Superlatieven schieten tekort om de schoonheid van Lago de Atitlán te beschrijven. Vaak genoemd als het mooiste meer ter wereld wordt dit overweldigende kratermeer omringd door vruchtbare bergen, vulkanen en bijzondere dorpjes waar de Mayacultuur nog springlevend is. Sommige gringos zijn zelfs zo aan het meer verknocht geraakt dat ze zich er maar permanent gevestigd hebben. Kortom, het Meer van Atitlán overslaan bij een bezoek aan Guatemala is simpelweg geen optie. 


Oevers van Lago de Atitlan in Guatemala

Meer met vele gezichten
Lago de Atitlán, op een hoogte van 1500 meter en 320 meter diep, kent verschillende gradaties. Waar het meer er in de ochtend nog rustig bij ligt, kan het er in de middag wild aan toegaan als de xocomil opsteekt. Ook ondergaat het meer van 18 bij 12 kilometer voortdurend kleurwisselingen waarbij prachtig azuurblauw wordt ingeruild voor groen en vice versa. Bijzonder is ook de combinatie van het toerisme en de Mayacultuur die elkaar niet in de weg lijken te zitten. De plaatsen Panajachel en Santiago Atitlán zijn letterlijk en figuurlijk uitersten. Eerstgenoemde, noordelijk gelegen en de entree tot het meer, staat voor toerisme terwijl laatstgenoemde, zuidelijk gelegen, staat voor Mayatradities. Een van de charmes van Lago de Atitlán is het hoppen met de boot van de ene plaats naar de andere waarbij je de nodige variatie kunt verwachten. Wil je relaxt chillen zet dan koers richting San Pedro de Laguna. Iets rustiger en spiritueler? Dan moet je juist weer zijn in San Marcos la Laguna. Ben je op zoek naar een onvervalste Mayastad? Zet dan in op het zuidelijk gelegen Santiago Atitlán. Ook is er nog het eerdergenoemde commerciële en kosmopolitische Panajachel waar je op je plaats bent als je houdt van stappen en shoppen.
 
Activiteiten en Spaans aan het meer
Het meer is ook een paradijs voor liefhebbers van outdooractiviteiten. Zo kun je het meer verkennen met een mountainbike waarbij je afwisselend stukken over land en water aflegt. Een leuke manier om bijvoorbeeld de minder bekende oostkant van het meer te verkennen. Maar er is veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor hiken of misschien nog mooier, kajakken vanuit Santa Cruz. En dan is er nog de overtreffende trap in de vorm van paragliding voor een ultiem uitzicht over het meer wat kan bij Santa Catarina Palopó. Na Antigua en Quetzaltenango herbergt Lago de Atitlán de meeste Spaanse taalscholen van Guatemala. De hoofdstad van de Spaanse scholen is San Pedro la Laguna waar je al Spaanse lessen kunt volgen voor circa 600 Quetzal (ongeveer 75 euro) per week. Hetzelfde leg je neer als je een week verblijft bij een gastgezin en daarmee ben je naast je accommodatie ook nog eens voorzien van drie dagelijkse maaltijden. Naast San Pedro vind je ook taalscholen in Panajachel. 

 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring