Nu de wereld zijn draai weer begint te vinden na alle COVID-19 beperkingen kunnen we onze bucketlists weer tevoorschijn halen. Misschien wil je tijdens je volgende vakantie vrijwilligerswerk doen in een schildpaddenopvang in Mexico of Costa Rica. Of ben je toe aan een rondreis langs de koningssteden Sevilla, Córdoba en Granada in Andalusië. Of overweeg jij een sabbatical voor de tempels van Tikal, de Incastad Machu Picchu of de Iguazú watervallen? Een fijn vooruitzicht, maar hoe organiseer je zo'n reis in de Spaanstalige wereld eigenlijk duurzaam? Wij geven tips in dit artikel om jouw ecologische footprint zo klein mogelijk te maken.
Ook vóór de pandemie werd er al nagedacht over duurzamere manieren van reizen. Begin 2020 publiceerden we nog een artikel met tips voor duurzaam overnachten en het verminderen en scheiden van afval tijdens je reis. Maar met de pandemie grotendeels achter ons lijkt de urgentie alleen maar toegenomen om verstandiger te reizen. Daarom een aantal afwegingen op een rijtje die je tijdens en voorafgaand aan je reis in de Spaanstalige wereld kunt maken.
Een strakblauwe hemel aan de Spaanse costa's is natuurlijk waar je als vakantieganger op hoopt. Maar dat betekent ook dat er geen druppel regen valt. Met alle negatieve gevolgen en gevaren van dien. De natuur droogt uit, de voedselproductie stagneert en bosbranden bedreigen mens, dier en natuur. Tegelijkertijd worden golfbanen elke ochtend met leidingwater gesproeid. En als je je bedenkt dat bijna elk hotel is uitgerust met een zwembad en dat toeristen tijdens hun vakantie vaker douchen dan thuis, dan kun je je wel voorstellen dat zo'n kwetsbaar systeem dat niet kan hebben.
Dit betekent natuurlijk niet dat je kwetsbare gebieden die te maken hebben met droogte maar helemaal moet mijden. Een eerste stap is om tijdens het organiseren van je reis hier over na te denken. Dat kan simpelweg door accommodaties te kiezen die stappen nemen om het waterverbruik te minimaliseren. Of denk aan het selecteren van activiteiten tijdens je rondreis met weinig impact op de lokale waterhuishouding.
Misschien was je al van plan tijdens je vakantie in vorm te blijven door af en toe een rondje te gaan joggen. Overweeg dan plogging waarbij je joggen combineert met het verzamelen van afval. Zo kun je je aanmelden voor hardloopgroepen in Alicante of Barcelona via de organisatie Plogging España. Ook in Latijns-Amerika bestaan hiervoor genoeg initiatieven. In Ecuador kan dit bijvoorbeeld via het jongeren netwerk jóvenes ciudadanos activos (JCI) in Guatemala via hardloopclub Eco Runner.
Heb je plannen voor diepzeeduiken? Dan kun je je via Volunteer World aanmelden als vrijwilliger voor een schoonmaaksessie van de zeebodem...in landen als Costa Rica of de Dominicaanse Republiek...voordelen genoeg! Je leert je bestemming beter kennen, gaat locals ontmoeten, komt aan je beweging én je ontdoet de omgeving van zwerfafval!
Een Zuid-Amerikaanse markt is een overweldigende ervaring voor de zintuigen. Kleuren, geuren, geluiden en smaken die je nog nooit hebt ervaren komen je tegemoet. Er wordt van links en rechts naar je geroepen. Af en toe haalt iemand ongevraagd zijn hand door je blonde haren.
Terwijl je afrekent bij de marktkraam pakt haar jonge zoontje de spullen al voor je in. Wees alert en zeg dat je een eigen tas hebt...sin bolsa por favor...Ook kan het nuttig zijn om een aantal kleinere tasjes mee te nemen voor individuele aankopen voor je fruit, groente, broodjes en wat niet meer.
In de Spaanstalige wereld voor het openbaar vervoer heel wat woorden gebruikt. Soms verwarrend. Maar het geeft ook aan dat er veel te kiezen valt. Bussen, auto's en tweewielers van allerlei formaten. Sommigen rijden een vaste route en stoppen op verzoek van de passagiers in de vorm van handgebaren, fluiten of roepen; andere rijden op vaste haltes. En dan zijn er natuurlijk ook nog taxi's die regelrecht naar de bestemmingen van de passagiers rijden.
Of een antieke, ronkende, brommende dieselbus met vijftig passagiers duurzamer is dan een nieuwerwetse taxi met alleen jou aan boord? Dat is best een moeilijk vraagstuk, hoewel er online wel het een ander over te vinden is voor wie het echt weten wil. Wat in ieder geval niet valt te ontkennen is dat er op ecologisch gebied niets boven de benenwagen en de fiets gaat!
Het zou zo maar kunnen dat je er tegen het einde van je reis nog een keer op uit gaat om souvenirs te kopen. In Latijns-Amerika kun je de meest schitterende spullen vinden van wol, leer, zilver of keramiek. Creatieve geesten die nieuwe dingen maken van gerecycled materialen (autobanden, blikjes, flesjes) zijn er ook. Helaas is er echter ook veel plastic speelgoed en prullaria te vinden (vaak 'made in China') dat er vaak geinig uitziet maar van zeer matige kwaliteit is.
Maak hierin bewuste keuzes. Neem alleen spullen mee die een goed thuis krijgen en jaren mee kunnen. Vermijd ook spullen die van materialen zijn gemaakt die van beschermde dieren of planten afkomstig zijn. Voorbeelden zijn schildpadden of koraal.
Het meest duurzame is niet altijd het meest makkelijke, goedkope of gebruikelijke. Soms gaat het ten koste van je comfort en levert het je vreemde blikken op van locals of medetoeristen. Wees hierin het goede voorbeeld en wees geduldig in je uitleg. Maar wat je ook doet om je ecologische footprint te verkleinen, vergeet niet te genieten!