Plaza de Armas 
Plaza de Armas is het toeristische hart van Cusco. Het weidse plein wordt gedomineerd door Spaanse gebouwen als kerken en statige panden met zuilengalerijen waarin de nodige horecazaken zijn gevestigd. Toch is de Andescultuur hier nog springlevend dankzij de inheemse bevolking en het Andesgebergte op de achtergrond, maar ook vanwege een aantal Incarestanten die in bescheiden vorm teruggevonden kunnen worden. Tot de meest prominente gebouwen aan het centrale plein behoren de kathedraal en Iglesia de la Compañía de Jesús.  
 
Kathedraal 
Het pronkstuk aan de Plaza de Armas is de enorme kathedraal. Het gebouw werd in twee fasen gebouwd. Eerst werd in 1539, naast de huidige kathedraal, op de plek van een oude tempel de Capilla del Triunfo gebouwd. De 'Kerk van de Triomf' is een expliciete verwijzing naar de overwinning op de Inca's. In 1559 werd aangevangen met de bouw van de kathedraal boven op het paleis van Inca Viracoacha. Aan de linkerkant staat ook nog een kerk, genaamd Iglesia de Jesús María, die werd voltooid in 1733. 
De kathedraal in renaissancestijl herbergt verschillende grote bezienswaardigheden. Mis niet de grote kunstcollectie met 400 schilderijen van de gerenommeerde Cuscoschool. Het bekendste werk hiervan is 'Het Laatste Avondmaal' van de kunstenaar Marcos Zapa. Een andere grote trekpleister vormt ook het hoofdaltaar gemaakt van Boliviaans zilver. Of vergaap je aan het bewerkte houtwerk. Mis evenmin El Señor de los Temblor. De Heer van de Aardbevingen (ook de Zwarte Christus genoemd) wordt elk jaar met Pasen in processie door de stad geleid. 
 
Iglesia de la Compañía de Jesús 
Dichtbij de kathedraal bevindt zich Iglesia de la Compañía de Jesús op de plek waar het paleis van de elfde en laatste Inca (Huayna Cápac) ooit stond, Met de jezuïetenkerk werd in 1571 aangevangen die er de mooiste kerk van Cusco van wilde maken. Ondanks de bezwaren van de bisschop zijn de jezuïeten daarin geslaagd. Iglesia de la Compañía de Jesús geldt niet alleen als de fraaiste kerk van Cusco maar wordt ook aangemerkt als één van de best geslaagde voorbeelden van koloniale barokarchitectuur van Amerika. De bouw van de kerk (tussentijds ruw onderbroken door de aardbeving van 1650) zou ruim 100 jaar in beslag nemen. Binnen vormt het imposante met goud beladen hoofdaltaar (het grootste van Peru) een ware trekpleister. Ook de houten kansel en een aantal schilderijen van de Cuscoschool zijn bezienswaardig. 

Santa Catalina klooster
Op een paar honderd meter ten zuidenoosten van de Plaza de las Armas in een zijstraat staat Iglesia y Monasterio de Santa Catalina. In de tijd van de Inca's stond hier Acllahuasi. In het Huis van de Uitverkoren Vrouwen leefden een paar duizend vrouwen die in dienst stonden van de Inca en de elite. Hun opleiding bestond onder meer uit het maken van chicha bier. In 1610 werd het huidige Santa Calina klooster gebouwd in renaissancestijl uitgerust met romaanse bogen. In het klooster annex museum kun je goed zien hoe de nonnen in de tijd van de Spanjaarden leefden. Overigens valt het klooster in het niet bij het kolossale gelijknamige klooster in Arequipa, mocht je toevallig nog die kant opgaan. 

Tempel van de Zon / Santo Domingo klooster
Als we in zuidoostelijke richting van het centrale plein gaan komen we uit bij het niet te missen Templo del Coricancha. De belangrijkste Incatempel werd gebouwd in het midden van de 15e eeuw  ter ere van Inti (god van de zon) ten tijde van de 10e Inca, Túpuc Yupanqui. Dat blijkt wel uit de hoeveel goud (700 gouden platen!) waarmee de Zonnetempel toendertijd was uitgerust. De vensters waren zo gebouwd dat de zon de edelmetalen liet blinken. De Spanjaarden bouwden boven op deze heilige Incaplek het klooster Santo Domingo waardoor alleen het vernuftige steenwerk bewaard is gebleven. 
 
San Blas wijk
Deze pittoreske wijk wordt gekarakteriseerd door steile, smalle straatjes en kunst- en ambachtswinkeltjes en kan als een attractie op zichzelf worden aangemerkt. Loop vanaf Plaza de Armas omhoog naar Calle Suecia richting Cuesta San Blas en je hebt de sfeer gelijk te pakken. Let ook op de uit de klauwen gewassen Incamuren die nog in diverse straatjes overeind staan ondanks de aardbevingen. Als je helemaal naar boven loopt, dan heb je een prachtig uitzicht over Cusco. 

Iglesia de San Blas
De grote trekpleister van deze bescheiden kerk in San Blas is de kansel, een fraai staaltje barok houtsnijwerk. Men vermoedt dat deze kerk in 1544 werd gesticht.

Museo de Arte Precolumbino
De permanente collectie van dit museum omvat 450 precolumbiaanse stukken die een periode bestrijken van 1250 v.Chr. tot 1532. Er zijn verschillende zalen die thema's kennen als keramiek, goud en sculpturen. Het gebouw bevindt zich op de plaats waar het ceremoniële hof van de Inca's stond. In 1580 werd het pand ingelijfd door de conquistador Alonso Días. 

Museo Inka
Dit bescheiden museum omvat een Incaverzameling van circa 10.000 stukken. Hiertoe behoren mummies, textielwerken, juwelen en doodskoppen. Daarnaast zijn er ook stukken van pre-Incabeschavingen. Het museum is gevestigd in het Admiraalspaleis, een van de mooiste koloniale huizen van Cusco. Museo Inka bevindt zich aan de Calle Cuesta del Almirante op een paar honderd meter ten noordoosten van de Plaza de Armas. Al vanaf 08:00 uur open; entree 10 sol. 
 
Sacsayhuamá
Dit grootse archeologische Incacomplex bevindt zich op een hoogte van 3700 meter op twee kilometer ten noorden van Cusco. Het kan te voet bereikt worden via een steile klim. Het complex van Sacsayhuamán werd vermoedelijk in de 15e eeuw voltooid. Gezien zijn ligging (uitkijkend op Cusco en de omringende bergen) en zijn versterkte terrassen en wachttorens fungeerde Sacsayhuamán waarschijnlijk als fort. De stenen die gebruikt werden voor het bouwen van de terrassen (met een hoogte van wel 5 meter!) worden beschouwd als de grootste stenen ooit gebruikt voor een pre-Hispaans bouwwerk. Opvallend is ook dat deze zonder cement werden aangebracht. Naast de militiaire functie had het complex ook andere doeleinden. Zo werd het centrale plein voor ceremoniën en als opslagplaats gebruikt. Na de Spaanse verovering werden de stenen van de muren gebruikt voor de bouw van Spaanse gebouwen in de stad Cusco. Op 24 juni is Sacsayhuamán het decor van het zonnewendefeest Inti Raymi waarmee de Incatraditie wordt voortgezet. 
 
Machu Picchu
Cusco is begin 20e eeuw weer op de kaart gezet dankzij de internationale ontdekking van Machu Picchu. Er zijn feitelijk twee mogelijkheden om vanuit Cusco te komen in de Verloren Stad: per trein of via de Incatrail. Wie niet houdt van hiking of simpelweg krap in z'n tijd zit, kan beter kiezen voor de treinvariant. In drie uur sta je dan in Aguas Calientes, het dichtstbijzijnde plaatsje bij Machu Picchu. Vanaf dit toeristenplaatsje leg je het laatste stukje naar Machu Picchu per bus af, hoewel je ook kunt gaan lopen. De treinreis alleen al (dwars door de Heilige Vallei) is een onvergetelijke ervaring. Het is aan te bevelen om de entreekaarten van te voren in Cusco te kopen. Alvast in de stemming komen? Bezoek dan in Cusco alvast het nieuwe Museo Machu Picchu. In het fraaie Casa Concha staan 360 stukken van Machu Picchu die zijn geretourneerd door de Yale Universiteit. 
 
Incapad
Cusco ligt ook strategisch ten opzichte van de Incatrail. De naam verwijst naar het pad zoals het ooit aangelegd werd door de Inca's in de Heilige Vallei uitmondend in Machu Picchu. Hoewel de afstand maar 33 kilometer is, staan er vier intensieve dagen voor de klassieke Incatrail vanwege alle kronkels en toppen die genomen moeten worden. Drie zaken zijn in het bijzonder belangrijk om in je achterhoofd te houden. Boek ruim op tijd (minimaal zes maanden en soms zelfs een jaar van te voren!). Selecteer een betrouwbare organisatie (er zijn enorm veel bureaus en tussenpersonen). En denk goed na over de periode dat je de Incatrail wilt lopen (het droogseizoen van juni tot augustus is het populairst vanwege het heldere weer).   

Outdoor
De omgeving van Cusco biedt volop mogelijkheden outdoor te beoefenen. Hiertoe behoren onder meer mountainbiken, raften, trekking en paragliding. Als je een excursie boekt dan is het om veiligheidsredenen aan te bevelen om altijd voor kwaliteit te gaan ondanks de prijzenoorlog tussen de verscheidene aanbieders. 

 

Terug naar introductie Cusco


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring