk te doen al dan niet gecombineerd met een cursus Spaans. De meeste mensen in en rondom Xela spreken geen andere taal dan Spaans en dat maakt het een zeer geschikte leeromgeving! Het is ook een geschikte stad om kennis te maken met de Guatemalteekse en lokale Mayacultuur die hier nog heel puur is.

'Omdat het gebied rondom Xela een ongeëvenaarde hoeveelheid microklimaten kent, is er er een unieke flora en fauna'

Xela is omgeven door imposante natuur, echt een must voor natuurliefhebbers. Indrukwekkende berglandschappen en imposante vulkanen liggen op slechts een paar minuten van het centrum van de stad. Uitermate geschikt voor wandelingen en excursies. Omdat het gebied rondom Xela een ongeëvenaarde hoeveelheid microklimaten kent, hebben we een unieke flora en fauna. En de stad ligt ook nog eens dicht bij de vulkanische stranden van de Atlantische Oceaan. Evenmin te missen is een bezoek aan één van de vele vermaarde koffie- en fruitplantages!' 
 

Pop Wuj kent een bijzonder aanbod programma's. Van Medisch Spaans tot een Vrijwilligersprogramma voor leraren. Kun je ons hier meer over vertellen?

'Onze programma's en projecten zijn geschikt voor iedereen. We hebben eigenlijk maar één voorwaarde: respecteer de regionale culturele rijkdommen en overtuigingen van de lokale bevolking. Ondanks de specifieke programma's en doelgroepen is iedereen welkom om zich in te schrijven voor onze cursussen. Voor sommige projecten geldt wel de voorwaarde dat je minimaal 4 weken deelneemt. Dit is anders voor ons reguliere programma waarvoor geen vaste begin- of eindtijd is vastgesteld.

We hebben eigenlijk maar één voorwaarde: respecteer de regionale culturele rijkdommen en overtuigingen van de lokale bevolking.

Het programma Medisch Spaans is bijvoorbeeld specifiek gericht op medische studenten en professionals. Het programma voor docenten is bedoeld voor iedereen die leservaring wilt opdoen. Overigens kun je bij ons ook reguliere lessen Spaans volgen zonder vrijwilligerswerk. En wellicht ook aardig om te melden dat je bij ons ook online lessen kunt volgen, losse uren of een complete cursus. De perfecte voorbereiding of aanvulling op je taalreis. 
 
 
Ons Vrijwilligersprogramma Programa de Trabajo Social y Servico Comunitario biedt studenten de mogelijkheid om direct samen te werken met de mensen binnen de lokale gemeenschappen. Je neemt dan deel aan verschillende ontwikkelingprogramma's. Dit is heel gevarieerd. Denk dan aan een herbebossingsproject, een familiesteunpunt voor kinderopvang met bijbehorende groente- en moestuinen, het monitoren van de openbare gezondheid, het geven van voorlichting over voeding en educatie of de bouw van betere ecologische kachels en milieuprojecten. Maar ook studenten die het reguliere programma Spaans volgen, kunnen deelnemen aan deze vrijwilligersprojecten. Een uitzondering hierop vormt ons zorgproject die exclusief bedoeld is voor de studenten 'Medisch Spaans'. Studenten die deelnemen aan het Sociale Werkprogramma krijgen veel verantwoordelijkheid en hebben een leidende rol in onze sociale en educatieve projecten. Bekijk ook ons blog als je hierin geïnteresseerd bent. 
 
De studenten die Medisch Spaans volgen, krijgen Spaanse lessen met veel aandacht voor medisch jargon en de gezondheidszorg in Guatemala. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid om in onze medische kliniek te komen te werken die gratis medische hulp verstrekt aan mensen in de regio waaronder enkele rurale gemeenschappen in de westelijke hooglanden van Guatemala. De studenten Medisch Spaans werken twee dagen per week in onze eigen medische kliniek en één dag in een mobiele kliniek. Studenten die het programma Spaans voor Docenten volgen kunnen ervaring opdoen als docent Spaans in een publieke basisschool in Quetzaltenango.'
 

Pop Wuj organiseert uiteenlopende ontwikkelingsprojecten. Kun je ons wat recente voorbeelden geven?

'We beschikken over een medische kliniek en een familiesteunpunt waar gezinnen terecht kunnen voor hulp, informatie en kinderopvang. Ons familiesteunpunt is, met uitzondering van het weekend, dagelijks geopend. We serveren hier maaltijden en vangen de kinderen op na school. Drie keer per maand brengen we een bezoek aan de rurale gemeenschappen als onderdeel van ons voedingsprogramma. Wij helpen de lokale bevolking bovendien met het opzetten van speciale activiteiten zoals feesten en onderwijsprojecten over het milieu. Daarnaast helpen we met de bouw van veilige kachels op het platteland zodat de bewoners niet langer de rook hoeven in te ademen en bosbranden voorkomen kunnen worden. 
 
 
 
In het regenseizoen werken we aan ons herbebossingsprogramma. We planten dan bomen op het land van de gemeenschappen die onderdeel uitmaken van onze kachel- en educatieprojecten. Samen met de kinderen van het familiesteunpunt planten we ook groenten in onze moestuin, zoals radijzen, bieten en uien. Op deze manier kunnen we de kinderen en hun families op een goedkope manier van voedsel voorzien. 
 
De meeste kinderen van het familiesteunpunt ontvangen studiebeurzen zodat ze in de stad naar school kunnen. Met ons voedselprogramma kunnen we ze dagelijks een warme maaltijd bieden. We leren de moeders ook hoe ze zelf gezonde maaltijden voor hun gezin kunnen bereiden. Verder geven we informatie over gezondheidszorg en helpen we ze op weg in het onderwijssysteem. Daarnaast ontvangt iedereen binnen de gemeenschap gratis medische zorg in onze kliniek. Hiermee helpen we de lokale bevolking zichzelf te ontwikkelen en vergroten we hun kansen op een betere toekomst.'
 

Samenvattend, wat maakt Pop Wuj en Xela zo bijzonder voor taalstudenten?

'Wij zijn een non-profitorganisatie die gratis ontwikkelingshulp verlenen aan gemeenschappen in de regio. We zijn niet afhankelijk van overheidssteun en onze studenten kunnen direct zien waar hun geld naartoe gaat. Ons motto is: Spaans leren terwijl je de Guatamalteekse gemeenschap helpt. En dat is precies wat een verblijf bij ons zo bijzonder maakt.

'Ons motto is: Spaans leren terwijl je de Guatamalteekse gemeenschap helpt. En dat is precies wat een verblijf bij ons zo bijzonder maakt.'

Dat betekent uiteraard niet dat de student alleen maar aan het werk wordt gezet! Het zou jammer zijn als je al die mooie plekken van Guatemala zou missen. Goed om te weten, de meeste daarvan bevinden zich in de omgeving van Xela. Maar ook de stad zelf is een aangename plaats om te verblijven, zowel overdag als 's avonds.'

Meer weten? Lees dan verder en kom in contact met taalschool Pop Wuj in Guatemala. 
 
Tags: Reizen Guatemala, Reizen Quetzaltenango, Spaans Quetzaltenango   Terug
 • 22-04-2024 - Ontdek de Spaanse keuken: authentieke en eenvoudige recepten voor beginners
 • 22-03-2024 - Beste Latijns-Amerikaanse schrijvers en boeken
 • 14-03-2024 - Waarom eilanden vaak hun eigen taal hebben
 • 13-03-2024 - Ontdek de meest iconische steden van Spanje
 • 01-03-2024 - De beste gratis apps om Spaans te leren
 • 31-12-2023 - De beste Spaanstalige series op Netflix
 • 30-12-2023 - De beste Spaanse films op Netflix
 • 17-11-2023 - Rotterdam heeft de grootste Zara-winkel ter wereld
 • 25-08-2023 - Spanje populair onder digitale nomaden: Málaga zelfs een na beste stad ter wereld
 • 30-06-2023 - De Peruaanse keuken verovert de hele wereld
 • 31-05-2023 - Spaanse wijn voor beginners
 • 31-03-2023 - Semana Santa in Guatemala
 • 14-03-2023 - Ontdek de mooie baaien van Mallorca
 • 13-02-2023 - Citytrip Barcelona: een mediterrane mix van oud en nieuw
 • 07-02-2023 - Waar je Spaans kunt leren in Nederland
 • 02-12-2022 - Intercambios: Oefen je Spaans met native speakers!
 • 02-09-2022 - Reizen met de bus in Spanje: een vak apart
 • 30-07-2022 - Beste Spaanstalige bestemmingen voor digitale nomaden
 • 10-06-2022 - Wil jij Spaans leren spreken? Dat doe je natuurlijk in Spanje!
 • 31-05-2022 - Instituto Hemingway: Spaans in Bilbao
 • 10-04-2022 - Argentijnse wijnen beleven in Argentinië
 • 09-03-2022 - Ontdek de diversiteit van Mallorca
 • 29-01-2022 - Cholitas in Bolivia
 • 07-01-2022 - Negen tips voor de jungle van Buenos Aires
 • 05-01-2022 - Top 10 sportieve activiteiten in Valencia
 • 30-12-2021 - Tradities rond de jaarwisseling in Ecuador
 • 30-11-2021 - Handige Spaanse uitdrukkingen voor vlot en vloeiend Spaans
 • 02-11-2021 - Rondreis Murcia: wat moet je zien?
 • 06-10-2021 - Reizen naar Argentinië: toeristen weer welkom!
 • 27-09-2021 - Spaans leren tijdens een zonvakantie op de Canarische Eilanden
 • 25-09-2021 - Het nieuwe reizen na corona: duurzaam en verantwoord in de Spaanstalige wereld
 • 30-07-2021 - Op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig
 • 23-07-2021 - Studeren in Spanje: dit zijn de voordelen
 • 10-07-2021 - De mooiste nationale parken van Spanje
 • 09-07-2021 - Vakantie aan de Spaanse kust; 4 x doen vanuit de Costa Brava
 • 18-06-2021 - Thuisstudie Spaans? Dit zijn de beste tips
 • 14-05-2021 - Rechtenstudie in Spanje en Mexico: hoe werkt het?
 • 09-03-2021 - Op luxe campingvakantie in Spanje
 • 22-12-2020 - Versoepeling van Amerikaanse reisbeperkingen naar Spaanstalige landen onder Joe Biden?
 • 03-09-2020 - Tips voor het leren van Spaans buiten de lessen om
 • 07-08-2020 - Vakantie vieren op Mallorca en Covid-19
 • 15-07-2020 - Vakantiehuis met zwembad in Spanje: 3 topbestemmingen
 • 16-06-2020 - Spanje in je huiskamer: Spaanse talenscholen bieden online cursussen Spaans
 • 14-06-2020 - Tien tips om dagelijks Spaans te gebruiken
 • 26-05-2020 - Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans
 • 24-04-2020 - Wat voor een soort reisverzekering heb je nodig?
 • 10-04-2020 - Het financieren van een reis door Zuid-Amerika
 • 27-03-2020 - Duurzaam overnachten: 7 tips
 • 12-03-2020 - Hoe open je een bedrijf in Spanje?
 • 10-03-2020 - Een roadtrip door Andalusië
 • 06-03-2020 - Tips voor Spaans leren in Ecuador
 • 13-02-2020 - Zo vier je carnaval op de Canarische Eilanden
 • 12-01-2020 - Sánchez Catering: een authentiek Spaans cateringbedrijf in Nederland
 • 17-12-2019 - Kerst in Spanje
 • 20-11-2019 - De zeven leukste activiteiten voor je rondreis door Ecuador
 • 28-10-2019 - De zonnigste plekken om Spaans te leren in de winter
 • 14-10-2019 - Vijf avontuurlijke activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Mexico
 • 16-09-2019 - Zeven dagen in verbluffend Biskaje
 • 02-09-2019 - De beste podcasts om Spaans te leren
 • 10-06-2019 - Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
 • 23-05-2019 - Zuid-Amerikaanse wijnen voor beginners
 • 21-12-2018 - Shoppen in Valencia: hier moet je zijn
 • 02-08-2018 - Beleef het pure Spaans van Valladolid met La Casa del Español
 • 07-05-2018 - Galicië ontdekken met OntdekGalicie
 • 07-02-2018 - Hispania: passie voor studenten en de Spaanse taal en cultuur
 • 31-08-2017 - Spaans leren in de Picos de Europa
 • 03-08-2017 - Costa de Valencia: Spaans in de Praktijk
 • 05-05-2017 - Ontmoet de wereld bij El Carmen Spanish School in Valencia
 • 14-03-2017 - Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat
 • 24-01-2017 - IMSOL viert 25-jarig bestaan
 • 01-06-2016 - La Herradura: Spaans in Uruguay
 • 01-05-2016 - Tandem San Sebastian: Spaans en Baskische cultuur
 • 29-02-2016 - Spaans en reizen in Peru met Amauta en Dos Manos
 • 01-01-2016 - Spaans met de mensen van San Juan
 • 28-10-2015 - Taalschool Andalusi: Spaans voor alle leeftijden in Malaga
 • 29-09-2015 - IMSOL: Spaanse lessen en excursies in Granada
 • 31-08-2015 - Tía Tula: Spaans in de academische hoofdstad van de Spaanse taal
 • 01-08-2015 - Estudio Sampere: Spaanse lessen voor buitenlandse studenten sinds 1956
 • 01-07-2015 - QueBueno: praktische cursussen Spaans in Breda
 • 31-05-2015 - Tenidioma: Cursussen Spaans in Jerez de la Frontera sinds 1984
 • 30-04-2015 - Cervantes College: Praktijkgerichte taalcursussen in mediterraans Murcia!
 • 30-04-2015 - Taalcursus en stage in Spanje: het beste wat je ooit zal overkomen!
 • 30-03-2015 - 10 Handige reisapps voor Spanje en Latijns-Amerika
 • 03-03-2015 - Tandem Santiago de Chile: Spaans leren aan de voet van de Andes
 • 22-02-2015 - Yerba mate: de gezelschapsdrank van Zuid-Amerika
 • 31-01-2015 - Proyecto Español, Alicante: Moderne taalschool in het hart van de Costa Blanca
 • 31-01-2015 - Carnaval in Spanje en Latijns-Amerika: Het kleurrijkste feest van het jaar!
 • 30-12-2014 - Tips voor een goede taalschool in Spanje
 • 02-12-2014 - Reistips voor Catalonië
 • 30-11-2014 - Spaans met een lach in Utrecht en Veenendaal
 • 30-11-2014 - Kerst in Latijns-Amerika
 • 27-11-2014 - Bioparc Valencia: Op avontuur in het hart van Afrika
 • 16-11-2014 - Spaanse lekkernijen om je vingers bij af te likken!
 • 28-10-2014 - WAYRA Spanish Institute: Een tropisch paradijs aan de Costa Ricaanse kust
 • 29-09-2014 - Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots
 • 29-09-2014 - 4 tips voor het plannen van een vakantie in Latijns-Amerika
 • 29-08-2014 - Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking
 • 31-07-2014 - Taal 4U: Spaanse les voor particulieren en bedrijven in West-Brabant
 • 31-07-2014 - De 4 leukste zomerfestivals met een Spaans tintje!
 • 01-07-2014 - Spanish at Locations: Avontuurlijke taalreizen in Costa Rica en Panama
 • 30-05-2014 - Mountain and Language: een taalschool met een unieke ligging
 • 29-05-2014 - TIP: Verbeter je Spaans op muzikale wijze!
 • 30-04-2014 - Taller Flamenco: Spaans en Flamenco in Sevilla
 • 01-04-2014 - Local Dreamers: hart voor Ecuador
 • 28-03-2014 - Macho, flamenco en siësta: leenwoorden uit het Spaans en Nederlands
 • 28-02-2014 - Molinos de Viento: oudste Spaanse taalschool van Amsterdam
 • 28-02-2014 - K2 Internacional: Spaans in historisch Cádiz
 • 26-02-2014 - Telefoon opnemen in Spanje en Latijns-Amerika
 • 14-02-2014 - Escuela Montalbán in Granada: Spaans met een Andalusisch tintje
 • 14-02-2014 - Blablablar: kleine persoonlijke taalschool in Culemborg
 • 14-02-2014 - On Spain Málaga: Spaans aan het strand
 • 14-02-2014 - Español Universal: Spaanse taal en cultuur in Haarlem
 • 14-02-2014 - Elebaires: Spaanse les in Buenos Aires
 • 13-02-2014 - El Abanico: de oudste Spaanse taalschool van Rotterdam
 • Rubrieken

  Publicidad

  Social Media

      

  Over Spaanstalige Wereld

  Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
  Disclaimer - Privacy verklaring