Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Nederlandse taalscholen schakelen razendsnel over op online cursussen Spaans

Zoals vele bedrijven en instellingen in Nederland, moesten ook talenscholen in maart hun deuren sluiten voor bezoekers. Veel scholen lieten hun studenten echter niet in de steek en maakten razendsnel de omslag naar online cursussen Spaans. Hoe zijn ze met de verandering omgegaan en hoe bevallen de online lessen? Spaanstalige Wereld sprak vier talenscholen.


Snelle omslag

In maart 2020 zette het coronavirus het werk van talenscholen volledig op zijn kop. Waar het bijeenkomen van een groepje cursisten in een knusse cursusruimte in februari nog volstrekt normaal was, was dit halverwege maart ondenkbaar geworden. Veel talenscholen waren dan ook gedwongen om razendsnel een manier te vinden om hun cursisten te blijven bedienen. Marlies Westers van Molinos de Viento in Amsterdam vertelt: "Op zondag 15 maart moesten wij onze deuren noodgedwongen sluiten. Er liepen op dat moment heel veel (44) cursussen en een groot aantal privélessen bij Molinos de Viento. In de week die volgde, hebben we de cursisten een weekje vrij gegeven en met ons team keihard gewerkt om een leuk en leerzaam online programma op te stellen. Dit was veel inlezen, uitvogelen en testen, maar al met al ging dit vrij vlot en na een week hebben we alle lopende cursussen weer online voort kunnen zetten."

Veel talenscholen hebben de lessen die ze voorheen in een cursusruimte gaven, voortgezet in een online omgeving. Daarbij gebruiken ze videochatprogramma's als Microsoft Teams en Zoom. Daarnaast maken sommige scholen gebruik van de mogelijkheden van internet om cursisten in hun eigen tijd te laten leren. Zo legt Débora López Rodrí­guez van Español Universal in Haarlem uit: "Ik heb een online cursus ontworpen die cursisten in hun eigen tijd en tempo kunnen volgen. Het is een cursuspakket met video's, audio, theorie, uitwerkingen en opdrachten. De cursus is ontworpen voor alle niveaus. De cursisten werken in hun eigen leeromgeving en hebben direct contact met de docent over al hun vragen. Er is ook een proefles aanwezig."


Even wennen

Hoewel de meeste scholen dankbaar zijn dat ze hun activiteiten online kunnen voortzetten, is de omschakeling naar digitaal ook even wennen. Dit merkte ook Ellis Bijlmakers van Blablablar in Culemborg: "Ik ben heel blij en dankbaar dat veel cursisten mee wilden in dit experiment. Ik als docent en de cursisten hebben gemerkt dat een online les een wat strakkere regie vereist dan een live les. Dus ik geef cursisten een beurt en stel de vraag aan één iemand. Als iemand iets wil zeggen, steekt hij of zij even de hand op. Het is anders, maar het werkt prima. We merkten ook dat het wat intensiever is dan een live les. Daarom hebben we de lessen van anderhalf uur teruggebracht naar een uur per les. Daarnaast is het voor iedereen erg fijn dat je op deze manier toch contact kunt hebben en gewoon met de cursus kunt doorgaan."

Ondanks de verandering van vorm, merken veel scholen vooral dat studenten dankbaar zijn dat hun cursus doorgaat. Het biedt afleiding, gezelligheid en studenten kunnen hun Spaans blijven verbeteren. Carmen Navarrete Muñoz van El Abanico in Rotterdam heeft veel enthousiaste reacties ontvangen: "Het bevalt zowel de docenten als de cursisten heel goed. De docenten kunnen zich heel goed aanpassen aan het nieuwe medium en de cursisten hebben ons meerdere malen gefeliciteerd. We hebben zelfs gemerkt dat mensen minder lessen missen, de aanwezigheid is bijna 100%."

De scholen merken bovendien dat de kwaliteit van de lessen niet onder de vorm hoeft te lijden. Carmen Navarrete Muñoz van El Abanico benadrukt dat een goede docent het Spaans van zijn studenten ook op afstand kan verbeteren: "Deze manier van lesgeven staat of valt met de kwaliteit van de docenten. Als je mensen hebt die didactisch goed onderlegd zijn, echt goed les kunnen geven en niet bang voor verandering zijn, dan gaat het prima. Wat op locatie goed werkt, werkt niet altijd even goed online en anders om. Maar om dat te begrijpen en adequaat te handelen, heb je allround docenten nodig."

Nieuwe kansen

Bovendien blijkt het aanbieden van online cursussen te leiden tot nieuwe kansen. Zo kunnen de talenscholen nu Spaanse les bieden aan cursisten buiten de eigen regio. Molinos de Viento heeft bijvoorbeeld cursisten uit het oosten van het land en El Abanico bedient zelfs studenten in het buitenland. 

Daarnaast kunnen de talenscholen tijdens de lessen creatief gebruikmaken van de mogelijkheden van het internet. Zo vertelt Ellis Bijlmakers van Blablablar over haar online lessen: "Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en gemerkt dat het ook mogelijkheden biedt. Zo heb ik soms invitados misteriosos in de lessen erbij. Dat zijn dan vrienden uit Spanje of Latijns-Amerika die even inloggen en waar de cursisten mee kunnen praten. Dit is een hele verrijkende ervaring voor iedereen."

Naar de toekomst

De positieve ervaringen en nieuwe kansen doen veel scholen anders naar de toekomst kijken. Débora López Rodrí­guez van Español Universal vertelt dat de online mogelijkheden niet zomaar zullen verdwijnen na de lockdown: "De online cursussen blijven bestaan naast de reguliere lessen als een extra cursuspakket die cursisten als aanvulling op de reguliere cursussen kunnen volgen." Ook El Abanico, Molinos de Viento en Blablablar denken online activiteiten voort te blijven zetten naast de reguliere cursussen. Op die manier hopen de scholen in de toekomst zoveel mogelijk mensen het plezier te bieden van de Spaanse taal, zowel offline als online.


Bekijk ook andere online lessen Spaans in Nederland

Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring