Spaanstalige Wereld Agenda

Fiestas de San Isidro in Madrid

15-05-2024


15 mei is de verjaardag van de patroonheilige van Madrid: San Isidro Labrador. Een unieke gelegenheid om het traditionele en gastvrije Madrid te ervaren. De meeste festiviteiten tijdens Fiestas San Isidro vinden plaats in de wijk San Isidro in het district Carabanchel ten zuidwesten van Puerta del Sol.

Activiteiten San Isidro

De feesten van San Isidro worden getypeerd door bedevaarten, dansfeesten (waaronder de chotis) en tal van andere traditionele festiviteiten. Als je tijdens de feesten naar de wijk San Isidro trekt dan kom je onvermijdelijk chulapos en oyescos tegen. Gehuld in traditionele klederdracht staan ze symbool voor de madrileños. Ook kom je massa's mensen tegen op het gras van het park Pradera de San Isidro. Een prominent trefpunt om te genieten van een rosquilla (een rond, zoet gebakje). Maar met straattheater, stand-up comedy en muziekvoorstellingen verspreid over heel de stad valt er nog veel meer te beleven tijdens de Fiestas de San Isidro. De feesten van San Isidro beginnen al op vrijdag in de week voor de grote feestdag.   

Historie San Isidro

Geboren in 1082 in Madrid staat San Isidro bekend om zijn gave makkelijk water te vinden. Volgens de legende verliet hij en zijn vrouw María Madrid om een aantal jaren als boer te gaan werken iets buiten de stad. In 1119 keerden ze terug om te wonen in een huis dat dicht bij een kerk die hij en zijn vrouw vaak bezochten: Iglesia de San Andrés. Maar aan San Isidro worden nog meer wonderen toegeschreven. Een daarvan was het redden van zijn zoon uit een put dankzij gebeden. Sinds die tijd gaan de madrileños op 15 mei op bedevaart. En die eindigt altijd eindigt bij de bron in het stadspark. Daar wordt het heilige water gedronken: agua del santo. 

Feria Taurina de San Isidro

De San Isidro feesten luiden ook het populaire stierenvechtfestival Feria Taurina de San Isidro in. De corridas vinden plaats in de beroemde arena Plaza de Toros de las Ventas waar bekende stierenvechters (torreros) spectaculaire shows weggeven. In 2018 heeft de gemeente Madrid overigens het stierenvechten losgekoppeld van Fiestas de San Isidro.

Periode: 13 mei t/m 15 mei

Spaans leren in de Spaanse hoofdstad? Bekijk hier taalscholen in de miljoenenstad Madrid. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring