Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Pop Wuj: taalschool in Quetzaltenango met hart voor de lokale bevolking

Twijfel je tussen het leren van een nieuwe taal of vrijwilligerswerk? Bij Pop Wuj in Quetzaltenango in Guatemala kan het allebei! Je verbetert je Spaans en draagt tegelijkertijd bij aan het leven van de lokale Mayabevolking. Wij spreken met schoolcoördinator Jorge Archila over zijn organisatie en stad die omringd wordt door een verscheidenheid aan natuurschoon.  

 
Jullie school is gevestigd in de Guatemalteekse stad Quetzaltenango, ook bekend als Xela. Wat voor stad en omgeving kunnen Nederlandse taalstudenten verwachten?
 
‘Xela is gelegen in de bergachtige hooglanden van Guatemala, 2333 meter boven de zeespiegel. Xela is de op één na grootste stad van het land. Zoals in andere grote steden vind je hier veel restaurants, kunst, cultuur, sportfaciliteiten en een uitgebreid nachtleven.

'Toch is Quetzaltenango geen typische toeristenstad want het toerisme hier is vooral gericht op het culturele en sociale bewustzijn'

Binnen en buiten de stad valt er van alles te zien: inheemse markten en dorpjes, oude kerken, natuurlijke sauna's, hete vulkanische bronnen en exotische bloemen en planten. Toch is Quetzaltenango geen typische toeristenstad want het toerisme hier is vooral gericht op het culturele en sociale bewustzijn.

Quetzaltenango staat in Guatemala bekend als de wieg van de cultuur en je kunt hier een interessante mix van culturen en religies verwachten. Daarnaast beschikt de stad over maar liefst 11 universiteiten wat veel jongeren naar de stad trekt. Veel buitenlanders komen naar de regio om vrijwilligerswerk te doen al dan niet gecombineerd met een cursus Spaans. De meeste mensen in en rondom Xela spreken geen andere taal dan Spaans en dat maakt het een zeer geschikte leeromgeving! Het is ook een geschikte stad om kennis te maken met de Guatemalteekse en lokale Mayacultuur die hier nog heel puur is.

'Omdat het gebied rondom Xela een ongeëvenaarde hoeveelheid microklimaten kent, is er er een unieke flora en fauna'

Xela is omgeven door imposante natuur, echt een must voor natuurliefhebbers. Indrukwekkende berglandschappen en imposante vulkanen liggen op slechts een paar minuten van het centrum van de stad en zijn uitermate geschikt voor wandelingen en excursies. Omdat het gebied rondom Xela een ongeëvenaarde hoeveelheid microklimaten kent, is er er een unieke flora en fauna. En de stad ligt ook nog eens dicht bij de vulkanische stranden van de Atlantische Oceaan. Evenmin te missen, een bezoek aan één van de vele vermaarde koffie- en fruitplantages!’ 
 
Jullie bieden een bijzonder aanbod programma’s: van Medisch Spaans tot een Vrijwilligersprogramma voor leraren. Kun je ons meer vertellen over jullie programma-aanbod?
 
‘Onze programma’s en projecten zijn geschikt voor iedereen! We hebben eigenlijk maar één voorwaarde: respecteer de regionale culturele rijkdommen en overtuigingen van de lokale bevolking. Ondanks de specifieke programma's en doelgroepen is iedereen welkom om zich in te schrijven voor onze cursussen. Voor sommige projecten geldt wel de voorwaarde dat je minimaal 4 weken deelneemt met uitzondering van ons reguliere programma waarvoor geen vaste begin- of eindtijd is vastgesteld.

We hebben eigenlijk maar één voorwaarde: respecteer de regionale culturele rijkdommen en overtuigingen van de lokale bevolking.

Het programma Medisch Spaans is specifiek gericht op medische studenten en professionals, terwijl het programma voor docenten bedoeld is voor iedereen die leservaring wilt opdoen. Overigens kun je bij ons ook reguliere lessen Spaans volgen zonder vrijwilligerswerk. En wellicht ook aardig om te melden dat je bij ons ook online lessen kunt volgen; losse uren of een complete cursus. De perfecte voorbereiding of aanvulling op je taalreis. 
 
 
Ons Vrijwilligersprogramma (programa de trabjo social y servico comunitario) biedt studenten de mogelijkheid om direct samen te werken met de mensen binnen de lokale gemeenschappen. Je neemt dan deel aan verschillende ontwikkelingprogramma’s. Denk dan aan een herbebossingsproject, een familiesteunpunt voor kinderopvang met bijbehorende groente- en moestuinen, het monitoren van de openbare gezondheid, het geven van voorlichting over voeding en educatie, de bouw van betere ecologische kachels en milieuprojecten. Maar ook studenten die het reguliere programma Spaans volgen, kunnen deelnemen aan deze vrijwilligersprojecten, met uitzondering van het zorgproject die exclusief bestemd is voor de studenten 'Medisch Spaans'. Studenten die deelnemen aan het Sociale Werkprogramma krijgen veel verantwoordelijkheid en spelen een leidende rol in onze sociale en educatieve projecten. Bekijk zeker ons blog als je hierin geïnteresseerd bent. 
 
De studenten die Medisch Spaans volgen, krijgen Spaanse lessen met veel aandacht voor medisch jargon en de gezondheidszorg in Guatemala. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid om in onze medische kliniek te komen te werken die gratis medische hulp verstrekt aan mensen in de regio waaronder enkele rurale gemeenschappen in de westelijke hooglanden van Guatemala. De studenten Medisch Spaans werken twee dagen per week in onze eigen medische kliniek en één dag in een mobiele kliniek. Studenten in het programma Spaans voor Docenten kunnen ervaring opdoen als docent Spaans in een publieke basisschool in Quetzaltenango.’
 
Jullie organiseren uiteenlopende soorten ontwikkelingsprojecten. Kun je ons een paar voorbeelden geven van recente projecten? 
 
‘We beschikken over een medische kliniek en een familiesteunpunt waar gezinnen terecht kunnen voor hulp, informatie en kinderopvang. Ons familiesteunpunt is, met uitzondering van het weekend, dagelijks geopend. We serveren hier maaltijden en vangen de kinderen op na school. Drie keer per maand brengen we een bezoek aan de rurale gemeenschappen als onderdeel van ons voedingsprogramma. Wij helpen de lokale bevolking bovendien met het opzetten van speciale activiteiten zoals feesten en onderwijsprojecten over het milieu. Daarnaast helpen we met de bouw van veilige kachels op het platteland zodat de bewoners niet langer de rook hoeven in te ademen en bosbranden voorkomen kunnen worden. 
 
 
 
In het regenseizoen werken we aan ons herbebossingsprogramma. We planten dan bomen op het land van de gemeenschappen die onderdeel uitmaken van onze kachel- en educatieprojecten. Samen met de kinderen van het familiesteunpunt planten we ook groenten in onze moestuin, zoals radijzen, bieten en uien. Op deze manier kunnen we de kinderen en hun families op een goedkope manier van voedsel voorzien. 
 
De meeste kinderen van het familiesteunpunt ontvangen studiebeurzen zodat ze in de stad naar school kunnen. Met ons voedselprogramma kunnen we ze dagelijks een warme maaltijd bieden. We leren de moeders ook hoe ze zelf gezonde maaltijden voor hun gezin kunnen bereiden. Verder geven we informatie over gezondheidszorg en helpen we ze op weg in het onderwijssysteem. Daarnaast ontvangt iedereen binnen de gemeenschap gratis medische zorg in onze kliniek. Hiermee helpen we de lokale bevolking zichzelf te ontwikkelen en vergroten we hun kansen op een betere toekomst.’
 
Samenvattend, wat maakt Pop Wuj en Xela zo bijzonder voor taalstudenten?
 
‘Wij zijn een non-profitorganisatie die gratis ontwikkelingshulp verleent aan gemeenschappen in de regio. We zijn niet afhankelijk van overheidssteun en onze studenten kunnen direct zien waar hun geld naartoe gaat. Ons motto is: Spaans leren terwijl je de Guatamalteekse gemeenschap helpt. En dat is precies wat een verblijf bij ons zo bijzonder maakt.

'Ons motto is: Spaans leren terwijl je de Guatamalteekse gemeenschap helpt. En dat is precies wat een verblijf bij ons zo bijzonder maakt.'

Dat betekent uiteraard niet dat de student alleen maar aan het werk wordt gezet! Het zou jammer zijn als je al die mooie plekken van Guatemala waarvan vele in de omgeving van Xela liggen, zou missen. Maar ook de stad zelf is een aangename plaats om te verblijven, zowel overdag als 's avonds.'

Meer weten over Pop Wuj? Bekijk dan ook hun profiel met alle programma's en contactgegevens. 
 
Tags: Reizen Guatemala, Reizen Quetzaltenango, Spaans Quetzaltenango   Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring