Spaanstalige Wereld Agenda

Feria de Abril in Sevilla

14-04-2024


 

Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw vindt plaats twee weken na Semana Santa. Een leuk Nederlands detail is dat het koningspaar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 1999 op de Feria de Abril ontmoet hebben. 

Locatie Feria de Abril

Feria de Abril vindt plaats op het afgesloten terrein Campo de Feria. Dat is in de wijk Los Remedios aan de westelijke oever van de Guadalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden gekleurde lampjes (bombillas) vormt de ingang tot een enorm feestterrein. De ruim 1050 casetas liggen verspreid over een miljoen vierkante meter; goed voor 15 straten en 26 'wijken'. Een prominent gedeelte daarbij is ingeruimd voor de zogenaamde Calle del Infierno. In de Hellestraat bevindt zich een groot attractiepark die een reuzenrad (noria) herbergt. De feesttenten bevinden zich in een gebied dat bekend staat als Real. De casetas hier worden bevolkt worden door verenigingen, bedrijven en groepen particulieren die er letterlijk dag en nacht komen eten, dansen en zingen. Goed om te weten is dat de meeste casetas alleen toegankelijk zijn voor houders en gasten. Een uitzondering vormen zestien, veelal stampvolle casetas die kosteloos toegankelijk zijn. 

Activiteiten Feria de Abril

Traditiegetrouw start de feestweek van Sevilla rond middernacht met de Prueba del Alumbrao. Met een zee aan lampjes staat dit fenomeen voor het verlichten van de poort en de nabijgelegen straten van het feestterrein. De dagen daarna is er elke middag een Paseo de Caballos te beleven. Uitgedost in oogstrelende flamencojurken vormen trotse ruiters met hun Andalusische schonen het stralend middelpunt bij deze 'Optocht van de Koetsen'. Een deel van de stoet, gevormd door prominenten uit de stad, trekt naar de beroemde stierenarena Plaza de la Maestranza. 's Avonds en 's nachts komen de mensen terug om te feesten en hartstochtelijk de Sevillanas te dansen. De Feria de Abril komt zondagnacht dan eindelijk tot rust na een spectaculair vuurwerk.  

Eten en drinken tijdens de Feria de Abril

Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten. In Sevilla betekent dit de nodige tapas en copas, en het liefst tot het diepst in de nacht. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis. Overdag tijdens lunchtijd worden in de casetas stoofschotels in Andalusische stijl geserveerd. Smakelijke voorbeelden hiervan zijn garbanzos con bacalao (kikkererwten met kabeljauw) en papas con chocos (aardappelen met inktvis). Onlosmakelijk verbonden aan het lentefeest van Sevilla is fino. Sherry en natuurlijk komt die uit Jerez de la Frontera. Erg populair is ook het drankje rebujito. Deze alcoholische versnapering is een frisse combinatie van sherry en Sprite. En die laat zich goed laat smaken tijdens de al hete Sevilliaanse lentedagen.  

Periode: zondag 14 april t/m zaterdag 20 april 2024

Een woordje Spaans spreken tijdens de feria? Vind dan jouw favoriete school en bestemming voor een cursus Spaans. 

 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring