Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Effectief woordjes Spaans leren: zo doe je dat

Hoe kun je zo effectief mogelijk 80 woorden Spaans leren binnen een uur? Volgens de Nijmeegse universiteit draait het allemaal om herhaling en visualisatie.

Niet in één keer Spaanse woordjes stampen

Via de studiemethode van de neurowetenschappers van de Radboud Universiteit onthoud je twee keer zo veel woorden dan door simpelweg te 'stampen'. Bij de methode worden woorden die het moeilijkst te onthouden zijn, het vaakst herhaald. Daarbij is het belangrijk om niet in één keer een groot aantal woorden te leren en de woorden steeds in kleine groepjes aan te bieden. 
 

Sleutelwoorden gebruiken

Onderzoek Ruud Berkers raadt ook aan om sleutelwoorden te gebruiken en de deelnemers te vragen om te denken aan woorden die er op lijken en die ze al kennen. Deze zogeheten sleutelwoorden kunnen vervolgens gevisualiseerd worden. Als je het woord 'iglesia' (kerk) leert, dan zou je kunnen denken aan 'iglú' (iglo) met een kruis erop. Bij de methode van Berkers en zijn team werden ook woorden ingebeeld in virtuele ruimtes. Testpersonen krijgen daarbij afbeeldingen te zien van kamers en moesten vervolgens de geleerde woorden inbeelden op verschillende plekken in die kamers.


Effectieve methode

De duizenden proefpersonen van de Nijmeegse methode wisten ruim 34 procent van de woorden te onthouden. Dit is ruim twee keer zoveel als wanneer je deze woorden op een normale manier in je hoofd gaat stampen; goed voor 17 procent. Positief is ook dat de deelnemers de methode aangemerkt hebben als de prettigste van de inzendingen. Het team van de Nijmeegse universiteit won met de studiemethode een internationale prijs.

 
Auteur: Spaanstalige Wereld 
Bron: AD

 




Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring