Vervoer naar Peru

Het ligt voor de hand dat je vliegt op Lima. De belangrijkste luchthaven van Peru is Aeropuerto Internacional Jorge Chávez, op 12 kilometer van het centrum van Lima. 

Vervoer in Peru

Vanuit Lima zijn toeristische bestemmingen als Cusco, Iquitos en Arequipa via de lucht goed bereikbaar. De meeste vluchten worden verzorgd door LAN Airlines.

Goedkoper is de bus die bijna elke Peruaanse plaats aandoet. Er zijn veel smaken qua comfort: van goedkope, volgepakte bussen tot luxebussen met maaltijden en comfortabale (slaap)stoelen. Cruz del Sur is een van de grotere busmaatschappijen. Soms kan het voor grotere afstanden ook efficiënt zijn om gebruik te maken van combis (minibusjes).

Je kunt natuurlijk ook een auto huren, maar de vraag is of dat verstandig is gezien de (deels) slechte wegen en het soms ruige rijgedrag in Peru. Hoewel Peru maar een beperkt railnet kent, kun je er wel een aantal zeer interessante treinreizen maken. Een daarvan is de prachtige reis van Cusco naar Machu Picchu. En wat te denken van een treinreis over één van de hoogste spoorlijnen ter wereld dwars door de Andes van Lima naar Huancayo? 

In het Amazonegebied is de boot het vervoersmiddel bij uitstek. Vanuit de steden en dorpen langs de rivier vertrekken met regelmaat (vracht)schepen met goederen en passagiers. De boten vertrekken pas als ze vol zijn waardoor het soms enkele dagen kan duren voordat ze echt gaan varen. Voor toeristen zijn er ook comfortabele rivierboten voorhanden die rechtstreeks uit een roman van Gabriel García Márquez lijken te komen. 

Veiligheid Peru

Op dit moment zijn de veiligheidsrisico's bovengemiddeld voor Peru. Voor Peru gelden in het algemeen dezelfde veiligheidsrisico's als voor andere Zuid-Amerikaanse landen. Als toerist moet je vooral bedacht zijn op zakkenrollerij. 

Tijdsverschil Peru

In Peru is het zes uur vroeger dan in Nederland (in de zomertijd is dit zeven uur). 

Reisdocumenten Peru

Om Peru te bezoeken heb je een paspoort nodig dat ten minste zes maanden geldig is. Bij aankomst krijg je een stempel die goed is voor een verblijfsduur van 30 of 90 dagen. 

Klimaat Peru

Peru telt 28 (!) van de 32 klimaat typen en er is dan ook niet één specifieke periode aan te wijzen als beste reisperiode. Je kunt wel stellen dat het hoofdseizoen voor buitenlandse toeristen grofweg loopt van juni tot september. Maar bijvoorbeeld Cusco en Machu Picchu kunnen het hele jaar bezocht kunnen worden. Kerstmis, Semana Santa en de Fiestas Patrias vormen pieken voor het binnenlands toerisme. 
Voor de populaire Incatrail (het zuidoosten van Peru) geldt de droge periode (mei tot september) als de beste periode. In Arequipa (het uiterste zuiden van het land) is het meestal zonnig en droog. De hoofdstad Lima (centraal gelegen aan de Oceaan) kent een mild klimaat met nauwelijks regen. Houd hier wel rekening met een aanhoudende nevel/mist (bekend als garúa) met uitzondering van de zomerperiode die in Peru loopt van december tot maart.   

Gezondheid Peru

Inentingen zijn niet verplicht in Peru maar een aantal worden wel aanbevolen. Dit geldt in het bijzonder voor het
Amazonegebied. Benader hiervoor tijdig instituten als het GGD. In gebieden met hoogtes boven de 2500 meter kan hoogteziekte optreden met klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid en ernstige vermoeidheid. Het is daarom aan te raden om de eerste dagen rustig aan te doen en voldoende te drinken. Laat je niet verleiden tot het drinken van ongekookt of ongezuiverd water (niet in de steden uit de kraan en niet uit dorpspompen, putten of beekjes). In Peru zijn cocabladeren een bekend recept tegen de verschijnselen van de hoogteziekte. Eet daarnaast voldoende, hoewel het raadzaam is om in het begin van de reis te matigen; ook met alcohol.

Geld Peru

De valuta is de Peruaanse Sol.
1 EURO = 3,93 PEN (richtkoers) 

Elektriciteit Peru

Je hebt in Peru een adapter nodig conform het Amerikaanse systeem.


 





Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring