Plaza de Armas

Geflankeerd door de vulkaan Misti is Plaza de Armas het mooiste centrale plein van Peru. Aan en rondom het uitgestrekte Plaza de Armas met haar arcades liggen verschillende prominente koloniale gebouwen waaronder de imposante, langgerekte kathedraal. Alle gebouwen aan het plein zijn gebouwd van wit vulkanisch gesteente, sillar genaamd. Midden op dit plein staat een groot bronzen fontein. Vanaf de balkons kijk je onder het genot van een drankje schitterend uit op het plein. 

Kathedraal

De kathedraal neemt de hele noordzijde van Plaza de Armas in beslag. De kerk uit 1868 staat te boek als de belangrijkste neoclassicistische kerk van Peru. De bouw van de kathedraal ving oorspronkelijk aan in 1540 bij de stichting van de stad. maar reeds in 1583 werd ze verwoest door een aardbeving. In de kathedraal kun je een rondleiding volgen. Entree 10 sol.

Iglesia de la Compañía

Opgetrokken uit vulkanisch materiaal van de Misti is de jezuïetenkerk een fraaie mix van 'escuela arequipeña' en Peruaans barok. Gelegen op de zuidoosthoek van Plaza de Armas is Iglesia de la Compañia een van de weinige gebouwen in de stad die alle aardschokken heeft doorstaan. Binnen vormen het met goud overladen altaar en schilderijen van de Cusco-school hoogtepunten. 

Santa Catalina klooster

Gebouwd in 1579 en vergroot in de 17e eeuw is Monasterio de Santa Catalina een enorm kloostercomplex. Ze herbergt verschillende wijkjes in vrolijke pastelkleuren en verder opgesierd met sierlijke planten en bloemen. Ook de binnenpleintjes onder een vaak strak blauwe lucht zijn een lust voor het oog.  Straatnamen als Calle Sevilla, Calle Córdoba en Calle Toledo zijn duidelijke referenties aan Spaanse periode. Ook de Andalusische bouwstijl verraadt dat Spaanse kolonisten deze 'nonnenstad' hebben opgezet. Verder kun je de woonplaatsen, de eetzaal, de waszaal en de uitgebreide bibliotheek met een grandioze collectie boeken en schilderijen bezoeken. De gidsen, veelal studenten met een goede beheersing van het Engels, kunnen je alle ins and outs vertellen over het fascinerende Santa Catalina klooster. 

Museo Histórico Municipal

Nabij het Santa Catalina klooster bevindt zich het stadsmuseum van Arequipa. Verspreid over tien zalen wordt de geschiedenis van Arequipa en Peru vertelt. Dit aantrekkelijke museum toont lokale helden waaronder poëten, revolutionaire leiders en presidenten. Entree 10 sol

Museo Santuarios Andinos 

In dit museum draait het vooral om een bevroren mummie van het ijsmeisje Juanita. Ze werd in 1995 gevonden door de antropoloog Johan Reinhard in de Amptu-vulkaan op een hoogte van 6309 meter. Waarschijnlijk was zij nog maar 12-13 jaar toen zij rond 1450-1480 door Inca-priesters aan deze berg werd geofferd. Doordat zij al die jaren in het ijs verborgen zat, zijn haar huid, spieren, haren en zelfs kleding nog intact. De kleine Juanita in een bevroren glazen kist blijft je bij. Een film demonstreert hoe een expeditieteam haar diep onder het ijs wist te vinden. Naast Juanita (alleen getoond van mei-december) presenteert het museum nog andere mummies. 

Recoleta klooster 

Oorspronkelijk gebouwd in 1648 werd dit franciscaanse klooster na een aardbeving volledig herbouwd. De Franciscanen hielden zich hoofdzakelijk bezig met studeren en onderwijzen en verklaart de grote bibliotheek met een collectie van ruim 20.000 boeken. Sommige exemplaren zijn eeuwenoud waarvan één boek dateert uit 1494. Convento de La Recoleta toont ook kunstvoorwerpen uit de tijd vóór de veroveraars. Verder ook voorwerpen die de missionarissen meebrachten uit het Amazonegebied waaronder opgezette dieren en handwerk van indianen.

Casa del Moral

Ten noorden van Museo Santuarios Andinos staat Casa del Moral. Dit bescheiden maar geriefelijke 17e eeuwse witte gebouw in barokstijl is vernoemd naar de mora boom. In de patio kun je deze prachtboom met eigen ogen bekijken. 

Casa Museo Mario Vargas Llosa

Op ruim een kilometer ten zuiden van het mummie-museum (Avenida Parra, 101) vinden we het geboortehuis van de beroemdste inwoner van Arequipa: Mario Vargas Llosa. Naast de elegante architectuur van het gebouw is een bezoek aan het onderhoudende museum (circa 15 sol) een aanrader voor wie meer wil weten over de Peruaanse winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. 

Buiten Arequipa

Misti vulkaan bezoeken
De imposante 5822 meter hoge met sneeuw bedekte Misti-vulkaan kun je beklimmen. Getrainde klimmers kunnen dit zelfs binnen een dag afwikkelen. In Arequipa worden verscheidene tours aangeboden.  

Colca-kloof
Colca Canyon (Spaans: Valle del Colca) is met zijn 3501 meter één van de diepste kloven ter wereld. Daarmee tevens één van de grootste toeristische attracties van Peru. Ter indicatie: de kloof is ongeveer twee keer zo diep als de Grand Canyon in Amerika. Een prominente toeristenplek is de Cruz del Condor. Het habitat van de Andes-condor, die zich het meest in de ochtend en avond laat zien en toeristen soms nadert op maar enkele meters. Vanaf de Cruz del Condor kun je ook de Colca-rivier zien stromen. Colca Canyon bevindt zich op 160 kilometer ten noordwesten van Arequipa. Minimaal één overnachting voor een excursie vanuit Arequipa.

Toro Muerto
In de buurt van de Colca-kloof ligt het mysterieuze Toro Muerto, een van de beste plaatsen ter wereld om prehistorische bergtekeningen (tot 10.000 v.Chr) te bekijken. Toro Muerto was ook een begraafplaats van de Wari-indianen die gebouwd werd op een zeer steile rotswand. Het is een raadsel hoe het volk de doden naar deze rustplaats heeft gebracht. Bedenk dat zelfs voor geoefende klimmers met professioneel klimmateriaal het al lastig is om bij de graven te geraken.

Reserva nacional de Salinas y Aguada Blanca
Goed voor een oppervlakte van 366.936 hectare maken verschillende meren en vulkanen waaronder de Misti en de Pichu Pichu allemaal deel uit van dit natuurreservaat. Tot de fauna behoren een verscheidenheid aan vogelsoorten en zoogdieren als de flamingo en vicuña.

Parque Nacional Pampas de Cañihuas 
In dit nationale park zit je goed als je de schattige lama's en alpaca's in hun natuurlijk habitat wilt zien draven. Je kunt er ook spectaculaire vergezichten en prachtige wandeltochten verwachten.

Warmwaterbaden van Chivay
In het bergdorpje Chivay zijn de aguas calientes (natuurlijke warmwaterbaden) een trekpleister. Deze baden bestaan uit groen, zwavelrijk water die Inca's eeuwen terug al als geneesmiddel tegen huidziektes gebruiken. Naast de helende werking zijn de baden met een aangename temperatuur van 38 graden zeer geschikt om een heerlijke duik in te nemen en te ontspannen. Chivay kent genoeg overnachtingsmogelijkheden en restaurantjes.

Stranden
De provincie Arequipa (op een paar uur van de stad) beschikt over verschillende stranden waar je heerlijk kunt zonnebaden en met je surfboard een golf kunt meepakken in de Stille Oceaan. Tot de bekende stranden behoren Albatros, Sombrero Grande en El Chorro. 

 

Terug naar introductie Arequipa


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring