Reisinspiratie voor Nationaal Park Rincón de la Vieja

In het noordwesten van Costa Rica in de provincie Guanacuaste ligt Parque Nacional Rincón de la Vieja. Het nationale park draait om de gelijknamige vulkaan die zorgt voor veel vulkanische activiteit in de vorm van kokende modderpoelen, dampende zwavelbaden en warmwaterbronnen. De uitdagende wandelroutes van dit ietwat desolate park leiden ook naar kratermeren, watervallen en een groot aantal zoogdieren en vogelsoorten. 

Fumaroles in Nationaal Park Rincon de la Vieja

Oriëntatie en activiteiten 
Parque Nacional Rincón de la Vieja behelst 140 km². Het nationale park dankt zijn naam aan de Volcán Rincón de la Vieja (1916 m), één van de vijf actieve vulkanen van Costa Rica. Hoewel de vulkaan zijn laatste eruptie kende in 1998, is hij nog steeds actief. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de zwavel- en waterdampen die worden afgegeven. Het park kan opgedeeld worden in twee gedeeltes: Sector Las Pailas (in het westelijk gedeelte) en Sector Santa María
(in het zuidoostelijk gedeelte) Vanuit het park kunnen verschillende trails gevolgd worden van gemakkelijk tot zeer intensief. De meeste trails starten vanaf Las Paillas. Naast trektochten kun je in het park ook canopy tours doen die dwars door het regenwoud voeren. Net als in La Fortuna zijn er dankzij de vulkanische activiteit ook warmwaterbronnen inclusief een aantal spa's voorhanden. In de omgeving van het park liggen verder een aantal haciendas, die niet alleen accommodatie fungeren maar ook dienst doen voor verschillende activiteiten als paardrijtochten.  

Trails van nationaal park Rincón de la Vieja
De makkelijkste route van het park is de Las Pailas Trail. Het traject behelst ongeveer 3 km leidend naar o.m. bubbelende modderpoelen die fumaroles worden genoemd. Wees gewaarschuwd voor de zwavelgeur want je kunt je verbranden als je te dicht bij komt! Iets pittiger is de Sendero de Cateratas Escondidos, een traject die voert naar verschillende watervallen waaronder de Carata la Cangreja, met 50 meter de hoogste waterval in het park. Andere koek is de 15 km lange Sendero Volcán Rincón de la Vieja. Deze intensieve route (bedoeld voor ervaren bergwandelaars) leidt naar de hoofdkrater Laguna Jilgueros en boven wacht je een adembenemend uitzicht die helemaal reikt tot de Stille Oceaan en de Caribische zee. In de sector Santa María kun je de Sendero Los Azufradas volgen die voert naar woud en warmwaterbronnen. 

Flora en fauna nationaal park Rincón de la Vieja
Dankzij de vulkanische activiteiten en de hoogteverschillen kent het park verschillende ecosystemen die variëren van savanne tot bergregenwoud. Het park telt verschillende boomsoorten waaronder de indio desnudo (letterlijk: de naakte indiaan) en de Guanacastebomen. Het park kent ook een grote verscheidenheid aan zoogdieren waaronder miereneters, gordeldieren, apen, jaguars en tapirs. Deze laatste groep zoogdieren kun je met een beetje geluk spotten bij het Lago Los Jilgueros. Het nationale park herbergt verder een indrukwekkend aanbod vogels. Tot de maar liest 260 vogelsoorten die in het park zijn te vinden behoren toekans, quetzals en papegaaien.  


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring