De Valle del Colca (nog bekender als de Colca Canyon) is één van de diepste kloven ter wereld. Maar het Colca-dal ten noorden van Arequipa is veel meer dan een ravijn. In het bijzondere natuurgebied huizen landelijke dorpjes, vruchtbare landbouwgebieden, koloniale kerken en pre-Inca ruïnes. Daarnaast kun je er verschillende outdoor sporten beoefenen en herbergt het gebied een fascinerende flora en fauna waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de condor. 

De diepte van de Colca-ravijn

Een veelbesproken thema: wat is de diepste ravijn ter wereld? Best gecompliceerd, want er bestaan verschillende methodieken voor de meting. Feit is dat de Colca-ravijn één van de diepste ravijnen ter wereld is, twee keer zo diep zelfs als de nog bekendere Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof wordt omgeven door vulkanen en doorsneden door de Río Colca. Op de bodem is het koud en winderig en de meeste toeristen wagen zich hier niet met uitzondering van kajakkers. De afstand van de bodem tot aan de top van de vulkaan Yarirhua is gemeten op ruim 4000 meter. De titel 'diepste ravijn ter wereld' is echter weggelegd voor een andere Peruaanse ravijn: de Cotahuasi Canyon op 378 kilometer ten noordwesten van Arequipa. Benieuwd waar de naam Valle del Colca vandaan komt? Deze komt van de gaten die in de kloof te zien zijn. Inca's gebruikten zulke gaten om voedsel in te bewaren en noemden ze colcas. Soms werden deze colcas ook gebruikt om mensen in te begraven. 

 

Verblijven in de Colca

Gezien de hoogteverschillen en de verscheidene attracties is het niet aan te bevelen om vanuit Arequipa een dagtocht te ondernemen naar het 165 kilometer noordelijker gelegen Valle del Colca. Daar komt bij dat er niet of nauwelijks dagexcursies vanuit Arequipa worden aangeboden. Trek daarom minimaal twee dagen uit voor een bezoek aan de Colca-vallei. Chivay is de bekendste uitvalsbasis voor tochten in de Valle del Colca. Het stadje dat zich bevindt op een hoogte van 3650 meter, kent voldoende toeristische voorzieningen zonder dat het doorslaat. In de omgeving van Chivay bevinden zich Incaruïnes en thermale baden waar het heerlijk relaxen is na een lange dag met inspanningen. Op 8 kilometer ten westen van Chivay vinden we Yanque. Het dorpje heeft bezoekers een witte kerk, een archeologisch museum, thermale baden en bescheiden pre-Incaruïnes te bieden. Als we een kleine 50 kilometer opschuiven dan komen we uit bij Cabanaconde dat zich bevindt op een hoogte van 3300 meter. Het stadje dat dieper is gelegen dan Chivay en Yanque, is een populaire uitvalsbasis voor een bezoek aan de weelderige Valle de Sangalle, een oasis van palm- en fruitbomen.  

Tochten in de Colca

Er zijn tal van trektochten te ondernemen in de Colca variërend van een tot zes dagen. De meeste excursies van touroperators doen verschillende plaatsen aan. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een niet al te intensieve excursie van 2 dagen. Je verblijft dan in het toegankelijke Chivay waar je een bescheiden wandeltocht maakt om daarna te relaxen in een van de thermale baden. Een populaire en intensievere variant is de hike van Cabanaconde naar Laguna Mucurca. Het meer is gelegen op een hoogte van 4000 meter en kijkt uit op de Ampatovulkaan.  

De landschappen 

De Colcavallei was al een landbouwgebied voordat de Inca's arriveerden die het gebied nog verder zouden perfectioneren. Toen de Spanjaarden het gebied bereikten, verbaasden ze zich over de bevloeide en productieve akkers in dit geïsoleerde en droge gebied. In de bergen van de Colcavallei wordt nog steeds veel landbouw bedreven. De kleine inheemse dorpjes liggen soms bijna verscholen tussen de terrassen waarop allerlei groenten worden verbouwd. Het landschap is heel divers met palmbomen, cactussen, orchideeën en varens. Wanneer je vanuit Arequipa naar Chivay rijdt, kom je door verschillende ecologische zones variërend van woestijn tot droge toendra. 

Condor

De Colca-ravijn is de ultieme plek om de condor in het echt te zien. De Andescondor, de nationale vogel van Peru, is de grootste in haar soort. Het beste uitzicht op deze magnifieke vogels heb je vanaf de Mirador del Cruz del Condor waar de vogels soms op slechts drie meter van je hoofd scheren! De diepe vallei en het zonnige weer zorgen voor veel thermiek waar de condors gretig gebruik van maken bij het vliegen. Dit is dan ook de reden dat de condor graag haar nest bouwt in de Colca-kloof.  

De inwoners van de Colca: de Cabanas en de Collaguas

Er wonen in de Cañon del Colca twee verschillende inheemse volken: de Cabanas en de Collaguas. De Cabanas stammen af van de Wari en spreken Quechua. De Collaguas stammen af van de bevolking uit Puno en spreken Aymara. Deze groepen rivaliseerden in het verleden. Om het verschil tussen beide stammen aan te geven, werden vroeger de schedels van de mensen in bepaalde vormen geduwd. Tegenwoordig worden hoeden in verschillende vormen en kleding gebruikt om de afkomst weer te geven. 

 

 

 


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring